Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη ΝΔ

21 Ιουνίου 2016

Ανεξέλεγκτη τροπή λαμβάνει ο «πόλεμος», που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα και τον αντιπεριφερειάρχη Π. Μαντά. Η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, αντανακλά το κλίμα που υπάρχει μεταξύ Σαμαρικών και Μητσοτακικών στη Μεσσηνία και αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω το ερχόμενο χρονικό διάστημα.

Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, γνωρίζουν ότι η γαλάζια παράταξη μοιάζει περισσότερο με καζάνι που βράζει παρά με ένα κόμμα σε σύμπνοια. Οι διαφορές, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, είναι πολλές και έχουν διαφανεί και κατά το παρελθόν, ωστόσο αυτή τη φορά η σύγκρουση είναι τόσο σφοδρή που, ενδεχομένως, να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Σαμαράς εναντίον Μητσοτάκη

Η εσωκομματική σύρραξη στη Νέα Δημοκρατία βρίσκει δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Από τη μια πλευρά βρίσκονται τοπικά στελέχη που συγκροτούν το λεγόμενο «Σαμαρικό μπλοκ» και από την άλλη βρίσκονται τα στελέχη που ανήκουν στο «στρατόπεδο» του Κ. Μητσοτάκη. Η κόντρα των δύο πλευρών έχει αναγωγές στο παρελθόν, αλλά τώρα έφτασε η στιγμή, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να γίνει το οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτό, σε μια χρονική στιγμή που, στελέχη που ανήκουν και στις δύο πλευρές, προσπαθούσαν να πείσουν ότι υπάρχει «ανακωχή κυρίων» στην τοπική Νέα Δημοκρατία, κάτι που όμως, όπως προκύπτει, αποτέλεσε ένα τέχνασμα, προκειμένου να ισορροπηθεί το εσωκομματικό περιβάλλον.

Το μπλοκ Μητσοτάκη

Αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος που εκφράζει το μπλοκ Μητσοτάκη στη Μεσσηνία είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Ο κ. Νίκας συγκεντρώνει δυο χαρακτηριστικά στο πρόσωπό του, που αυτομάτως τον καθιστούν αδιαμφισβήτητο ηγέτη του συγκεκριμένου στρατοπέδου. Πρώτον, διατηρεί άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη επι πολλές δεκαετίες, και δεύτερον, είναι γνωστός για τα αντισαμαρικά του «ένστικτα». Ο κ. Νίκας δεν έχει κρύψει ποτέ την αντιπαλότητά του με τον κ. Σαμαρά και η μόνη περίοδος που οι σχέσεις τους δεν ήταν τεταμένη ήταν η περίοδος της πρωθυπουργίας του πρώην προέδρου. Πλέον, ο κ. Νίκας, με την αλλαγή συσχετισμών στη γαλάζια παράταξη και την ανάληψη της προεδρίας από τον Κ. Μητσοτάκη , όντας δυνατός πολιτικά, επιλέγει να προχωρήσει στην οριστική ρήξη με τους αντιπάλους του, έχοντας στο πλευρό του αρκετούς από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του και αρκετά στελέχη της ΝΔ πέραν του δήμου.

Το μπλοκ Σαμαρά

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται το περιβόητο μπλοκ Σαμαρά. Αυτή τη στιγμή, σε δημόσιο επίπεδο, εκφραστής αυτού του μπλοκ είναι ο αντιπεριφερειάρχης και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Περικλής Μαντάς, ο οποίος και έχει αναλάβει τον ρόλο να απαντά για λογαριασμό των «Σαμαρικών». Ο κ. Μαντάς θεωρείται άνθρωπος της απολύτου επιρροής Σαμαρά, θεωρείται ο άνθρωπος που θα βγει μπροστά στο εσσωκομματικό πεδίο για λογαριασμό του πρώην προέδρου της ΝΔ. Στο στρατόπεδο Σαμαρά ανήκουν και άλλα στελέχη του κόμματος, κάποιοι εκ των οποίων διατηρούν μακροχρόνια φιλία με τον «πρόεδρο» ακόμα και από τα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης, όπως επίσης και η ηγεσία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, η οποία εξελέγη με τις ευλογίες των ανθρώπων του Σαμαρά στο Νομό.

Το στρατόπεδο η αφορμή

Θρυαλλίδα για τον άγριο πόλεμο που ξεκίνησε μεταξύ των δύο στρατοπέδων αποτέλεσε ένα άλλο στρατόπεδο, αυτό της Καλαμάτας. Σε πρώτη φάση ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν ακολούθησε την επικοινωνιακή τακτική της τοπικής ΝΔ, η οποία αντέδρασε επιθετικά στις πληροφορίες που ήθελαν το στρατόπεδο να αλλάζει τρόπο λειτουργίας. Πίσω από τις ανακοινώσεις (ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Π. Μαντάς κλπ) ουσιαστικά κρυβόταν τα αντανακλαστικά του μπλοκ Σαμαρά στη Μεσσηνία έναντι των δηλώσεων του υπουργού άμυνας, Π. Καμμένου, ο οποίος ουσιαστικά είπε ότι το στρατόπεδο ήταν ένα ρουσφέτι του πρώην αρχηγού και πρώην πρωθυπουργού. Παρά το γεγονός ότι, εμμέσως, ο κ. Νίκας κλήθηκε από το μπλοκ Σαμαρά να πάρει θέση επι του θέματος εκείνος, όχι μόνο δεν συμφώνησε με τη ρητορική της τοπικής ΝΔ, αλλά εξέφρασε δημόσια μια άποψη που ήταν περισσότερο κοντά στις θέσεις Καμμένου παρά στις θέσεις των στελεχών της τοπικής γαλάζιας παράταξης. Μάλιστα, ο κ. Νίκας δεν δίστασε, δημόσια, στο δημοτικό συμβούλιο να παραδεχθεί ότι όντως το στρατόπεδο Καλαμάτας είχε μετατραπεί σε «στρατόπεδο ρουσφετιών»! Αυτή η παραδοχή του δημάρχου Καλαμάτας ήταν το casus belli για την αντίπαλη πλευρά. Την σκυτάλη πήρε ο κ. Μαντάς, ο οποίος εξέδωσε, την επομένη κιόλας, σκληρή ανακοίνωση (δες σχετική ανάρτηση εδώ) εναντίον του δημάρχου Καλαμάτας με αιχμές μάλιστα για τον γιο του! Λίγες ώρες μετά στην ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη, απάντησε σε ανάλογο ύφος ο δήμαρχος Καλαμάτας (δες σχετική ανάρτηση εδώ) ,σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο κ. Μαντάς. Σε πολλούς μάλιστα η αντίδραση Νίκα και η ανακοίνωσή του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς είναι σπάνιο για τον δήμαρχο Καλαμάτας να απαντά δημόσια και άμεσα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα εσωκομματικά. Στην ανακοίνωση – απάντηση του κ. Νίκα απάντησε εκ νέου ο κ. Μαντάς (δες σχετική ανάρτηση εδώ), χρησιμοποιώντας ακόμα σκληρότερες εκφράσεις.

Τι κρύβει η αντιπαράθεση

Ακόμα και αυτοί που δεν γνωρίζουν πολλά από τις εσωκομματικές ισορροπίες της Νέας Δημοκρατίας, αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο στρατοπέδων έχει ως αιτία τη λειτουργία του μιας στρατιωτικής μονάδας. Προφανώς, τα αίτια, αλλά και οι επιδιώξεις των αντιμαχόμενων πλευρών εκτείνονται πέρα και πάνω από τη λειτουργία του στρατοπέδου της Καλαμάτας.

Η πλευρά Νίκα (Μητσοτάκη), θεωρεί ότι ήρθε η στιγμή να παγιώσει τη θέση της στο τοπικό εσσωκομματικό πεδίο και να καταστήσει σαφές προς τους αντιπάλους ότι θα αποτελέσει τον κυρίαρχο του παιχνιδιού. Αρκετοί μάλιστα συνδυάζουν την τακτική Νίκα με τις μελλοντικές του επιλογές και το αν θα θελήσει ή όχι να μεταπηδήσει είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή (βουλευτής) ή στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Η στρατηγική του δημάρχου Καλαμάτας δείχνει ότι θα είναι παρόν στις μελλοντικές εξελίξεις και ότι θέλει να έχει τον έλεγχο του μπλοκ Μητσοτάκη στη Μεσσηνία. Ωστόσο, ο κ. Νίκας έχει να αντιμετωπίσει σε αυτή του την προσπάθεια τόσο την ομάδα Σαμαρά – η οποία «ακουμπά» ακόμα και τη δημοτική του ομάδα – όσο και άλλους πολιτικούς παράγοντες, όπως τον πρώην βουλευτή Γ. Λαμπρόπουλο, ο οποίος επίσης διεκδικεί για τον εαυτό του τον ίδιο ρόλο.

Από την άλλη πλευρά, το στρατόπεδο Σαμαρά διανύει μια μεταβατική περίοδο και η συγκεκριμένη αντιπαράθεση εκλαμβάνεται και αξιοποιείται με διαφορετικά κριτήρια από κάθε πρόσωπο που συγκροτεί αυτή την ομάδα. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι ο κ. Μαντάς, μετά τα λάθη που έγιναν στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών οργάνων της ΝΔ, μόνο κερδισμένος δεν βγήκε. Μάλιστα πολλοί μιλούν για δυσαρέσκεια του ίδιου του κ. Σαμαρά προς τα πρόσωπα των Μαντά και Καφαντάρη (δημάρχου Πύλου – Νέστορος), των δύο δηλαδή που «έτρεξαν» για λογαριασμό του την εν λόγω υπόθεση. Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, λοιπόν, τη δεδομένη χρονική στιγμή ουσιαστικά βοηθά τον κ. Μαντά να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο μπλοκ Σαμαρά, καθώς έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί ως ο απόλυτος εκφραστής του πρώην πρωθυπουργού στη Μεσσηνία. Την ίδια στιγμή όμως, φωνές που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά, θεωρούν ότι η χρονική στιγμή που ξέσπασε η αντιπαράθεση μόνο καλό δεν κάνει στον πρώην αρχηγό της ΝΔ. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς διαβλέπουν τάσεις «αυτονόμησης» στελεχών του Σαμαρά και δεν διστάζουν να σημειώνουν ότι πλέον ο πρώην πρωθυπουργός έχει σοβαρό πρόβλημα στελεχιακού δυναμικού στη Μεσσηνία.

 

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Π. Κουμάντου: Αντέχει το κράτος τον χωρισμό από την Εκκλησία;

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χρυσόστομος: Ιεράρχης «ειδικών» αποστολών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Χρυσομάλλης: Επιβεβαίωση όσων ξέραμε ήδη από 10 Ιανουαρίου για τον δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας – Αιχμές για τα «δια των ενεργειών μου»

Με αφορμή την εισαγωγή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το

Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: «Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα»

Πλήρη διατήρηση της δικαστικής ύλης για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με παράλληλη διατήρηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χωρικής του αρμοδιότητας, περιλαμβάνει το

Αντώνης Σαμαράς: Η υποψηφιότητα Μουρούτη δεν έχει σχέση με εμάς, λένε κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού

Σαφείς αποστάσεις παίρνει ο Αντώνης Σαμαράς από την υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές. Και τούτο, καθώς η ανακοίνωση

Υποσχέσεις Μαντά για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας – «Διασφαλίσεις» ζητά ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου

Την ανάγκη να διατηρηθεί η σημερινή τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου της Κυπαρισσίας «και να δοθούν οι απαραίτητες διασφαλίσεις για αυτό», υπογράμμισε ο

Προκλητική απάντηση του υπουργείου Υγείας: Kαλύπτονται επαρκώς οι υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Ανατολικής Πυλίας

Επαρκή κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων Κορώνης, Λογγά και Χαροκοπιού διαπιστώνει το υπουργείο υγείας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της

Δείτε επίσης