Παυλόπουλος: Να πορευθούμε προς το μέλλον υπό όρους αρραγούς ενότητας

10 Φεβρουαρίου 2018

«Εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε, για να υπερασπισθούμε την ιστορία μας αλλά και για ν’ αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων, να πορευθούμε προς το μέλλον που μας αναλογεί υπό όρους αρραγούς ενότητας, μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά. Διότι έχουμε χρέος να θυμόμαστε ότι μεγαλουργήσαμε ενωμένοι, αλλά και θρηνήσαμε διχασμένοι, και μάλιστα με απώλειες που αφορούν τον εθνικό μας κορμό. Κι αυτό δεν πρέπει, κατ’ ουδένα τρόπο, να επαναληφθεί στο μέλλον.»

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Πύργου που έγινε σήμερα στο «Λάτσειο» δημοτικό μέγαρο. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «μπορούμε και τώρα να μεγαλουργήσουμε, διότι ο δρόμος είναι ανοικτός και ξέρουμε τις δυνάμεις μας», ενώ αναφερόμενος στους νέους, είπε ότι «μπροστά στις νέες γενιές που έρχονται, αλλά και σε τούτη τη νέα γενιά που πλήρωσε τα δικά μας λάθη, δεν μπορεί να μην της κληροδοτήσουμε, τουλάχιστον έστω και την τελευταία στιγμή, το μέλλον που της ανήκει.»

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την πόλη του Πύργου με αφορμή την εορτή του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον διαχρονικό ρόλο της Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μου δίνεται, η ευκαιρία να σταθώ, για μιαν ακόμη φορά, σε κάτι το οποίο οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε: Όποιος στέκεται απέναντι στην ιστορία με όρους αντικειμενικούς, είτε θρησκεύεται είτε όχι, οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο της Εκκλησίας. Γιατί ο ρόλος αυτός υπήρξε και εξακολουθεί να είναι καθοριστικός για την πορεία του έθνους μας και του λαού μας. Το έθνος μας, το έθνος των Ελλήνων, πορεύθηκε ανά τους αιώνες ακολουθώντας την χριστιανική διδασκαλία και τιμώντας τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας».

Όσον αφορά στην σημερινή εποχή, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «ο ρόλος της Εκκλησίας είναι, και σήμερα, εξαιρετικά πολυσήμαντος, καθώς αυτή βρίσκεται δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπο, για ν’ ανακουφίσει τον πόνο του, προσφέροντάς του όχι μόνον πνευματική παρηγοριά, αλλά και υλική βοήθεια, σε πάμπολλες περιπτώσεις».

Όπως πρόσθεσε, «η Εκκλησία συμπληρώνει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τις ελλείψεις του κοινωνικού μας κράτους, οπότε εμποδίζει την διάρρηξη του κοινωνικού μας ιστού».

«Μέσ’ από αυτήν την πορεία», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Εκκλησία της Ελλάδος εκπληρώνει την αποστολή της, σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση του “Αγαπάτε Αλλήλους» και του «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της Γης”».

Στην προσφώνηση του ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την σημερινή του παρουσία στον Πύργο και στη συνέχεια ανέφερε ότι «ο δήμος μας προσπαθεί να βρει τα βήματά του και να προχωρήσει με αισιοδοξία στο μέλλον». Στην συνέχεια ο δήμαρχος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό της Αγίας Κυριακής, ενώ λόγω της βροχόπτωσης δεν έγινε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου.

Στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου της Ηλείας, όπου κατά την διάρκεια ειδικής τελετής θα ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος το συλλόγου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι βουλευτές Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Κώστας Τζαβάρας, και Γιάννης Κουτσούκος ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.

«Κριτική στην νομολογία, με επιστημονικό τρόπο και όχι μόνο με ιδεολογικές ή άλλες πολιτικές θέσεις»

«Η δικηγορική πράξη, πέρα από την κοινωνική προσφορά, είναι μία πράξη που μαθαίνει ιδίως εκείνους, οι οποίοι έχουν και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ότι οφείλουν να σέβονται τη νομολογία και μπορούν να ασκούν κριτική στην νομολογία, αλλά να την ασκούν με επιστημονικό τρόπο και όχι μόνο με ιδεολογικές ή άλλες πολιτικές θέσεις. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, αλλά η κριτική στην δικαιοσύνη, λόγω της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, πρέπει να γίνεται πάντοτε με τα κριτήρια εκείνα, τα οποία συνδέονται με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκινώντας την αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ηλείας Δημήτρη Δημητρουλόπουλο στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου, που έγινε σήμερα στον Πύργο.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο δικηγόρος ζώντας από το λειτούργημά του, στην πραγματικότητα συμβάλλει ή οφείλει να συμβάλλει στην επίλυση των διαφορών, συμβάλλοντας επίσης ο ίδιος στην κοινωνική συνοχή, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του».

«Το κυριότερο όπλο που έχει ο δικαστής για να ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο είναι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «αυτή η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε ιδίως στους σημερινούς καιρούς, διότι δεν είναι δικαίωμα, αλλά είναι μία θεσμική εγγύηση.»

Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, «δεν πρόκειται περί δικαιώματος, δεν είναι άσκηση εξουσίας, αλλά το δικαιοδοτικό έργο σημαίνει επίλυση διαφοράς με βάση κανόνες δικαίου, οι οποίοι παρέχουν μία πολύ ιδιόμορφη διακριτική ευχέρεια στο δικαστή να αποφασίσει».

«Η διακριτική ευχέρεια του δικαστή» σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την διακριτική ευχέρεια διοικητικού οργάνου, διότι ξέρουμε ότι τα διοικητικά όργανα έχουν σε άλλες περιπτώσεις δέσμια και σε άλλες περιπτώσεις διακριτική ευχέρεια».

Ο δικαστής, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχει πάντοτε ένας είδος διακριτικής ευχέρειας, αλλά αυτή είναι πολύ ιδιόμορφη» και εξήγησε: «Γιατί ο δικαστής πρέπει να επιλέξει την ερμηνεία εκείνη που ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στα γράμμα και στο πνεύμα του κανόνα. Για αυτό δεν πρόκειται κατ΄ ουσίαν για διακριτική ευχέρεια, όπως ακριβώς την εννοούμε στο χώρο των διοικητικών πράξεων».

Για αυτό, συνέχισε, «υπάρχει η έννοια του δεδικασμένου στο χώρο του δικαιοσύνης, ενώ δεν υπάρχει κανένα δεδικασμένο στο χώρο της έκδοσης διοικητικών πράξεων», διότι όπως σημείωσε, «υπάρχει διάκριση μεταξύ του δεδικασμένου της δικαστικής απόφασης και του απλού τεκμηρίου νομιμότητας που έχει η διοικητική πράξη.»

Πηγή:ΑΠΕ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΗΕ: 230 άμαχοι σκοτώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, στην Συρία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στουρνάρας: Σκευωρία η εμπλοκή του ονόματός μου στην υπόθεση Novartis

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Ψηφίσθηκε το ν/σ για φορολογικό κώδικα από την Επιτροπή – Σημαντικές αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών

Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Φορολογικής

Δείτε επίσης