Στην αρχαία πόλη της Ίκλαινας ο πρόεδρος της δημοκρατίας (φωτο)

7 Ιουλίου 2016

Στην αρχαία πόλη της Ίκλαινας βρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στον ανασκαφικό χώρο από τον επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή, καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλο.

Ο πρώτος πολίτης της χώρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ευρήματα αλλά και την πορεία των ανασκαφών και αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο έμεινε για πάνω από μια ώρα. Εκείνο που εντυπωσίασε τους πάντες ήταν οι γνώσεις του κ. Παυλόπουλου, τόσο πάνω σε θέματα αρχαιολογίας όσο και σε ζητήματα που σχετίζονται με τον αρχαιολογικό χώρο.

Η αρχαία Ίκλαινα

Στην περιοχή έχουν έρθει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά υπολείμματα της Εποχής του Χαλκού (περίπου 1600-1100 π.Χ.) μέσω των ανασκαφών και της επιφανειακής έρευνας από την Αρχαιολογική Εταιρεία και το πανεπιστήμιο του Μισσούρι-Sτ. Louis υπό την καθοδήγηση του καθηγητή και ακαδημαϊκού Μιχάλη Κοσμόπουλου. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν μνημειώδη κτίρια με κυκλώπεια τείχη, σπίτια, και εργαστήρια, τα οποία φανερώνουν ότι κατά την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο η Ίκλαινα είχε ανάκτορο και ήταν πρωτεύουσα ανεξάρτητου κρατιδίου. Στην Ύστερη μυκηναϊκή περίοδο η Ίκλαινα φαίνεται ότι καταλήφθηκε από τον ηγεμόνα του Ανακτόρου του Νέστορα και μετατράπηκε σε σημαντικό βιοτεχνικό κέντρο. Στην περιοχή ανακαλύφθηκε, το καλοκαίρι του 2010, πήλινη πινακίδα με πρώιμη γραμμική Β’. Η πινακίδα θεωρείται η αρχαιότερη πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β’ στην Ευρώπη και χρονολογείται πριν από περίπου 3.500 χρόνια, στα 1450 π.Χ. Επειδή οι πινακίδες της Γραμμικής Β χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για κρατικά αρχεία, η πινακίδα της Ίκλαινας ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα σχετικά με τη χρονολόγηση των πρώιμων μυκηναϊκών κρατών και την έκταση της μυκηναϊκής γραφειοκρατίας. Η περιοχή φαίνεται να ήταν μεγάλο κέντρο εμπορίου στο οποίο άκμασε η επεξεργασία και το εμπόριο του χαλκού. Άλλες περίοδοι, από τις οποίες έχουν βρεθεί ευρήματα, είναι τα τέλη της Κλασικής εποχής και τα Βυζαντινά χρόνια.

Untitled-19

Untitled-26

Untitled-32

Untitled-35

Untitled-29

Untitled-13

 

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Θα είμαι υποψήφιος επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σύλληψη 52χρονου στην Οιχαλία με 150 δενδρύλλια κάνναβης (φωτο)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δείτε επίσης