Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τα σκουπίδια και τα δημοτικά τέλη καθαριότητας «βγάζουν» δήμαρχο

Τα δημοτικά τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι των δήμων της Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης, κομβικό σημείο για τις εκλογές του 2019. Σε ποιους δήμους της Μεσσηνίας υπάρχει κίνδυνος για  αύξηση τελών και σε ποιους ενδεχόμενο μείωσης.

Περισσότερο δεδομένο από ποτέ θα πρέπει να θεωρείται ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα γίνει σύμφωνα με τη ΣΔΙΤ που έχει «τρέξει» η Περιφέρεια. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπογραφή της σχετικής σύμβασης θα γίνει το αργότερο το μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι εντός των επόμενων 10 μηνών, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, οι δήμοι θα παραδίδουν τα σκουπίδια που παράγουν στην ιδιωτική εταιρεία «ΤΕΡΝΑ» πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο. Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για κόστος που ξεπερνά τα 69 ευρώ ανά τόνο, είναι βέβαιο ότι σε ορισμένους δήμους οι κάτοικοι θα πληρώσουν επιπλέον χρήματα από αυτά που πληρώνουν σήμερα, ενώ σε κάποιους άλλους ενδέχεται να υπάρξει ακόμα και μείωση.

Ο παράγοντας που θα κρίνει το ύψος των τελών

Ο παράγοντας που θα κρίνει πόσα τέλη θα πληρώνουν οι κάτοικοι των δήμων είναι το υπόλειμμα των απορριμμάτων, αυτό δηλαδή που θα παραμένει μετά τη διαχείριση που θα κάνει τοπικά κάθε δήμος με δική του ευθύνη. Αυτονόητα, λοιπόν, οι δήμοι που έχουν προνοήσει και έχουν προχωρήσει σε σοβαρές διαδικασίες που σχετίζονται με την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποιστοποίηση θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το υπόλειμμα και άρα τα δημοτικά τέλη των δημοτών τους. 

Οι δήμοι της Μεσσηνίας

Η εικόνα που επικρατεί στους δήμους της Μεσσηνίας, σε σχέση με τον σχεδιασμό που θα επιτρέψει να μην υπάρξουν αυξήσεις τελών καθαριότητας, είναι απογοητευτική. Οι περισσότερες δημοτικές αρχές έχουν βολευτεί όλα αυτά τα χρόνια με τη λειτουργία παράνομων χωματερών στις περιοχές τους χωρίς να διαθέτουν ουσιαστικό σχεδιασμό που θα επιτρέψει, όταν έρθει η ώρα του ταμείου, να μην υπάρξει αύξηση των τελών καθαριότητας. Οι δημοτικές αρχές των δήμων Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας, Τριφυλίας και Δυτικής Μάνης μεταφέρουν τα σκουπίδια τους σε παράνομες χωματερές, ενώ δεν έχουν κάνει ουσιαστικά βήματα στον τομέα της προετοιμασίας της «επόμενης μέρας» που θα οδηγήσει σε μείωση του υπολείμματος. Οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι (Γ. Τσώνης, Δ. Καφαντάρης, Αρ. Σταθόπουλος και Π. Κατσίβελας) είναι βέβαιο ότι θα βρουν μπροστά τους την ανικανότητά τους να υλοποιήσουν πολιτικές που θα επιτρέψουν στους δημότες να μην πληρώνουν ακριβά τα σκουπίδια, γεγονός που θα έχει και τις ανάλογες πολιτικές επιπτώσεις. 

Ο δήμος Καλαμάτας

Οι μόνοι που αναμένεται να γλιτώσουν ένα επιπλέον «χαράτσι» είναι οι δημότες της Καλαμάτας, καθώς πληρώνουν αρκετά χρήματα για την διαχείριση των απορριμμάτων που γίνεται τα τελευταία, μια διαχείριση που είναι ακριβή γιατί δεν γίνεται στη λογική της παράνομης και …δωρεάν χωματερής. Παράλληλα ο δήμος Καλαμάτας είναι ο μοναδικός δήμος, ο οποίος έχει κατανοήσει ότι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να φέρει ελάφρυνση στις τσέπες των δημοτών του. Μάλιστα, σήμερα ο δήμος Καλαμάτας γνωστοποίησε ότι ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα σε δύο περιοχές του δήμου (Αλαγονία και Αρφαρά) με στόχο να μειωθεί το παραγόμενο υπόλειμμα και άρα τα τέλη που θα πληρώσουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Συγκεκριμένα, ξεκινά προσπάθεια για τη μείωση των απορριμμάτων, η επιτυχία της οποίας θα σημάνει τη μείωση ή και την κατάργηση των τελών. Στις δυο ενότητες των ορεινών χωριών Αλαγονίας και Αρφαρών θα εφαρμοσθεί, πιλοτικά, συνδυασμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης των ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίησης του οργανικού μέρους των απορριμμάτων, με στόχο την ελαχιστοποίηση του εναπομένοντος υπολείμματος. Μάλιστα, ο δήμος Καλαμάτας σε σχετική του ανακοίνωση σημειώνει ότι «Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής, γιατί αυτό θα σημάνει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας».

Το πολιτικό κόστος

Είναι προφανές ότι όποιες δημοτικές αρχές καταφέρουν να συγκρατήσουν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας, πόσο μάλλον αν τα μειώσουν, θα έχουν ένα μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα στις εκλογές του 2019. Αντιθέτως, όσοι δήμαρχοι και δημοτικές αρχές είχαν μάθει να λειτουργούν με τη λογική να πετούν τα σκουπίδια σε παράνομες χωματερές χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ τώρα θα κληθούν να «πληρώσουν» το πολιτικό κόστος των επιλογών τους. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ