Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«Σκοτωμός» γονέων για μια θέση στα θρανία των …καλών σχολείων της Καλαμάτας

Τραγελαφικές ιστορίες εξελίσσονται στην προσπάθεια γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στα υποτιθέμενα «καλά» λύκεια της Καλαμάτας. Με τεχνάσματα επιχειρούν να παρακάμψουν το παρωχημένο νομικό πλαίσιο, προκειμένου τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε τρία συγκεκριμένα σχολεία. Χρησιμοποιούν βουλευτές, ενώ δεν διστάζουν να προσφύγουν μέχρι και στον Εισαγγελέα!

Απίστευτα περιστατικά καταγράφονται στην Καλαμάτα με αφορμή τις εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών από τα γυμνάσια στα λύκεια, καθώς δεκάδες γονείς επιχειρούν να ξεφύγουν από τη χωροταξική κατανομή που ισχύει. Στόχος των γονέων είναι στείλουν τα παιδιά τους στα υποτιθέμενα «καλά» λύκεια της Καλαμάτας, καθώς έτσι θεωρούν ότι τα παιδιά τους θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο μύθος των …καλών σχολείων

Τα περιστατικά που παρατηρούνται κατά δεκάδες αφορούν κυρίως τρία σχολεία της Καλαμάτας. Στην πρώτη θέση τοποθετείται το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, στη δεύτερη το 1ο ΓΕΛ και στην τρίτη το 3ο. Τα συγκεκριμένα σχολεία έχουν «χτίσει» το μύθο ότι αποτελούν σχολεία – εγγύηση για την εισαγωγή μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πεποίθηση αυτή, η οποία είναι ένας μύθος, οδηγεί γονείς μαθητών να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να εγγράψουν ή να μεταγράψουν τα παιδιά τους σε αυτά τα σχολεία.

Οι γιαγιάδες, οι βουλευτές και οι εισαγγελείς

Συγκεκριμένα, γονείς μαθητών προσφεύγουν σε βουλευτές, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το γνωστό πολιτικό ρουσφέτι, ώστε να διασφαλίσουν την εγγραφή των παιδιών τους σε ένα από τα παραπάνω λύκεια. Παράλληλα, όποιοι μπορούν, χρησιμοποιούν γιαγιάδες και παππούδες, προκειμένου να αλλάξουν τόπο κατοικίας των παιδιών τους με στόχο ενταχθούν χωροταξικά στις περιοχές που ανήκουν στα συγκεκριμένα σχολεία. Επίσης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο γονείς να χρησιμοποιούν δικηγόρους για να προσφύγουν ακόμα και στις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να δοθεί εντολή για την εγγραφή του μαθητή σε συγκεκριμένα σχολεία!

Η …ελίτ της Καλαμάτας

Πρωταγωνιστές σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές είναι, κυρίως, …αστοί της Καλαμάτας, οι οποίοι διαθέτοντας τα απαραίτητα μέσα, προσπαθούν με κάθε τρόπο το τέκνο τους να φοιτήσει σε ένα από τα λεγόμενα «καλά» σχολεία.

Τα φροντιστήρια των καθηγητών

Στην αρρωστημένη κατάσταση έρχεται να προστεθεί και το φαινόμενο της παραπαιδείας, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο σε ορισμένα σχολεία της Καλαμάτας. Άλλωστε, στην κοινωνία της Καλαμάτας είναι κοινό μυστικό ότι καθηγητές συγκεκριμένων σχολείων κάνουν την ίδια στιγμή ιδιαίτερα σε πολλούς από τους μαθητές τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι σε ορισμένα σχολεία από τα Χριστούγεννα και μετά σχεδόν να μην γίνεται μάθημα, καθώς οι μαθητές ολόκληρων τάξεων ακολουθούν τους ρυθμούς του ιδιαίτερου μαθήματοςν και όχι τους ρυθμούς του σχολικού προγράμματος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται έντονα στα σχολεία που έχουν τη φήμη των πολλών επιτυχιών στις πανελλήνιες εξετάσεις και είναι ακόμα ένας λόγος που οδηγεί τους γονείς να θέλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε συγκεκριμένα σχολεία. 

Το παρωχημένο νομικό πλαίσιο

Για τα πιο πάνω φαινόμενα η αιτία είναι το παρωχημένο νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών από το γυμνάσιο στο λύκειο, καθώς και το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται διατεθειμένο να βάλει τάξη. Το υφιστάμενο πλαίσιο στην ουσία έχει γίνει «λάστιχο», καθώς πολλοί βολεύονται από την υφιστάμενη κατάσταση. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας, παρότι έχει εντοπίσει το πρόβλημα, κάνει τα «στραβά μάτια», επιτρέποντας να παρατηρούνται όλα τα παραπάνω φαινόμενα. Έτσι, αν δεν αλλάξει και δεν αυστηροποιηθεί η χωροταξική κατανομή των μαθητών, αν δεν γίνει ουσιαστικός έλεγχος της κατοικίας των μαθητών και εάν δεν ελεγχθούν καθηγητές συγκεκριμένων σχολείων που πρωταγωνιστούν στην παραπαιδεία τότε, με μαθηματική ακρίβεια, πολλά σχολεία της Καλαμάτας θα απαξιώνονται χρόνο με το χρόνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και το κλείσιμο σχολείων της Καλαμάτας, καθώς κάθε χρόνο οι μαθητές τους μειώνονται. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ