Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ήχοι και θρύλοι της Μεσογείου «ζωντανεύουν» στο Μουσείο Ελληνικών Ενδυμασιών στην Καλαμάτα

Μελωδίες, παραλογές και τραγούδια της αγάπης που ανασταίνουν την ομορφιά και την αξία της λαϊκής μας κληρονομιάς συναντούν μουσικούς θρύλους, ιστορίες και μαγεμένα μυστικά που ταξιδεύουν αιώνες τώρα στα νερά της Μεσογείου, παρηγορώντας και μεγαλώνοντας αμέτρητους κύκλους γενεών, μέσα από τη φωνή της Ελληνίδας ερμηνεύτριας που ο διεθνής τύπος έχει χαρακτηρίσει ως «ιέρεια» της αρχέγονης μουσικής και ιδανική ερμηνεύτρια της γυναικείας βυζαντινής υμνωδίας.

Η Νεκταρία Καραντζή παρουσιάζει, επί σειρά ετών, ένα ξεχωριστό είδος καλλιτεχνικών εμφανίσεων, που την έχουν καταξιώσει διεθνώς και χαίρουν θερμής αποδοχής και εκτίμησης ιδιαιτέρως από το κοινό του εξωτερικού, ενώ κάποια από τα πιο γνωστά εκπαιδευτικά και μουσικά κέντρα του κόσμου, όπως η Ακαδημία Λιστ στην Ουγγαρία, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία κ.α., την έχουν φιλοξενήσει για παρουσίαση σεμιναρίων βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής.

Οι μυσταγωγικές και αρχέγονες, μοναδικής ομορφιάς, μελωδίες της λαϊκής παράδοσης της Μεσογείου, οι ιεροί ήχοι και η ορθόδοξη βυζαντινή υμνωδία αποτελεί την βάση του ρεπερτορίου στο οποίο έχει διακριθεί, αποσπώντας θερμές κριτικές, σε συνδυασμό με την ερμηνεία της σε ιερά και αρχέγονα μέλη του κόσμου, σε γλώσσες όπως ρουμανικά, ιταλικά, αραβικά, γαλλικά, ρωσικά, αραμαϊκά κ.α., ενώ στις συναυλίες της ιδιαίτερη θέση έχει και η ερμηνεία των καθιστικών μελισματικών μελών της Ανατολικής Θράκης, αλλά και τα τραγούδια της Βόρειας και Δυτικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και της Μακεδονίας, όπως και τραγούδια της παράδοσης άλλων χωρών.

Ένα ιδιαίτερης αισθητικής πρόγραμμα που αναδεικνύει την αρχέγονη μουσική και λαϊκή παράδοση της Μεσογείου με τον πιο εσωτερικό και μυσταγωγικό τρόπο.

Συμπράττουν οι μουσικοί: Carmelo Siciliano (λαούτο), Κωνσταντία Δούκα (ούτι), Παναγιώτης Μπάρλος (βιολί), Οδυσσέας Στεφανής (κρουστά)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο πλαίσιο του “Κύκλου θερινών εκδηλώσεων…με φως καταμεσίς του κόσμου…» της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ