Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο πολιτικός κόσμος «αποχαιρετά» τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Χρ. Μαλαπάνη

Το πρώην δήμαρχο Καλαμάτας, Χρήστο Μαλαπάνη «αποχαιρετούν» με ανακοινώσεις τους θεσμικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Αναφορές στο στίγμα και στην παρακαταθήκη του πρώην δημάρχου Καλαμάτας 

Συγκεκριμένα, ανακοινώσεις εξέδωσαν:

Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Η πολιτική παρουσία και διαδρομή του Χρήστου Μαλαπάνη, χαρακτηρίστηκε από την βαθιά του πίστη στις αρχές και στις αξίες που ο ίδιος πρέσβευε, καθώς και από τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και τα στελέχη της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου «Νέα Πελοπόννησος» εκφράζουμε ολόψυχα τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του».

Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας: Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Χρήστου Μαλαπάνη. Πολιτικός άνδρας με πνευματική οξύνοια και ευρύτητα, με ευγένεια ψυχής, διορατικότητα και όραμα. Έμπειρος γνώστης της αυτοδιοίκησης, με ουσιαστική πολιτική παιδεία, υπηρέτησε με συνέπεια και σοβαρότητα σε όλα τα αξιώματα στα οποία κατά καιρούς αναδείχτηκε. Η εντιμότητα και η αξιοπρέπεια αποτέλεσε θεμέλιο λίθο της προσωπικής και πολιτικής του διαδρομής. Βαθιά προσηλωμένος στις αρχές και τους κανόνες που τον συντρόφευσαν σε όλη του τη ζωή, υπήρξε ρηξικέλευθος και ασυμβίβαστος.

Τέτοιες προσωπικότητες ξεπερνούν κόμματα και παρατάξεις, αφήνουν πίσω τους ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του Χρήστου Μαλαπάνη πρ. Δημάρχου Καλαμάτας και πρ. Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Ο Χρήστος Μαλαπάνης υπήρξε για πολλά χρόνια ένας ακούραστος εργάτης της αυτοδιοίκησης, πρωτεργάτης και δημιουργός της σύγχρονης πραγματικότητας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Υπήρξε ένας άνθρωπος δραστήριος, επίμονος, ευγενής και η προσωπικότητά του αναγνωρίστηκε από φίλους και αντιπάλους. Το στίγμα του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί υπόδειγμα αυτοδιοικητικής παρέμβασης για την ανάδειξη των παραγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δυνατοτήτων ενός τόπου. Στην οικογένειά του και όλους τους συμπολίτες, τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια”.

Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες: «Η Πόλη της Καλαμάτας θρηνεί την απώλεια του Χρήστου Μαλαπάνη, του Ανθρώπου, του Αυτοδιοικητικού, του Δημάρχου, του οποίου η διαδρομή και η δράση σημάδεψε ανεξίτηλα την πολιτική, κοινωνική και αυτοδιοικητική ζωή της. Ο Χρήστος Μαλαπάνης ξεχώριζε για πολλά, χαρακτηριστικά του όμως γνωρίσματα ήταν το υψηλό ήθος, η συναινετική του διάθεση, η δημοκρατικότητα και η σαφήνεια του. Σαφήνεια λόγων και έργων. Άνθρωπος ολιγόλογος, διακριτικός, μεστός στα λόγια και ενεργός στις πράξεις, απέφευγε την υπερβολή και την περίσσια προβολή. Βαθιά διεισδυτικός στην κατανόηση των προβλημάτων της πόλης , με σύνθετη και αναλυτική σκέψη, με συμπιεσμένη γνώση των αυτοδιοικητικών θεμάτων, με ικανότητα αξιολόγησης όλων των παραμέτρων τους, πορεύτηκε αταλάντευτα στα αυτοδιοικητικά πράγματα, με πρωταρχικό του μέλημα τη σύνθεση των απόψεων. Υπήρξε σταθερά προσηλωμένος σε υψηλές αρχές και αξίες. Κατά τη διάρκεια της Δημαρχοντίας του, προτεραιότητά του υπήρξε η Δημοκρατία και η Διαφάνεια στη διακυβέρνηση του Δήμου. Δημοκρατία στο σχεδιασμό, στο διάλογο, στη λήψη αποφάσεων, στη συμμετοχή των πολιτών. Διαφάνεια στις αποφάσεις, στις δαπάνες, στις διαδικασίες του προσωπικού, στο χειρισμό όλων των θεμάτων. Ενστερνίστηκε την αγωνία της ανασυγκρότησης της πόλης μετά τους σεισμούς του 1986 και την προσπάθεια αφενός επίλυσης των βασικών προβλημάτων της και αφετέρου της προώθησης των στόχων της (εθνικός δρόμος, Πανεπιστήμιο, σχολική στέγη, διατηρητέα, οικιστικός πλούτος κ.ά.). Κέρδισε δίκαια, με πολλή προσωπική δουλειά και διατηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους, την εκτίμηση και το σεβασμό συμπολιτών του και των συναδέλφων στην Αυτοδιοίκηση. Απήλαυσε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και έλαβε την τιμητική ψήφο στις εκλογικές αναμετρήσεις, που έλαβε μέρος, εκλεγμένος, πρωτίστως, ως Δήμαρχος της πόλης επί μια τετραετία. Ένα τεράστιο αυτοδιοικητικό κεφάλαιο λείπει πλέον από την πόλη της Καλαμάτας, η οποία φαντάζει πλέον φτωχότερη στο πεδίο αυτό. Εκφράζουμε στην οικογένεια του εκλιπόντος τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την αιφνίδια απώλεια του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη, μιας σημαντικής προσωπικότητας της Αυτοδιοίκησης, ενός οραματιστή Δημάρχου, ενός δραστήριου Ανθρώπου, ο οποίος απέδειξε έμπρακτα την αγάπη του για την πόλη της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση. Καλό Ταξίδι. Τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του εκλιπόντος”.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ