Αντίστροφη μέτρηση για τρία κομβικά έργα που θα αλλάξουν τη Μεσσηνία

Σημαντικές εξελίξεις για τρία μεγάλα έργα που αφορούν τη Μεσσηνία αναμένεται να υπάρξουν μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς θα μπουν στην τελική τους ευθεία οι μελέτες και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη χρηματοδότησή τους. Το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, το “Καλαμάτα – Ριζόμυλος” και το “Τσακώνα – Καλό Νερό” στο επίκεντρο.

Το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει τεθεί το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που αφορά την Καλαμάτα. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε ένα πλαίσιο συνολικών παρεμβάσεων που έχει ζητήσει η κυβέρνηση να προχωρήσουν οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων, στις περιοχές που έχει εντοπιστεί ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να έχουν γίνει, με αφορμή την κατασκευή των οδικών αξόνων, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ή θεωρούνται …πεπερασμένα. Στη Μεσσηνία τέτοιες ελλείψεις έχουν εντοπιστεί στον περιμετρικό της Καλαμάτας και, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, η πολιτική ηγεσία έχει ζητήσει εδώ και καιρό από την εταιρεία να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικών μελετών.

Η χρηματοδότηση του έργου ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς από τη μια υπάρχει η λύση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των επόμενων ετών, ενώ από την άλλη υπάρχει και η ιδέα της χρηματοδότησης αυτών των έργων μέσα από τις “ροές των υπαρχόντων έργων”.

Το “Καλαμάτα – Ριζόμυλος” και το “Τσακώνα – Καλό Νερό”

Την ίδια στιγμή επισπεύδονται και οι εξελίξεις που αφορούν τους οδικούς άξονες “Καλαμάτα – Ριζόμυλος” και “Τσακώνα – Καλό Νερό”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει η μελέτη που αφορά το “Καλαμάτα – Ριζόμυλος” αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Η μελέτη αφορά παρεμβάσεις που “ακουμπούν” το υπάρχον οδικό δίκτυο, αλλά εμπεριέχουν και μεγάλα τμήματα με νέα χάραξη. Το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στο ποια κομμάτια θα ενταχθούν στη νέα χάραξη και αν αυτά θα ικανοποιούν όσους ζητούν την λεγόμενη “παραλιακή χάραξη”. Στην τελική της φάση βρίσκεται και η μελέτη που αφορά το “Τσακώνα – Καλό – Νερό”, του οδικού άξονα που θα συνδέσει την Καλαμάτα με τη Δυτική Μεσσηνία, μελέτη η οποία θα είναι ολοκληρωμένη το προσεχές διάστημα. 

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεδομένου ότι – όπως έχει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό- και τα δύο έργα έχουν ενταχθεί στον σχετικό κατάλογο που έχει υποβάλει το Υπουργείο. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών, το αν αυτά τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα Επενδύσεων ή αν θα αναζητηθεί άλλη λύση θα εξαρτηθεί από τις μελέτες κόστους – οφέλους, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί πριν τα Χριστούγεννα.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δικαστική “βεντέτα” του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας με τον Στέφανο Χίο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με “πράσινες” παρεμβάσεις ο Π. Νίκας επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα της Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ