Μήνυμα του Πρ. Παυλόπουλου από την Καλαμάτα για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης

/

Ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού στην στήριξη του κοινωνικού κράτους, έκανε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή των εγκαινίων του νέου δημαρχείου της Καλαμάτας.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η πλειάδα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – ο δε δήμος Καλαμάτας συνιστά ένα απτό και άξιο μνείας παράδειγμα επ΄αυτού – έχουν ανταποκριθεί με το παραπάνω στις ανάγκες του κάθε κοινωνικού συνόλου που εκλέγει τα όργανά τους, κατ΄ εξοχήν μέσα στην σημερινή δεινή συγκυρία».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν είναι υπερβολή να επισημανθεί ότι οι ως άνω Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν στηρίξει και στηρίζουν, μέσα σ΄ αυτή την συγκυρία, βασικές πτυχές του κοινωνικού κράτους, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή ρήξης του κοινωνικού ιστού».

Και όπως πρόσθεσε σε αυτό το σημείο, «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης το έχουν πράξει με πολύ λιγότερα μέσα – οικονομικά αλλά και μέσα υλικοτεχνικής υποδομής – από εκείνα που θα έπρεπε να έχουν στην διάθεσή τους, προκειμένου ν΄ αντεπεξέλθουν σ΄ ένα τόσο βαρύ κοινωνικό – και όχι μόνο – καθήκον».

Αναφερόμενος στην αυτοτέλεια των δήμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι , «το ίδιο το Σύνταγμα προσδιορίζει, με τις διατάξεις του άρθρου 102 που κατοχυρώνουν ιδίως την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον καίριο θεσμικό και πολιτικό ρόλο τους στο πλαίσιο της οργάνωσης και της λειτουργίας του κράτους». «Και το κράτος – κυρίως δε η εκτελεστική εξουσία-» συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «οφείλει όχι μόνο να σέβεται την αυτοτέλεια αυτή, αλλά να συμβάλλει ενεργώς στην εμπέδωσή της στην πράξη».

ω3

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συγκλονιστικές στιγμές στο τελευταίο “αντίο” στον 17χρονο Παναγιώτη Παπαδέα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τραγωδία στο κέντρο της Καλαμάτας: 55χρονος έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ