Τα κοιτάσματα πετρελαίου “διαβατήριο” για το μέλλον του νομού Μεσσηνίας

20 Μαΐου 2017

Εντείνονται οι διεργασίες με επίκεντρο τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο και στη Νότια Πελοπόννησο. “Διαβατήριο” για το μέλλον της Μεσσηνίας η ύπαρξη υδρογονανθράκων στις θάλασσες του Νομού και η στρατηγική της θέση. Ενδιαφέρον από εταιρείες – κολοσσούς της πετρελαϊκής αγοράς.

Το μέλλον της Μεσσηνίας σε πολλά ζητήματα αναμένεται να καθοριστεί από τις έρευνες για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου σε θαλάσσιες περιοχές του Νομού. Ήδη, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το “οικόπεδο 10” που βρίσκεται στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, ενώ το ίδιο ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει στο άμεσο μέλλον και για το “οικόπεδο 11” που τοποθετείται νότια της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.

Η συνάντηση με στελέχη της ExxonMobil

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Εταιρείας για τα πιθανά κοιτάσματα του Ιονίου, ενδιαφέρον που εκφράζεται επίσημα με την εξαγορά ποσοστού των ΕΛΠΕ, στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα “οικόπεδα” του Ιονίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι διαπραγματεύσεις για την αγορά ποσοστού των ΕΛΠΕ από την αμερικανική εταιρεία έχουν ολοκληρωθεί και εκείνο που απομένει μόνο είναι η επίσημη ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι το “οικόπεδο” του Κυπαρισσιακού κόλπου έχει, ήδη, παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και με την ολοκλήρωση της πιο πάνω πώλησης θα περάσει στα χέρια της ExxonMobil. 

Η στρατηγική θέση της Μεσσηνίας

Η Μεσσηνία, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τις εξελίξεις στα ενεργειακά, θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, όχι μόνο επειδή δύο από τα οικόπεδα που έχει στραφεί το ενδιαφέρον βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές του Νομού, αλλά για τη γενικότερη στρατηγική θέση που διαθέτει ο Νομός σε σχέση και με τα “οικόπεδα” του Ιονίου, αλλά και τα “οικόπεδα” της Κρήτης. Όσοι είναι κοινωνοί των συζητήσεων που γίνονται, σημειώνουν ότι ο Νομός Μεσσηνίας βρίσκεται στο μέσον μιας νοητής γραμμής που ξεκινά από τα βόρεια της Κέρκυρας και φτάνει μέχρι τα νότια της Κρήτης. Η γεωγραφική θέση της Μεσσηνίας σε συνδυασμό με τις υποδομές που, ήδη, διαθέτει ο Νομός τον καθιστούν ως την περιοχή με τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Τα άμεσα οφέλη

Τα άμεσα οφέλη για τη Μεσσηνία, αν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα στο νομό, είναι προφανές ότι θα είναι κυρίως οικονομικά. Θα ανοίξουν εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, θα υπάρξουν τεράστια έσοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια Πελοποννήσου), ενώ θα αναπτυχθούν οι υποδομές του Νομού με ταχύτατο βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό οι λιμενικές και οι αεροπορικές υποδομές θα παίξουν σημαντικό ρόλο και άρα η ανάγκη για την σημαντική αναβάθμιση των υπαρχόντων ή ακόμα και η δημιουργία νέων θα είναι ασφυκτική.

Τα έμμεσα οφέλη

Οφέλη για τη Μεσσηνία, όμως, αναμένεται να υπάρξουν ανεξάρτητα από τα κοιτάσματα που βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές του Νομού. Στο πλαίσιο αυτό έχει, ήδη, ξεκινήσει η κουβέντα για την αναβάθμιση υποδομών του Νομού σε τομείς απαραίτητους για την δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρειών στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα “τρέξουν” οι διαδικασίες έναρξης των ερευνών σε όλο το πεδίο του Ιονίου και της Κρήτης.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πέτρο Κωνσταντινέα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ρύθμιση οφειλών για μικροοφειλέτες προς ασφαλιστικά ταμεία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Απομακρύνεται η σαχαριανή σκόνη – Τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία – Εικόνες από την Καλαμάτα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης, με την ονομασία «Minerva Red», που εκδηλώνεται στη

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Η Εκκλησία έχει κάνει κατά καιρούς πάρα πολλά ανοίγματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις»

Στην εκπομπή « Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε την Τετάρτη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. O Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στον νόμο

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης