Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ωω9

Ο καιρός «χτυπά» την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας: Πολλές ελιές, λίγο λάδι

Σοβαρή μείωση της ελαιοπαραγωγής στη Μεσσηνία αναμένεται να προκαλέσει η ανομβρία που έχει παρατηρηθεί στο Νομό τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ειδικοί η ανομβρία έχει οδηγήσει σε μειωμένη ελαιοπερεικτικότητα με αποτέλεσμα, ενώ τα ελαιόδεντρα φέρουν ικανοποιητικό καρπό, η τελική παραγωγή ελαιολάδου να είναι μειωμένη. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Μεσσηνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματσ στην ελαιοπαραγωγή, δεδομένου ότι το 2016 «χτυπήθηκε» από το δάκο. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακόμα και να βρέξει το επόμενο χρονικό διάστημα δεν αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα στις καλλιέργειες που έχει αλλάξει το χρώμα του καρπού από πρασινοκίτρινος σε ελαφρά μωβ.

Χαρακτηριστικά για το θέμα είναι όσα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Βασίλης Φραντζολάς, M.Sc. από το τμήμα Τεχνολογίας Ελαιολάδου – Oliveoilseminars.com.

Συγκεκριμένα ο κ. Φρατζόλας αναφέρει: «Κατόπιν ανταλλαγής απόψεων με τον συνεργάτη μας, Dr. Augusti Romero, του Ερευνητικού Κέντρου I.R.T.A. στην Καταλωνία, σχετικά με την παρατεταμένη ξηρασία που παρατηρείται και στην Καταλωνία αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως Δυτική Πελοπόννησο, Αττική, ανατολική Κρήτη όπως και σε άλλες περιοχές, όπου οι καρποί, κυρίως της ποικιλίας Κορωνέικη, έχουν αρχίσει να αλλάζουν πρώϊμα, με γρήγορο ρυθμό, το χρώμα τους σε έντονο μωβ, ενημερώνουμε τους παραγωγούς με τα εξής, εν όψει και της πρόβλεψης έλλειψης ικανοποιητικών βροχοπτώσεων τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.

1. Η συγκέντρωση ελαιολάδου μέσα στον καρπό αναμένεται μειωμένη, αλλά έχει πλέον ολοκληρωθεί, ήδη από την εβδομάδα όπου έχει αρχίσει σε μη αρδευόμενους ελαιώνες αλλαγή του χρώματος των καρπών από πρασινοκίτρινος σε ελαφρά μοβ. Μελλοντικές βροχές δεν θα αυξήσουν την ελαιοπεριεκτικότητα αλλά μόνο το μέγεθος και βάρος των καρπών.

2. Η ελαιοποίηση καρπών, οι οποίοι την περίοδο αυτή εμφανίζονται λόγω της ξηρασίας να έχουν ζαρώσει εξωτερικά, είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν στο ελαιόλαδο το οργανοληπτικό ελάττωμα “ξερό ξύλο”, το οποίο μειώνει σημαντικά την αξία των ελαιολάδων, εφόσον γίνεται αντιληπτό.

3. Η ελαιοποίηση, αυτή την εποχή, θα δώσει ελαιόλαδα με πιο έντονα του συνήθους, γευστικά χαρακτηριστικά του πικρού και του πικάντικου.

3. Για την παραγωγή αγουρελαίου, συνιστάται η δοκιμαστική ελαιοποίηση σε έναν μαλακτήρα, και ο έλεγχος των δειγμάτων ελαιολάδου από πιστοποιημένα πάνελ Γευσιγνωσίας η Δοκιμαστές ελαιολάδου. Αν το οργανοληπτικό πρόβλημα είναι έντονο είναι θέμα του παραγωγού να αποφασίσει περαιτέρω, κρίνοντας από την προβλεπόμενη εξέλιξη της ξηρασίας και της κατάστασης των καρπών.

4. Τα ελαιοτριβεία πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι οι καρποί λόγω της ξηρασίας θα περιέχουν χαμηλό ποσοστό υγρασίας με κίνδυνο την μεγάλη ανύψωση της θερμοκρασίας στον σπαστήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λαμβανομένου υπόψη και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος αυτήν την περίοδο. Κατάλληλες τεχνικές μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ