Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΣΕΒΙΤΕΛ: «Η ενημέρωση του καταναλωτή ασπίδα στη νοθεία του ελαιολάδου»

Την ικανοποίησή του για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στον χώρο της νόθευσης των τροφίμων και κυρίως του ελαιολάδου, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Παράλληλα, συγχαίρει την Οικονομική Αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για τη συντονισμένη προσπάθεια που κατέβαλαν, η οποία οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στο χώρο της νόθευσης του ελαιολάδου.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, φέρνει στην επιφάνεια το σοβαρό θέμα της συντονισμένης και συστηματικής παρακολούθησης της αγοράς του ελαιολάδου, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η νομιμότητα στο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς, να προστατεύεται και να διασφαλίζεται η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, που αποτελεί εθνικό προϊόν, να προστατεύονται και να διασφαλίζονται τα συμφέροντα και η υγεία του καταναλωτικού κοινού και να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Οικονόμου, η νοθεία και η παράνομη διακίνηση ελαιολάδου αποτελούν δύο από τους βασικότερους εχθρούς που έχει το προϊόν στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η νοθεία του ελαιολάδου δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι φαινόμενο που το αντιμετωπίζουν όλες οι ελαιοπαραγωγικές χώρες και η διεθνής αγορά, συμπλήρωσε.

Στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, κατά καιρούς παρατηρούνται προβλήματα νοθείας ελαιολάδου και προς την κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται το φαινόμενο να παταχθεί.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, θεωρεί ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος της εσωτερικής αγοράς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της προοπτικής και του μέλλοντος του ελληνικού ελαιολάδου και κατά συνέπεια του εισοδήματος και της απασχόλησης εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών, καθώς και της λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ελαιοκομικό τομέα.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Οικονόμου, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια του τελικού καταναλωτή και εφιστά την προσοχή του καταναλωτή αφενός στις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται το προϊόν και αφετέρου στις τιμές που το προμηθεύεται.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα φαινόμενα νοθείας ελαιολάδου πλήττουν τις νόμιμες επιχειρήσεις οι οποίες υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από την παράνομη διακίνηση.

Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, είναι ότι το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε είχε προχωρήσει και σε παράνομες εξαγωγές νοθευμένου ελαιολάδου, γεγονός που αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τον κλάδο. «Δυσφημείται το προϊόν σε μια στιγμή που εμείς προσπαθούμε να το προβάλουμε και να το προωθούμε με κόπο και με προσπάθεια τόσο με εθνικούς όσο και με ιδιωτικούς πόρους από τις επιχειρήσεις».

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Οικονόμου, «τις δεκαετίες του ?80 και του ?90 το πρόβλημα περιοριζόταν στο γεγονός ότι η διακίνηση χύμα ελαιολάδου γινόταν ανώνυμα σε δοχεία. Τώρα βλέπουμε ότι τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης δεν διστάζουν να βάζουν νοθευμένο ελαιόλαδο σε δοχεία με πλαστά στοιχεία επάνω, δίνοντας τη μορφή μιας νόμιμης διακίνησης. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει από που προμηθεύεται το προϊόν και σε ποια τιμή. Όταν βλέπει σε πολύ χαμηλή τιμή να πωλείται το ελαιόλαδο θα πρέπει να είναι υποψιασμένος. Από εταιρεία σε εταιρεία στα σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής θα βρει διαφορές στην τιμή του προϊόντος αλλά δεν μπορεί αυτές να είναι της τάξεως του 15 ή 20%».

Αναφορικά με το ισοζύγιο του ελαιολάδου στην ελληνική αγορά που αθροίζει τους 300.000 τόνους ετήσιας παραγωγής, ο κ. Οικονόμου διευκρινίζει ότι 35.000 τόνοι ελαιολάδου τυποποιούνται και διακινούνται μέσα από νόμιμα κανάλια. Περίπου 35.000 τόνοι τυποποιημένου ελαιολάδου εξάγονται, ενώ 60.000 τόνοι ελαιολάδου κατευθύνονται στην αυτοκατανάλωση των παραγωγών, ανέφερε και σημείωσε πως επίσης, 60.000 τόνοι ελαιολάδου διακινούνται σε δοχεία, ενώ 100-110.000 τόνοι χύμα ελαιολάδου εξάγονται σε Ιταλία και Ισπανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ