Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά με στοιχεία για Πελοπόννησο και Μεσσηνία

/

Παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευρωπαίου επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας. Η εικόνα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Μεσσηνία όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα.

“Περισσότεροι από 93 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας στη ζωή τους και οι θάνατοι από υπερβολική δόση καταγράφουν αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά. Με ανησυχεί ιδίως το γεγονός ότι οι νέοι εκτίθενται σε πολλές νέες και επικίνδυνες ουσίες. Από το 2009 έως το 2016 εντοπίστηκαν στην Ευρώπη 25 υψηλής δραστικότητας συνθετικά οπιοειδή, από τα οποία απαιτούνται μικρές μόνο ποσότητες για την παραγωγή πολλών χιλιάδων δόσεων, με αποτέλεσμα να συνιστούν διογκούμενη απειλή για την υγεία», σημείωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας. Όπως πρόσθεσε, η εν λόγω έκθεση για τα ναρκωτικά «παρέχει την απαραίτητη ανάλυση και καθοδήγηση, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία για την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής αυτής σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών μας, αλλά και για να παύσουν να θησαυρίζουν οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, στην Ευρώπη και αλλού, από τα τεράστια κέρδη του εμπορίου ναρκωτικών”.

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά συνοδεύεται από 30 εκθέσεις ανά χώρα με περιλήψεις του φαινομένου των ναρκωτικών στην ΕΕ των 28, στην Τουρκία και τη Νορβηγία.

Ιδιαίτερα δημοφιλής η χρήση κάνναβης στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η κάνναβη αναδείχθηκε ως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία, με τη χρήση της να επικεντρώνεται σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας από 15 έως 34 ετών, σύμφωνα, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών στον ευρύτερο πληθυσμό στην Ελλάδα.

Για τα νεαρά άτομα ηλικίας από 15 έως 16 ετών, σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από το Ερευνητικό Πρόγραμμα για το Αλκοόλ και άλλα Φάρμακα του 2015 για τα ευρωπαϊκά σχολεία. Το 2015, τα ελληνικά αποτελέσματα αναφορικά με τη χρήση κάνναβης ήταν σαφώς κάτω από τον μέσο όρο σε 35 χώρες. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες τάσεις δείχνουν αύξηση της χρήσης κάνναβης από μαθητές, από το 2007. Στην περίπτωση χρήσης παράνομων ναρκωτικών πέραν της κάνναβης, των ηρεμιστικών ή των ηρεμιστικών χωρίς συνταγή και των νέων ψυχοτρόπων ουσιών (NPS), τα ελληνικά αποτελέσματα ήταν παρόμοια με τον μέσο όρο. Περίπου το 3% των Ελλήνων μαθητών ανέφεραν τη χρήση συνθετικών κανναβινοειδών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η χρήση τσιγάρων τις τελευταίες 30 ημέρες ήταν παρόμοια με τον μέσο όρο του ESPAD. Αντίθετα, η χρήση εισπνεόμενων ουσιών ήταν πιο συχνή στους Έλληνες μαθητές.

Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ, περίπου τα τρία τέταρτα των μαθητών ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες, κάτι που δείχνει αρκετά μεγαλύτερη συχνότητα από τον μέσο όρο για όλες τις χώρες. Τέλος, ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο ανέφερε ότι κατά την ίδια περίοδο προχώρησε σε «βαριά» κατανάλωση αλκοόλ.

Σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα, κυρίως ηρωίνης, σύμφωνα με στοιχεία που είναι διαθέσιμα από ετήσιες εκτιμήσεις, από το 2002, αυτή έχει μειωθεί από το 2010. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση ενδοφλέβιας ηρωίνης μειώθηκε από 44% το 2006 σε 33% το 2015. Ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται για πρώτη φορά στη θεραπεία ως αποτέλεσμα της χρήσης ηρωίνης μειώθηκε κατά το ήμισυ κατά τα τελευταία έτη, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων θεραπείας που σχετίζονται με την κάνναβη αυξήθηκε.

Τέλος, μετά από μία περίοδο συνεχούς μείωσης των θανάτων που οφείλονται στα ναρκωτικά από το 2005, η Ελληνική Αστυνομία διαπίστωσε αύξηση το 2015. Η πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων θανάτων αφορούσε κυρίως άνδρες ηλικίας άνω των 30 ετών και οφειλόταν σε χρήση οπιούχων. Το 2015, το ποσοστό θνησιμότητας για όλες τις ηλικίες ανερχόταν στους 8,7 θανάτους ανά εκατομμύριο, δηλαδή κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (14,3 θάνατοι ανά εκατομμύριο).

Τα ναρκωτικά ανά περιφέρεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης που αφορά την Ελλάδα (στοιχεία 2015), στις υποθέσεις για παραβάσεις του ισχύοντος νόμου που απασχόλησαν τις Διωκτικές Αρχές το έτος 2015 η συντριπτική πλειονότητα των κατασχέσεων ηρωίνης σε επίπεδο επικράτειας παρατηρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 86,6% (91,0% το 2014 και 34,8% το 2013) και ακολούθησε η Περιφέρεια Ηπείρου με ποσοστό 2,8% (4,4% το 2014 και 16,6% το 2013). Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατασχέθηκε ποσοστό της τάξης του 2,4%, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Θεσσαλίας ποσοστό της τάξης του 1,7% και 1,6% αντίστοιχα. Το υπολειπόμενο ποσοστό των κατασχέσεων κυμάνθηκε από 0,1%-1,1% στις λοιπές περιφέρειες.

ν1

Όσον αφορά τις κατασχέσεις κάνναβης (κατεργασμένης και ακατέργαστης), η Περιφέρεια Ηπείρου κατείχε την πρώτη θέση επί του συνόλου των κατασχέσεων, εξαιτίας της γειτνίασής της με την Αλβανία, τα έτη 2013 (52,1%) και 2014 (44,7%). Για το έτος 2015 τα πρωτεία στις κατασχέσεις περιήλθαν στην Περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 34,0%, με την Περιφέρεια Ηπείρου να ακολουθεί σε ποσοστιαία κατάσχεση της τάξης του 22,6%. Οι κατασχέσεις στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας κυμάνθηκαν σε ποσοστά 9,4% και 8,4% αντίστοιχα. Για το έτος 2015 την τέταρτη ποσοστιαία θέση κατασχέσεων κάνναβης κατείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (5,9%) και η Περιφέρεια Πελοποννήσου (5,4%) με τα ποσοστιαία επίπεδα των λοιπών περιφερειών να κυμαίνονται από 0,6%-3,1%.

ν2

Ο αριθμός των κατασχέσεων στα φυτά ινδικής κάνναβης παρέμεινε και το έτος 2015 υψηλός. Η πλειονότητα των κατασχέσεων φυτών ινδικής κάνναβης πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 25,4% (72,5% το 2014 και 16,6% το 2013), ενώ ακολούθησε η Περιφέρεια Αττικής (22,4%) λαμβάνοντας τμήμα της ποσοστιαίας κατάσχεσης που κατείχε το 2014 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ακολούθησαν οι Περιφέρειες Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό κατασχέσεων της τάξης του 7,0% η καθεμία. Οι κατασχέσεις στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου κυμάνθηκαν σε ποσοστιαία επίπεδα της τάξης του 4,0% η καθεμία και τα ποσοστιαία επίπεδα των λοιπών περιφερειών έφθασαν ποσοστά της τάξης του 1,0%.

ν3

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Από το τέλος του 2018 το ενιαίο αναλογικό σύστημα διοδίων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ξεκινούν σήμερα οι πανελλήνιες για 992 Μεσσήνιους μαθητές των ΓΕΛ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ