Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η περιφέρεια Πελοποννήσου «πιλότος» για το αύριο του παγκόσμιου τουρισμού

Συμφωνία Τατούλη με τους παγκόσμιους ηγέτες του τουρισμού (φόρουμ της Λουκέρνης) για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Ίδρυση Ινστιτούτου Τουριστικής Στρατηγικής, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και παγκόσμια προβολή τα βραχυπρόθεσμα οφέλη. Σχέδιο «Πελοπόννησος» έναντι του σχεδίου «Μπαλί». 

Κίνηση ματ για την προώθηση του τουριστικού προιόντος της Πελοποννήσου αποτελεί η συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο φόρουμ της Λουκέρνης (World Tourism Forum Lucerne Think Tank), του οργανισμού που συσπειρώνει τους παγκόσμιους ηγέτες του τουρισμού. Η εν λόγω συνεργασία σφραγίστηκε χθες, κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης του Βερολίνου, και έρχεται ως αποτέλεσμα της προεργασίας που είχε γίνει τόσο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Φόρουμ στην Πύλου (Costa Navarino) όσο και πιο πριν όταν εξελίσσονταν οι συζητήσεις για την οργάνωση του Φόρουμ στη Μεσσηνία. Αξίζει να σημειωθεί, προκειμένου να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο Φόρουμ, ότι στις συνεδριάσεις που έγιναν στην Πύλο συμμετείχαν η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, αλλά και πλήθος στελεχών του εν λόγω υπουργείου.

Τα οφέλη από τη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του World Tourism Forum Lucerne Think Tank θα είναι και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αρχικά συμφωνήθηκε να υπογραφεί μια συμφωνία τριετούς διάρκειας μεταξύ του Φόρουμ και της Περιφέρειας. Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας θα ακολουθήσει η σύσταση Ινστιτούτου, το οποίο θα έχει έδρα στην Πελοπόννησο και θα σχεδιάσει τις πολιτικές και τις στρατηγικές που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός νέου τουριστικού μοντέλου στην Πελοπόννησο. Το Ινστιτούτο θα στελεχωθεί κυρίως από μέλη του Φόρουμ, αλλά και δυναμικό από τη Χώρας μας, το οποίο διαθέτει τις περγαμηνές να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Ένας από τους στόχους του συγκεκριμένου Ινστιτούτου θα είναι η άμεση εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου η υλοποίηση του νέου τουριστικού μοντέλου να μην αποτελέσει έναν θεωρητικό σχεδιασμό, αλλά ένα σχέδιο που θα υλοποιηθεί. Παράλληλα, η σύσταση του Ινστιτούτου και γενικότερα της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Φόρουμ θα αποτελέσει το όχημα παγκόσμιας προβολής της Πελοποννήσου, καθώς η ενεργή ανάμειξη του Φόρουμ διασφαλίζει απεριόριστες δυνατότητες σε αυτό το επίπεδο.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη

Ουσιαστικά η συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας και του Φόρουμ αφορά τον σχεδιασμό στην Πελοπόννησο του νέου τουριστικού μοντέλου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί η οικοδόμηση ενός νέου τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα βασίζεται στην αειφορία. Επί της ουσίας το σχέδιο «Πελοπόννησος» θα αποτελέσει την «καλή» εναλλακτική πρόταση απέναντι στο «κακό» και ξεπερασμένο τουριστικό προϊόν τύπου «Μπαλί». Με την έννοια αυτή η περιοχή της Πελοποννήσου θα αποτελέσει τον πυρήνα της πρότασης του Φόρουμ για το αύριο του παγκόσμιο τουρισμού. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αφορά μια στρατηγική πρόταση που θα επιχειρήσει να «δει» σε βάθος 30ετίας, κάτι που σημαίνει ότι και τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την Πελοπόννησο θα είναι εξίσου σημαντικά με τα βραχυπρόθεσμα.

messiniapress-tat

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη τον πρόεδρο του Φόρουμ της Λουκέρνης WTFL 2018 Martin Barth και τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Φόρουμ στην Πύλο.

messiniapress-b

Ο κ. Τατούλης με τον κ. Barth συναντήθηκαν στη διεθνή τουριστική έκθεση της Πελοποννήσου. Ο πρόεδρος του Φόρουμ αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να επιστρέψει στην Πελοπόννησο, καθώς αποτελεί τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Φόρουμ.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ