Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον των επιμελητηρίων ζητά ο Δημήτρης Μανιάτης

Επιστολή στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, καλώντας τον να παρέμβει προσωπικά για να αποσυρθούν οι διατάξεις του νέου νόμου που δεν υπηρετούν, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, την ανάπτυξη και απαξιώνουν τον Επιμελητηριακό θεσμό.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αναφέρει στην επιστολή του: «Η Κυβέρνηση κατέθεσε την 9η Οκτωβρίου 2017 προς συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», το οποίο ρυθμίζει την λειτουργία των Επιμελητηρίων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου, μέσα από διατάξεις που είναι σε αντίθεση των προτάσεων της Επιμελητηριακής κοινότητας, ΚΑΤΑΡΓΕΙ την αυτοτέλεια των Επιμελητηρίων, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ τον ρόλο τους στις τοπικές κοινωνίες.

Σας ενημερώνουμε ότι καταθέσαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας κατά τη δημόσια διαβούλευση και οι παρατηρήσεις των Επιμελητηρίων και της ΚΕΕΕ δεν έγιναν σεβαστές από την Κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε στην τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων στην Θεσσαλονίκη από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης.

Είναι γνωστό και πρέπει να το επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι τα Επιμελητήρια δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους Κράτους, δεν είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά αντίθετα προσφέρουν υπηρεσίες δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό τομέα, με χρήματα των επιχειρήσεων.

Επίσης, είναι τραγικό να υπάρχουν διατάξεις που στην φιλοσοφία τους συγχέουν τα Επιμελητήρια με συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Παρακαλούμε όπως παρέμβετε προσωπικά για να υιοθετηθούν οι προτάσεις της Επιμελητηριακής κοινότητας, με απόσυρση των επίμαχων διατάξεων, που δεν υπηρετούν την ανάπτυξη και απαξιώνουν τον Επιμελητηριακό θεσμό, εάν πραγματικά θέλουμε σύγχρονα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ανάπτυξης».