Brexit: Στον αέρα η συμφωνία για το “Ιρλανδικό”

5 Δεκεμβρίου 2017

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αγωνίζεται για να διασώσει μία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit προσπαθώντας να ξεπεράσει τις διαφωνίες των πολύτιμων για τον κυβερνητικό συνασπισμό βορειο-ιρλανδών κυβερνητικών της εταίρων, του μικρού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) που αντιτίθεται με κάθε σφοδρότητα στην εναρμόνιση, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ,  του ρυθμιστικού πλαισίου που θα ισχύει στην Βόρεια Ιρλανδία με εκείνο που εφαρμόζεται στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το DUP προβάλλει το βέτο του σε μία ρύθμιση που «θα αποσπάσει» την βρετανική επαρχία του Ολστερ από την βρετανική επικράτεια και απειλεί να εγκαθιδρύσει ένα «σκληρό σύνορο» ανάμεσα στην ιρλανδική και την βρετανική νήσο.
Η Αρλίν Φόστερ, ηγέτις του DUP, διεμήνυσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί μέχρι το Λονδίνο, αφού δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας για το θέμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph. «Η Αρλίν θα παρουσιαστεί όταν θα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ως προς κάτι. Υπάρχει τόση δουλειά που πρέπει να γίνει,  αυτή τη στιγμή … δεν βρισκόμαστε σε ένα στάδιο στο οποίο μπορεί να εμπλακεί η Αρλίν ως ηγέτης», δήλωσε πηγή του DUP.
Ωστόσο, η συμφωνία για το Ιρλανδικό εμφανιζόταν χθες ως επικείμενη: προέβλεπε την εναρμόνιση των ρυθμιστικών πλαισίων που θα ισχύουν στην Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit για να αποφευχθεί η επαναφορά του συνοριακού διαχωρισμού ανάμεσά τους  και μαζί με αυτόν ο έλεγχος στην  κυκλοφορία προσώπων και αγαθών.
Τα ενδο-ιρλανδικά σύνορα είχαν εξαφανισθεί μετά την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής τον Απρίλιο 1998, που έβαλε τέλος σε τριάντα χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε καθολικούς εθνικιστές και προτεστάντες ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία.

Πηγή:ΑΠΕ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ένταση και χημικά μεταξύ ΠΑΜΕ και αστυνομικών δυνάμεων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το Επιμελητήριο μέσο για την κοινωνική ανέλιξη του κ. Γκούμα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς και Σούνακ ανακοίνωσαν κοινό εξοπλιστικό πρόγραμμα και δεσμεύθηκαν για συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία

Την στενή συνεργασία Γερμανίας-Βρετανίας, ειδικά στον τομέα της ασφαλείας, επαναβεβαίωσαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ανακοινώνοντας νωρίτερα σήμερα

Δείτε επίσης