Ολοκληρωμένες ρυθμίσεις για την επίλυση του προβλήματος των πυρηνελαιουργείων

26 Ιουλίου 2017

Ο ελαιοκομικός τομέας είναι ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος που στηρίζει την οικονομία της περιφέρειας Πελοποννήσου, δεδομένου ότι παράγει το 1/3 της εθνικής παραγωγής ελαιόλαδου εκ των οποίων το 60% παράγεται στην Μεσσηνία. Ως εκ τούτου για την επεξεργασία του ελαιόκαρπου λειτουργούν 105 διφασικά ελαιοτριβεία και παράγουν 220.0000 τόνοι ελαιοπυρήνα και 103 τριφασικά και παράγουν 125.000 τόνους ελαιοπυρήνα, τα οποία επεξεργάζονται τα 5 πυρηνελουργεία της περιοχής .

Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο το πρόβλημα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στην Μεσσηνία είναι ιδιαίτερα οξυμένο , παρ΄ ότι είναι υπαρκτό σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας , λόγω της ελλιπούς σχετικής νομοθεσίας.

Ενώ λοιπόν οι άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες έχουν αξιοποιήσει τα παραπροϊόντα της ελιάς, αντίθετα στην χώρα μας λόγω έλλειψης μακροπρόθεσμης στρατηγικής στον ελαιοκομικό τομέα, δημιουργούν προβλήματα στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.

Αρκεί να αναφέρω ότι ενώ από την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων παράγονται: υδρατμοί, αιωρούμενα σωματίδια, πτητικές οργανικές ενώσεις, έντονες οσμές, καθώς και οπτική όχληση, υπάρχουν περιορισμοί βάσει του Π.Δ. 1180/81 μόνον για τα αιωρούμενα σωματίδια. Για τις υπόλοιπες οχλήσεις δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία.

Ακόμη και τα 13 μέτρα που εισηγήθηκε η Π.Ε. Μεσσηνίας, δεν περιλαμβάνουν τις οχλήσεις από τους υδρατμούς, που τόσο έντονα προβλήματα δημιουργούν ιδιαίτερα στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

Μετά τις επανειλημμένες μετρήσεις που ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2011 και συνεχίσθηκαν από το Δημόκριτο πρόσφατα διαθέτουμε ένα επιστημονικό οπλοστάσιο που οφείλει η πολιτεία να αξιοποιήσει εφαρμόζοντας τις βέλτιστες λύσεις.

Πρέπει να επισημάνω ότι λόγω της λαθεμένης χωροθέτησης των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά που είναι ένα κλειστό λεκανοπέδιο (θερμοκρασιακή αναστροφή κοντά σε κατοικημένες περιοχές κ.λ.π.) όποια περιοριστικά μέτρα και να ληφθούν δεν πρόκειται να αποδώσουν.

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και χρειάζεται υπευθυνότητα και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική κοινωνία χωρίς ωραιοποιήσεις και ακρότητες.

Επιβάλλεται λοιπόν σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει και να διεκδικήσει:

Να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια επιδημιολογική έρευνα ώστε να διευρευνηθεί κατά πόσο τα στοιχεία της ρύπανσης που μετρήθηκαν, επιβαρύνουν και πόσο την υγεία των ανθρώπων.

Χρηματοδότηση από την πολιτεία και αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων για τη μετεγκατάσταση των πυρηνελαιουργείων από την ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

Προώθηση ολοκληρωμένων νομοθετικών ρυθμίσεων με τα 13 μέτρα , όπως υπέβαλλαν οι υπηρεσίες της ΠΕ Μεσσηνίας.

Να ληφθούν υπ΄ όψη οι θετικές προτάσεις των πυρηνελαιουργών , όπως το ύψος των καμινάδων.

Να προκληθεί σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με την συμμετοχή της Περιφέρειας, του Δημόκριτου , του ΓΕΩΤΕΕ, της ΕΤΒΑ, εκπρόσωπο των πυρηνελαιουργών και των Δήμων της περιοχής λαμβάνοντας υπ΄όψη τις τεκμηριωμένες άποψεις των επιστημονικών φορέων.

Τέλος οφείλουμε όλοι να διεκδικήσουμε την εφαρμογή των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων με τις τεχνολογικές λύσεις, ώστε να ανακουφίσουν τη ζωή των συνανθρώπων μας στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά, της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και των Γαργαλιάνων.

Ο επικεφαλής της Παράταξης

Παναγιώτης Αλευράς

Περιφερειακός Σύμβουλος

πρ. Αντιπεριφερειάρχης

ΠΕ Μεσσηνίας

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σταθμοί ενοικιάσεως ποδηλάτων στην Καλαμάτα: Προχωράει ο διαγωνισμός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Π. Κοζομπόλη: Ο στόχος για έξοδο από την κηδεμονία το 2018 είναι εφικτός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

Δείτε επίσης