Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Και δαρμένοι και …διωκόμενοι: Από απολογούμενος κατήγορος ο Δ. Καφαντάρης

Απίστευτο και όμως αληθινό: Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος μήνυσε τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων οφειλετών του Δήμου! Ο κ. Καφαντάρης υποστηρίζει ότι η πολιτική κριτική του Ηλία Κανάκη, για το διασυρμό 390 οφειλετών του Δήμου, επέφερε «μείωση της υπόληψής του»!

Την παροιμία που λέει «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι» επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης. Τη στιγμή, δηλαδή, που ο δήμος Πύλου – Νέστορος, του οποίου πολιτικός προϊστάμενος είναι ο κ. Καφαντάρης, διέσυρε 391 οφειλέτες του δήμου Πύλου – Νέστορος, δημοσιεύοντας προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο, ο κ. Καφαντάρης, αντί να ζητήσει συγνώμη και να απολογηθεί, ζητά τη δίωξη του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Ηλία Κανάκη, επειδή του άσκησε δριμεία πολιτική κριτική για το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δήμος επέτρεψε τη διαπόμπευση εκατοντάδων οφειλετών του!

Η μήνυση

Συγκεκριμένα, ο κ. Καφαντάρης στις 28 Νοεμβρίου του 2017, λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση του γεγονότος ότι ο δήμος Πύλου – Νέστορος έχει δημοσιοποιήσει στο «Διαύγεια» ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα 391 οφειλετών του, καταθέτει μήνυση εναντίον του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει …τολμήσει να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει την πολιτική πρακτική του κ. Καφαντάρη. Ο κ. Καφαντάρης στη μήνυσή του υποστηρίζει ότι ο κ. Κανάκης με την ανακοίνωσή του «προσέβαλε εξακολουθητικά την τιμή του», ότι η ανακοίνωσή του εκφεύγει από το «επιβαλλόμενο μέτρο κριτικής και ελέγχου» και ζητά να διωχθεί ο κ. Κανάκης για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση. Επιπλέον, ο κ. Καφαντάρης υποστηρίζει ότι ο κ. Κανάκης με την ανακοίνωσή του ισχυρίστηκε γεγονότα, τα οποία είναι «ψευδή, συκοφαντικά και βλαπτικά». «Ισχυρίστηκε» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καφαντάρης «ότι -δήθεν- εγώ είμαι υπεύθυνος για την ανάρτηση στο διαδίκτυο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων οφειλετών του δήμου, με αποτέλεσμα να διασυρθούν συμπολίτες μας, να αμαυρωθούν τα ονόματα επιχειρηματιών και συμπολιτών μας και να εξευτελιστεί ο δήμος μας» και συνεχίζει: «Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε εγώ δεν προέβην στις προαναφερθείσες πράξεις, καθόσον η ανάρτηση στις 11/11/2017 στον διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια» στοιχείων οφειλετών του δήμου που υπήχθησαν σε ρύθμιση οφειλών τους, δεν έγινε από εμένα προσωπικά ή κατ’ εντολήν μου, αλλά πραγματοποιήθηκε αυτή στα πλαίσια της εκ του νόμου υποχρέωσης ανάρτησης στον διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια» των αποφάσεων των οργάνων των ΟΤΑ και τα στοιχεία αυτά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ο εγκαλούμενος αναληθώς και σκοπίμως ισχυρίστηκε. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να μην καταληφθεί ουδεμία αμφιβολία για το σύννομο των ενεργειών των εμπλεκομένων στη συγκεκριμένη υπόθεση οργάνων και υπαλλήλων του δήμου διετάχθη υπ΄εμού Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Τα ερωτήματα

Ο κ. Καφαντάρης, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, στη μήνυση του υποστηρίζει ότι αδίκως δέχθηκε σκληρή πολιτική κριτική από τον κ. Κανάκη, καθώς η δημοσιοποίηση των στοιχείων των οφειλετών του Δήμου δεν αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Αν είναι έτσι, όπως υποστηρίζει ο κ. Καφαντάρης, γιατί λίγες μέρες μετά, στις 20 Νοεμβρίου του 2017, ο δήμος Πύλου – Νέστορος «κατέβασε» τη λίστα των οφειλετών του δήμου από το διαδίκτυο; Γιατί ένας δήμος, αφού δεν πράττει κάτι παράνομο, αλλάζει μια απόφασή του; Πότε, άραγε ήταν παράνομος ο δήμος Πύλου – Νέστορος, όταν δημοσιοποιούσε τα στοιχεία ή όταν τα «κατέβαζε» από το διαδίκτυο; Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, δεν μπορεί να είναι νόμιμος.

Διάβασε και αυτό: Δήμος Πύλου – Νέστορος: Εξαφάνισαν τα «Kafantaris Papers» από το πρόγραμμα «Διαύγεια»

Αφού, όπως υποστηρίζει ο κ. Καφαντάρης, ο Δήμος του οποίου προΐσταται έπραξε τα δέοντα δημοσιοποιώντας τη λίστα, προς τι η διαταγή, από τον ίδιο, για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης; Γιατί, αφού είναι σίγουρος ότι ο δήμος έπραξε τα νόμιμα, ζητάει να ερευνηθεί το ζήτημα;

Πολιτική δειλία

Τα πιο πάνω ερωτήματα έχουν αυτονόητες απαντήσεις, τις οποίες αγνοεί μόνο όποιος είναι πολιτικά δειλός και δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Καφαντάρης, ως πολιτικός προϊστάμενος του δήμου Πύλου – Νέστορος, έχει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των δημοτών του. Ο κ. Καφαντάρης, προφανώς, δεν θέλει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και προσπαθεί να βρει εξιλαστήρια θύματα. Από τη μία διατάσσει ΕΔΕ για να εντοπιστούν ευθύνες υπαλλήλων και υπηρεσιών, λες και αυτό αναιρεί τις δικές του πολιτικές ευθύνες, και από την άλλη ζητά τη δίωξη του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, ο οποίος έπραξε το αυτονόητο και του άσκησε πολιτική κριτική στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο κ. Καφαντάρης, προφανώς, ξεχνάει ότι το να κάνει ένας πολιτικός λάθος δεν είναι μοιραίο, αρκεί να το καταλάβει, να το αναλογιστεί και να απολογηθεί. Αντιθέτως, αν δεν κάνει αυτοκριτική, σημαίνει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει πολιτική παλικαριά, αλλά κάτι ακόμα χειρότερο: Ότι επιχειρεί συνειδητά να αποφύγει τις πολιτικές του ευθύνες, προσπαθώντας να «βαφτίσει το ψάρι κρέας», και να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες που ο Δήμος διέσυρε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ