“Πολιτική δίκη” καταγγέλει ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης

Για προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής της περιφέρειας Πελοποννήσου έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Καταγγελίες για τον ρόλο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Βολές και κατά του πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Χρήστου Μαλαπάνη.

Πολιτική χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης την δικαστική διαμάχη που έχει με την εφημερίδα “Ελευθερία”. Ο κ. Τατούλης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι η συγκεκριμένη διαμάχη που οδήγησε στην πρωτόδικη καταδίκη του ιδίου και της αντιπεριφερειάρχη, Ντίνας Νικολάκου, αποτελεί μια “στημένη πολιτική δίκη” η απόφαση της οποίας ήταν εσφαλμένη. “Κυρίως, αυτή η δίκη είχε πολιτικό παρά νομικό περιεχόμενο” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Παράλληλα, ο κ. Τατούλης, μίλησε για συστηματική ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και περιέγραψε μια συστηματική προσπάθεια από συγκεκριμένα κέντρα που στόχο έχουν την πολιτική σπίλωσή της περιφερειακής αρχής μέσω της δικαιοσύνης.  

Ωστόσο, παρά τις ενστάσεις που εξέφρασε ο κ. Τατούλης, ταυτόχρονα δήλωσε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του στην Ελληνική Δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι “εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας όλων των θεσμών της χώρας”.

Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης τόνισε σε σχέση με την απόφαση του δικαστηρίου και τη δικαιοσύνη: “Η απόφαση αυτή είναι μια εξαιρετικά εσφαλμένη απόφαση. Και το λέω εγώ που σε όλο μου το δημόσιο βίο, των 35 χρόνων, παραμένω σταθερός στην άποψη ότι η δικαιοσύνη είναι ο σημαντικότερος θεσμός που μπορεί να εξασφαλίζει τη νομιμότητα, αλλά – πάνω από όλα – την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των θεσμών της χώρας. Γι’ αυτό λοιπόν ας φύγει από το μυαλό του καθένα ότι αντιδικούμε με τη δικαιοσύνη. Δεν αντιδικούμε καθόλου με τη δικαιοσύνη. Πιστεύουμε, απολύτως, ότι η δικαιοσύνη είναι απαραίτητος θεσμός, αλλά, επίσης, πιστεύουμε απολύτως ότι δεν πρέπει η Χώρα και η Περιφέρεια να μετατραπεί σε μια περιφέρεια όπου οι δικαστές θα διαφεντεύουν τον τόπο”. Ανέφερε επίσης ο κ. Τατούλης: “Ο σεβασμός στη δικαιοσύνη είναι δεδομένος. Δεν αλλάζουμε την άποψή μας για τη δικαιοσύνη επειδή, κατά τη γνώμη μου, υπήρχε μια εσφαλμένη απόφαση. Γι’ αυτό κάναμε αμέσως έφεση”.  Σε άλλο σημείο ο κ. Τατούλης σημείωσε:

Για τη διαδικασία

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαδικασίας της δίκης ο κ. Τατούλης είπε: “Η πρώτη διαδικασία ήταν δικαστικά να ασκήσει (σσ η εφημερίδα Ελευθερία) ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία έχασε. Έρχεται, λοιπόν, το δεύτερο δικαστήριο, στο οποίο χωρίς, καν, οι εμπλεκόμενοι και οι κατηγορούμενοι να έχουν τη δυνατότητα της προανακριτικής κατάθεσης των απόψεών τους, προχώρησε στον ορισμό δικάσιμης ημέρας. Υπήρξαν δύο αναβολές, η πρώτη γιατί έλειπα στο εξωτερικό και η δεύτερη εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων. Ζητήθηκε μια τρίτη αναβολή, η οποία ήταν καθ’ όλα νόμιμη. Αυτό δεν έγινε. Δεν ξέρω γιατί δεν έγινε. Κάποιοι από τους δικηγόρους είχαν, δε, ήδη αναγγείλει την απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό βέβαια συνιστά εκτροπή. Πώς οι δικηγόροι προαναγγέλλουν την απόφαση ενός δικαστηρίου; Και όπως γνωρίζω ο συγκεκριμένος δικηγόρος προαναγγέλλει πολλές φορές αποφάσεις δικαστηρίων. Αυτό όμως δεν είναι θέμα δικό μας. Είναι θέμα για να το εξετάσει η ίδια η δικαιοσύνη. Υπάρχει ένα ακόμα ζητούμενο το οποίο το εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή. Γι’ αυτή την υπόθεση, την υπόθεση της κατηγορίας του “μπέη” της Μεσσηνίας, έχουμε ξεκάθαρες αμφιβολίες στο κατά πόσο το περιεχόμενο της ποινής, ειδικότερα αυτό της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων – που ούτε η δικτατορία δεν μπόρεσε να επιβάλει σε εμένα- συνάδει με τον νομικό πολιτισμό της Χώρας και το δικαιικό πλαίσιο, έτσι όπως περιγράφεται από τους νόμους για τη δική μας περίπτωση. Και προσέθεσε: “Δεν μπορεί η αγόρευση του κ. Εισαγγελέα να είναι αγόρευση ενός λεπτού με καθαρό πολιτικό περιεχόμενο”.

Για την εφημερίδα “Ελευθερία”

Επίσης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι: “Ασκήθηκε μια μηνυτήρια αναφορά, μια μηνυτήρια αναφορά από έναν εκδότη εφημερίδας, ο οποίος πριν τις εκλογές του 2010 ήταν θερμός υποστηρικτής της κίνησης που έκανε η Νέα Πελοπόννησος για να αλλάξει, όπως και άλλαξε, τα πολιτικά δεδομένα στην περιφέρειας Πελοποννήσου. Η άποψη του κ. Ιδιοκτήτη ήταν ότι ήθελε να διαφεντεύει πολιτικά τη νέα περιφερειακή αρχή. Κάτι που αντιλαμβάνεστε ότι σε καμία περίπτωση, με τη σύνθεση της περιφερειακής αρχής, δεν επρόκειτο ποτέ να συμβεί. Ήθελε να έχει λόγο στις πολιτικές επιλογές, στο ποιος θα είναι αντιπεριφερειάρχης, στο ποιος θα είναι ο ένας ή ο άλλος. Είχε την αντίληψη ότι ήταν ένας “μπέης”, ο οποίος θα μπορούσε να συνεχίσει να διαφεντεύει τα πολιτικά ζητήματα της Μεσσηνίας. Αυτό ήταν αντίθετο στις πολιτικές μας πεποιθήσεις, αλλά και στην ιδιοσυγκρασία μας. Η περιφερειακή αρχή λογοδοτεί μόνο στους πολίτες. Έχει απόλυτη συνέπεια στις προεκλογικές εξαγγελίες και συμφωνίες που έχει κάνει με τους ίδιους τους πολίτες”.

Για τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας, Κώστα Μαργέλη. Ο κ. Μαργέλης πρόσφατα κατέθεσε μήνυση κατά του κ. Τατούλη υποστηρίζοντας οτι οι θέσεις του περιφερειάρχη για το ζήτημα των απολλοτροιώσεων του οδικού άξονα Γαργαλιάνοι – Ρωμανού θίγουν το δικηγορικό και δικαστικό κοσμο του Νομού. Είπα” ανέφερε ο κ. Τατούλης “από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η δαπάνη εναντίον του δημοσίου συμφέροντος και των φορολογουμένων θα έπρεπε να διερευνηθεί. Από την πρώτη στιγμή, από το 2012, έχω τοποθετηθεί στο θέμα, ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης. Αυτό είναι μια υπόθεση των δικαστικών αρχών. Οι δικαστικές αρχές, αν θέλουν να λειτουργούν θεσμικά, έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους αυτό που είπα εγώ, αλλά και που έλεγε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι οι αποζημιώσεις ήταν εξαιρετικά υπέρογκες. Δεν καταλαβαίνω πώς ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Καλαμάτας και συνήγορος του μηνυτή μας, του εκδότη, έκανε μηνυτήρια αναφορά. Δεν μου κινεί όμως την περιέργεια γιατί έχω άποψη. Είναι ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου ο οποίος προσπαθεί ανά πάσα στιγμή να βρει την ευκαιρία να κάνει πολιτικό θόρυβο”. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου προσέθεσε οτι ο κ. Μαργέλης δεν κινείται στο πλαίσιο του θεσμού που εκπροσωπεί, μίλησε για “ιδιοτελή παραχάραξη των γεγονότων”, και κατέληξε λέγοντας οτι ο κ. Μαργέλης “μέσα στην πολιτική του παραζάλη προσπαθεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή”. Ανέφερε, δε, οτι ο κ. Μαργέλης θα έπρεπε να συνταχθεί με την περιφέρεια Πελοποννήσου και να ζητήσει διερεύνηση των καταγγελιών και όχι να είναι υπέρμαχος μιας ιδιότυπης “ala carte” δικαιοσύνης. Καταλήγοντας ο κ. Τατούλης σημείωσε οτι οι μηνύσεις του κ. Μαργέλη δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα και υπενθύμισε τις μηνύσεις που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας κατά πολιτικών παραγόντων για τα μνημόνια. Προσέθεσε, τέλος, οτι με ιδιαίτερη έκπληξη είδε τους ύμνους που απηύθυνε στον κ. Βενιζέλο, τον πολιτικό που ο ίδιος έχει μηνύσει.

Για τον Χρήστο Μαλαπάνη

Αναφερόμενος στον κ. Μαλαπάνη ο κ. Τατούλης είπε: “Κύριος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο τέως αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία και αυτό που θέλω εγώ να κατοχυρώσω ως αλήθεια είναι ότι, ο τέως αντιπεριφερειάρχης, δεν παραιτήθηκε ζητώντας εκείνος την παραίτησή του. Όπως γνωρίζετε όλα αυτά συνέβησαν σε ένα περιφερειακό συμβούλιο που οι απόψεις του τέως αντιπεριφερειάρχη ήταν μονομερώς εναντίον των θέσεων της περιφερειακής αρχής και κυρίως πήγαιναν να προστατεύσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα”. Μάλιστα, ο κ. Περιφερειάρχης προσέθεσε οτι τότε ο κ. Μαλαπάνης θέλησε να παραχωρήσει επιπλέον τεχνικό έργο στην εταιρεία “Μορέας”. Αναρωτήθηκε, δε, πως είναι δυνατόν στη δικογραφία να εμπεριέχονται προσωπικά e-mail του κ. Μαλαπάνη και αυτά να λαμβάνονται ως αποδεικτικό στοιχείο.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Απάντηση Π. Καμμένου στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Άλμα” προς το μέλλον για τη Μεσσήνη η αξιοποίηση του Πάμισου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Βολές σε Κουτσούλη και ΠΑΣΟΚ και από την παράταξη Τατούλη – «Αρχίζουν τα γραμμάτια και εξοφλούνται»

Βολές εναντίον του επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουτσούλη, με αφορμή την εκλογή του με

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σφοδρή επίθεση Μάκαρη στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ- «Σε συνεννόηση Πτωχός και Κουτσούλης»

Σφοδρή επίθεση εναντίον του συνδυασμού που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές και προσωπικά του επικεφαλής του, Δημήτρη Κουτσούλη, εξαπολύει με ανακοίνωσή

Το σχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Καλαμάτα: Εγκαταστάσεις στο Ανατολικό Κέντρο για 200 φοιτητές – Συνεργασία με κολέγιο των ΗΠΑ και υποσχέσεις για οικονομικά οφέλη [αναλυτικά η πρόταση]

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρόταση της ΤΕΜΕΣ προς τον δήμο Καλαμάτας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και

Δήμος Καλαμάτας: Προχωράει η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης – Oλοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων οι απαιτούμενες εργασίες μετά τον εντοπισμό ευρημάτων

Επανεκκίνησαν, δίχως προβλήματα, οι εργασίες κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης Φ800, από τις Πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Άνθειας. Σύμφωνα

Δείτε επίσης