“Ανανέωση τώρα, αλλαγές παντού” το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

14 Μαΐου 2017

Ευκαιρία για γενναίες αποφάσεις και ουσιαστική αλλαγή σελίδας αποτελούν οι εσωκομματικές διαδικασίες που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας. Νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή του κομματικού μηχανισμού και στην αυτοδιοίκηση. 

Το πρώτο βήμα για την αναγκαία ανανέωση του τοπικού κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με τη διαδικασία της εκλογής των μελών της νέας Νομαρχιακής, η οποία έγινε στις 7 Μαΐου. Η εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την ανανέωση του σώματος κατά 56%, δεδομένου ότι 14 από τα 25 μέλη της Επιτροπής δεν συμμετείχαν στην απερχόμενη Νομαρχιακή. Ωστόσο, το πρώτο βήμα και η αριθμητική ανανέωση του κορυφαίου κομματικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος στο Νομό, προφανώς, δεν αρκεί για να υποστηρίξει κάποιος ότι η κερδήθηκε το “στοίχημα” της ανανέωσης. Ακολουθεί το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα, η εκλογή της Συντονιστικής Επιτροπής της ΝΕ, αλλά και του Συντονιστή, το προσώπου που θα ηγηθεί του κομματικού μηχανισμού. Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. 

Το μήνυμα της Κουμουνδούρου

Το μήνυμα για την ανάγκη ανανέωσης του κομματικού μηχανισμού της Μεσσηνίας σε επίπεδο προσώπων, άλλα κυρίως σε επίπεδο πολιτικής λογικής έχει σταλεί, ήδη, από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι, μάλιστα γνωρίζουν σε βάθος τα τεκταινόμενα στο κυβερνών κόμμα συμπυκνώνουν το μήνυμα αυτό στην φράση “ανανέωση τώρα, ανανέωση παντού”. Απόρροια, άλλωστε, αυτού του μηνύματος ήταν και οι εκτεταμένες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων που έγιναν κατά την τελευταία εκλογική διαδικασία.

Το πρόσωπο του Συντονιστή

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου επιθυμούν, κυρίως, τα ηνία του κόμματος να αναληφθούν από ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορέσει να απαντήσει πειστικά στις νέες ανάγκες που έχουν γεννηθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως διευκρινίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το “στοίχημα” της ουσιαστική ανανέωσης δεν είναι τόσο ηλικιακό όσο ποιοτικό.

Από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό έχει διαμηνυθεί προς πάσα κατεύθυνση ότι στο νέο πλάνο δεν έχουν θέση στελέχη που δεν έχουν αντιληφθεί και αρνούνται να αντιληφθούν την κοσμογονία που έχει συντελεστεί στο κόμμα στη διαδρομή από το 4,6% των εκλογών του 2009 στο 35,4% των τελευταίων εκλογών (2015). Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τωρινές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν στελέχη του κεντρικού κομματικού μηχανισμού, δεν μπορούν να “τρέξουν” κρίσιμες διαδικασίες που θα κληθεί να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη Χώρα.

Αλλαγές παντού

Οι αλλαγές που θα προκύψουν στο κορυφαίο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία δεν είναι οι μοναδικές που θα δούμε από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος στη Μεσσηνία. Μετά την ανανέωση του τοπικού κομματικού μηχανισμού θα ακολουθήσει ανανέωση και σε επίπεδο αυτοδιοικητικό. Στο πλαίσιο αυτό, κυρίως, θα αλλάξει η λογική της επιλογής των προσώπων που θα ηγηθούν των συνδυασμών, δεδομένου ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα αποδείχθηκε λάθος. Τέλος, αλλαγές θα υπάρξουν και σε ζητήματα συνεργασιών με αυτοδιοικητικούς που δεν ανήκουν στον στενό κομματικό πυρήνα του κόμματος ή με αυτοδιοικητικούς που ναι μεν διαθέτουν σημαντική πορεία στην αριστερά, αλλά δεν διαθέτουν τη δυναμική να κερδίσουν εκλογές. Για παράδειγμα το μοντέλο που ακολουθήθηκε στο δήμο Καλαμάτας, αλλά και στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει, ήδη, κριθεί αρνητικά γεγονός που αναμένεται να γίνει ορατό από τις σαρωτικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν το ερχόμενο χρονικό διάστημα.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γρύπας Πολεμιστής: “Επιστρέφει” στο σπίτι του πριν το μεγάλο ταξίδι ανα τον κόσμο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Έχασαν” την πτήση για Μάντσεστερ και βρέθηκαν στα κρατητήρια της Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσομάλλης: Επιβεβαίωση όσων ξέραμε ήδη από 10 Ιανουαρίου για τον δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας – Αιχμές για τα «δια των ενεργειών μου»

Με αφορμή την εισαγωγή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα»

«Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στην

Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: «Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα»

Πλήρη διατήρηση της δικαστικής ύλης για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με παράλληλη διατήρηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χωρικής του αρμοδιότητας, περιλαμβάνει το

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους ευρωβουλευτές – Ο Γιάννης Πάζιος ανάμεσα στους «εκλεκτούς»

Ανακοινώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι τελευταίοι 8 υποψήφιοι του κόμματος για τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Ανάμεσα στους «εκλεκτούς» είναι και ο Γιάννης Πάζιος, μέλος της

Δείτε επίσης