Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ξηλώνεται το κομματικό κατεστημένο στην τοπική αυτοδιοίκηση

Σήκωσε το γάντι ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και απάντησε με σκληρή γλώσσα σε βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

H καθιέρωση απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα οικονομικά και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των δήμων καθώς και ο ρόλος του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 14 βουλευτών της ΝΔ.

Η απλή αναλογική


«Αναφέρεστε αρκετά ενοχλημένοι, και το καταλαβαίνω, στην πρότασή μας για την απλή αναλογική. Το αντιλαμβάνομαι απόλυτα. Εχθρεύεστε ένα σύστημα που είναι βαθιά αντιπροσωπευτικό, γνήσια αντιδημοκρατικό και ξεβολεύει το αυτοδιοικητικό κατεστημένο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν θέλει να υπάρχει γνήσια αντιπροσώπευση των τοπικών συσχετισμών. «Θέλετε να λειτουργεί ένα τέτοιο παραμορφωτικό σύστημα, που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και αναρωτήθηκε στο όνομα ποιας αντιπροσώπευσης, θα πρέπει το 18%, το 20% της πρώτης Κυριακής, να παίρνει τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Πατούλης


Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πάντα υπερασπιζόταν τη συντηρητική κατάσταση και αυτό κάνει και τώρα, και πρόσθεσε ότι ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, που εξελίχθηκε από τα μέσα του προηγούμενου έτους, δεν έχει προηγούμενο. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι χρησιμοποίησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για να ναρκοθετήσει το διάλογο. «Βάζετε τον κ. Πατούλη να τηρεί τη στάση που τηρεί. Μου είναι τελείως αδιάφοροι οι προσωπικοί σχεδιασμοί και φιλοδοξίες του κ. Πατούλη. Θα τα λύσετε εσείς όταν πάτε να βγάλετε τον υποψήφιο για την περιφέρεια της Αττικής ή τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας, μια και όπως λέει ο ίδιος ενδιαφέρεται. Δικό σας το πρόβλημα. Κάντε τον! Να τον χαίρεστε! Να είναι το πρόσωπό σας στην Αυτοδιοίκηση που το θέλει και ο άνθρωπος! Αλλά γιατί ταλαιπωρεί την Αυτοδιοίκηση; Γιατί δεν στέκεται στο ύψος του θεσμικού ρόλου του προέδρου της ΚΕΔΕ;», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι ο διάλογος στην πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, βγήκε ένα πόρισμα που αποτελεί μια βάση για συζήτηση και «αντί αυτό να το επαινέσει η ΝΔ για να γίνει διάλογος, σήμερα εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν κλείνει άρον άρον τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση». Στο σημείο αυτό ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τα κόμματα, ιδίως τη ΝΔ, να επανεξετάσουν τη στάση τους και να ζητήσουν από όλους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν θεσμικά ζητήματα που πρέπει να επανεξεταστούν, όπως το ζήτημα της «λαϊκής συμμετοχής» και το ζήτημα του «περιφερειακού δημοκρατικού σχεδιασμού».

Οι συμβασιούχοι

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την άρνηση ορισμένων δημάρχων να υλοποιήσουν τη διάταξη για την ανανέωσή τους, κατήγγειλε ότι η ΝΔ βάζει τους «ταλιμπάν» του κόμματός της να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. «Δεν πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα και να παίζουμε με τις αγωνίες των ανθρώπων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και αναρωτήθηκε αν είναι οι δήμαρχοι αυτοί που θα κρίνουν τη συνταγματικότητα ενός νόμου. «Δεν έχει δικαίωμα η αποκεντρωμένη, με βάση τη νομοθεσία, να εγκαλεί έναν δήμαρχο όταν παραβιάζει τη νομοθεσία; Το έχει. Είναι τελείως διαφορετικό να επικαλείστε κάποιες αποφάσεις επιτρόπων (σ.σ. Ελεγκτικό Συνέδριο) αλλά να μου βάζετε ορισμένους ανθρώπους που είναι ταλιμπάν του κόμματός σας, μόνο και μόνο για να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και να μην τιμούν πρώτα από όλα τον θεσμικό τους ρόλο», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση, όπως έχει ήδη δηλώσει, είναι διατεθειμένη να δει συνολικά το θέμα των συμβασιούχων, «θέμα που δεν προσφέρεται για φτηνό κομματικό αντιπερισπασμό, θέμα που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με συνέπεια σήμερα το μέγεθος των συμβασιούχων να αποτελεί μια ελληνική πρωτοτυπία και να παραβιάζει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία που μιλάει για την κατάχρηση της έννοιας της σύμβασης».
Για το ζήτημα της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες περικοπές από τους μνημονιακούς νόμους και το μεσοπρόθεσμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι καμία περικοπή δαπανών δεν έγινε από την κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης ότι έχουν εγκριθεί 426 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διευκολυνθούν οι δήμοι στην απόδοση των ληξιπροθέσμων χρεών τους και ήδη αρκετά από αυτά έχουν ξεκινήσει να απορροφώνται. Υπογράμμισε επίσης ότι 2,2 δισ. ευρώ είναι το ποσό που έχει δρομολογηθεί να αποδοθεί στους δήμους από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων.

«Η Αυτοδιοίκηση στο στόχαστρο της κυβέρνησης»

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει θέσει στο στόχαστρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πρωτοβουλίες της εξαντλούνται στον σχεδιασμό για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, χωρίς θεσμικό διάλογο με την ΚΕΔΕ και με μείωση της χρηματοδότησης των δήμων.

Στην αιχμή της κριτικής που άσκησαν οι βουλευτές της ΝΔ βρέθηκε και το ζήτημα της ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενεργεί κατά τρόπο αντισυνταγματικό και απειλεί όσους δημάρχους αρνούνται να ανανεώσουν τις συμβάσεις, με παραπομπή τους στα πειθαρχικά.

Αντίστοιχες επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση και για την υποχρηματοδότηση που, όπως είπαν έχει ως συνέπεια, την αδυναμία λειτουργίας κοινωνικών δομών που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως αντίβαρο στην ανθρωπιστική κρίση.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η καθυστέρηση που σημειώνεται για την αποσαφήνιση του καθεστώτος διαχείρισης των παραλιών, την ίδια ώρα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Πηγή:ΑΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ