Π. Σκουρλέτης: Πλαφόν θητειών για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης (video)

24 Απριλίου 2017

Τη θέσπιση ανωτάτου ορίου θητειών για τους αιρετούς των ΟΤΑ προαναγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr.
Όπως αναφέρει, το υπουργείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση θητειών, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με τη διάρκεια της κάθε θητείας: Δύο αν διατηρηθεί η πενταετία ή τρεις αν επανέλθει η τετραετία.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης επιβεβαιώνει οτι η αυτοδιοικητική περίοδος να ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου και όχι 1η Σεπτεμβρίου, η θητεία των αιρετών θα παραταθεί έως το φθινόπωρο του 2019: «Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσας θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών», τονίζει.

Αναφορικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού προκειμένου να επιτευχθεί η περίφημη κυβερνησιμότητα. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για σκέψεις, ένας συνδυασμός που λαμβάνει άνω του 45% στον α΄ γύρο να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων ή, κατ’ επέκταση ο πρώτος συνδυασμός να λαμβάνει μία μικρή πριμοδότηση στον αριθμό των συμβούλων του. Ιδιαίτερη, όμως, σημασία δίνει το θέμα των θεσμικών ασφαλιστικών δικλείδων προκειμένου να μην οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, ζητώντας, μάλιστα, από όλους τους φορείς αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο ίδιος, δε, αναφέρει ενδεικτικά το πλαφόν των τριών συνεδριάσεων σε σχέση με την ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά του προγράμματος τεχνικών έργων, ώστε μετά από αυτές να μπορούν να υπερψηφιστούν και με μικρότερη του 50%+1 πλειοψηφία «ή κάποια ζητήματα να μην αποφασίζονται σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου αλλά Επιτροπών».

Χωροταξικό και κατάργηση Αποκεντρωμένων

Για το θέμα του χωροταξικού ο υπουργός Εσωτερικών είναι κατηγορηματικός ότι ο κανόνας είναι ότι «δεν υπάρχει στην ατζέντα θέμα αλλαγής των ορίων των δήμων» παρά μόνο ως εξαίρεση. Παρότι δεν θέλει να δεσμευθεί σχετικά με τον αριθμό των δήμων που θα αλλάξουν όρια κάνει λόγο για «κάποιες εξόφθαλμες περιπτώσεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ορισμένες από τους νησιωτικούς δήμους όπως η Λέσβος, η Κέρκυρα η Κεφαλονιά κλπ.

Για το θέμα της κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο Π. Σκουρλέτης, υποστηρίζει ότι «θέλουμε να δούμε ποια θα είναι η μορφή της Αποκεντρωμένης παρουσίας του κράτους», προσθετοντας με έμφαση ότι «δεν θα θιχτούν θέσεις εργασίας αλλά και το εργασιακό καθεστώς που υπάρχει σήμερα».

Όσο για το πότε θα καταθέσει τις τελικές θέσεις του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, επαναλαμβάνει ότι αυτό θα γίνει τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή πριν τις διακοπές του καλοκαιριού ή το αργότερο το Σεπτέμβριο.

Πολυνομοσχέδιο

Ο κ. Σκουρλέτης μιλά και για το πολυνομοσχέδιο προαναγγέλλοντας ότι πιθανότατα η συζήτησή του θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας στη Βουλή, ενώ τονίζει ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλες οι διατάξεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως για τις αντιμισθίες περισσότερων αντιδημάρχων, τις αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων ή άλλες για τους εργαζόμενους (ΜΑΠ, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας), καθώς, όπως επισημαίνει, «οι δαπάνες τους καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των δήμων και τα ανταποδοτικά και άρα σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικής επιβάρυνσης».

Επίθεση σε Πατούλη

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλά, επίσης, και για το «θερμό» επεισόδιο που είχε πρόσφατα με αιρετούς στο υπουργείο Εσωτερικών κάνοντας λόγο για «συμπεριφορές που, πρώτα απ’ όλα, δεν τιμούν τους ίδιους τους οποίους τις κάνανε» αλλά και για «σόου και ακτιβίστικη δράση του κυρίου Πατούλη». Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ με την οποία καλούνταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ να κάνει επικοινωνιακό σόου στο «Survivor» ή το Χ Factor και όχι στο υπουργείο Εσωτερικών, «συμβουλεύει» τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ «να αποφεύγει τις πολλές δηλώσεις, τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις και να δουλεύει περισσότερο. Λιγότερα, λοιπόν, δελτία Τύπου και πιο πολύ δουλειά», προσθέτει. Παράλληλα, τον κατηγορεί ότι όχι μόνο υποκινείται, αλλά, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ στην οποία επικρίνει τον υπουργό Εσωτερικών ότι με την απλή αναλογική «προκρίνει μοντέλο Μαδούρο», ότι «υιοθετεί, πλέον, και την φρασεολογία της ΝΔ. Ας κρατήσει λίγο τα προσχήματα και ας καταλάβει ότι ο θεσμικός του ρόλος είναι πρώτα απ’ όλα να είναι πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ως στέλεχος της ΝΔ μπορεί να μιλάει όπως θέλει αλλά όταν εκπροσωπεί την ΚΕΔΕ, πρέπει να σέβεται τον θεσμικό του ρόλο», καταλήγει ο κ. Σκουρλέτης.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μακρόν

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δύο κρουαζιερόπλοια με 843 επιβάτες αύριο στο λιμάνι Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου ο Θανάσης Βασιλόπουλος – Άνετη επικράτηση της παράταξης του δημάρχου Καλαμάτας

«Μπροστά μας έχουμε μία κρίσιμη πενταετία, γεμάτη προκλήσεις και προοπτικές» δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος, μετά τη νίκη του συνδυασμού του στις εκλογές

Στη «μάχη» για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου ο Θανάσης Βασιλόπουλος – Την Τρίτη καταθέτει ψηφοδέλτιο ο δήμαρχος Καλαμάτας

Την Τρίτη (13/2) θα επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, για τη θέση του προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, καθώς εκείνη

Κυρ. Μητσοτάκης: Ενεργοποιείται πλατφόρμα ενημέρωσης για την πορεία των έργων σε κάθε περιφέρεια – Θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη

Λεπτομερή ενημέρωση για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να γίνει «ένα βήμα παρακάτω στην κατεύθυνση

Δείτε επίσης