Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστήμονες δημιουργούν την ελιά του μέλλοντος με διασταύρωση Κορωνέικης και Καλαμών

Σε διασταύρωση ποικιλιών ελιάς με ποιοτικά μορφολογικά χαρακτηριστικά προχωρούν επιστήμονες 4 χωρών (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας) με στόχο τη δημιουργία μιας ποικιλίας που θα έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Οι σχετικές έρευνες γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος BeFOre, στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει δια μέσου του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων. Σε δηλώσεις που έκανε στο ypaithros.gr ο καθηγητής Παναγιώτης Καλαϊτζής σημείωσε ότι μέσω του προγράμματος προχωρούν σε διασταυρώσεις εμβληματικών ελληνικών ποικιλιών όπως η Κορωνέικη με την Καλαμών, με στόχο την παραγωγή μιας νέας ποικιλίας. «Θα ξεκινήσουμε την παραγωγή σποροφύτων, ως προϊόντων αυτών των διασταυρώσεων, για να μπορέσουμε να δούμε μετά από λίγα χρόνια αν θα μπορούμε να παράγουμε κάποια καινούργια ποικιλία, η οποία θα έχει επιθυμητά χαρακτηριστικά, ως συνδυασμός των δύο» σημειώνει ο κ. Καλαϊτζής.

Οι διασταυρώσεις ποικιλιών ελιάς εντάσσονται στην προσπάθεια αξιολόγησης του γενετικού υλικού των ποικιλιών ελιάς σχετικά με την αντοχή τους στην κλιματική αλλαγή, και συγκεκριμένα στην αλατότητα του εδάφους. «Εκθέτουμε διάφορες ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι ανθεκτικές σε αλατούχα νερά, για να εντοπίσουμε αυτές που είναι ανθεκτικές και να προχωρήσουμε στη διασταύρωσή τους. Προχωράμε, λοιπόν, σε επιλεγμένες διασταυρώσεις αυτών των ποικιλιών, πιστεύοντας ότι, αν διασταυρώσουμε δύο ποικιλίες ανθεκτικές στην αλατότητα, ίσως κάποιος από τους απογόνους να έχει αυξημένη ανθεκτικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλαϊτζής.

Αναβίωση αρχαίου ελαιολάδου

Ως μέρος του προγράμματος, οι Έλληνες ερευνητές στην Κρήτη προσπαθούν να αναβιώσουν ελαιόλαδο που παραγόταν χιλιάδες χρόνια πριν. Η διαδικασία αυτή θα επαναφέρει αρχαίες ποικιλίες ελιών, που θα μπορούν έπειτα να πουληθούν ως τοπικό προϊόν στην εγχώρια, αλλά και σε άλλες αγορές, με τα μορφολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της Κρήτης. «Υπάρχουν κάποια αρχαία δέντρα που είναι χιλιάδων ετών στην Κρήτη, με τον αριθμό αυτών να ξεπερνά τα 100. Η μελέτη του γενετικού υλικού των συγκεκριμένων δέντρων μπορεί να φανερώσει αν έχουν συγγένεια με κάποια από τις γνωστές ποικιλίες ή αν δεν έχουν καμία σχέση με τις υπάρχουσες γνωστές εμπορικές ποικιλίες. Με βάση, λοιπόν, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, υπάρχουν ελαιόδεντρα που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαθέσιμες εμπορικές ποικιλίες. Επομένως, αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το σημαντικό γενετικό υλικό που υπάρχει στην Κρήτη για χιλιάδες χρόνια και να παραχθούν νέες ποικιλίες ελιάς, οι οποίες θα παράγουν το αρχαίο ελαιόλαδο και οι οποίες θα καταγραφούν στους καταλόγους ποικιλιών της χώρας και θα μπορούν να καλλιεργηθούν από οποιοδήποτε στον τόπο καταγωγής». Σύμφωνα με τον Π. Καλαϊτζή, τα ελαιόδεντρα αυτά εντοπίζονται μέσω μηχανημάτων εντοπισμού GPS, τα οποία δείχνουν ακριβώς την τοποθεσία του κάθε δέντρου.

Πηγή:ypaithros.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ