Σε πρόσωπο «κλειδί» για την εκκλησία της Ελλάδος, και όχι μόνο, έχει εξελιχθεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, του οποίου ο ρόλος στην προετοιμασίας και διεξαγωγή της πανορθόδοξου συνόδου της Κρήτης αποτιμάται από εκκλησιαστικούς παράγοντες ως «άκρως σημαντική».
Όσοι παρακολούθησαν από κοντά τις πολύμηνες διαδικασίες προετοιμασίας της Συνόδου, ομολογούν ότι ο ρόλος που έπαιξε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν τόσο σημαντικός, που ορισμένοι μιλούν για καθοριστική συμβολή στην, έστω με απουσίες, σύνοδο των ορθόδοξων εκκλησιών.
Είναι γνωστό άλλωστε, ότι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επι σειρά ετών έχει σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό της εκκλησίας τόσο στα θέματα που αφορούν στην προσέγγιση των ορθόδοξων εκκλησιών, όσο και στην προσέγγιση καθολικής και ορθόδοξης Εκκλησίας.
Τα «έβαλε» με τους Ρώσους!
Η σημασία που έχει η φωνή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας στο εσωτερικό της Ελλαδικής εκκλησίας, άλλωστε, φάνηκε και από το γεγονός ότι ο κ. Χρυσόστομος ήταν ένας από τους ιερείς που δεν διίστασαι να «βάλει» κατά των ορθόδοξων εκκλησιών, που την τελευταία στιγμή και με διάφορα προσχήματα, επέλεξαν να απουσιάζουν από την πανορθόδοξο σύνοδο. Ειδικά, οι δηλώσεις του για τη στάση της εκκλησίας της Ρωσίας και οι αναφορές του σε πολιτικές επιδιώξεις που κρύβονται πίσω από την πρακτική της εν λόγω εκκλησίας, αποτέλεσαν σημείο συζήτησης σε εκκλησιαστικούς, αλλά και πολιτικούς κύκλους και προκάλεσαν αίσθηση.
Οι «εχθροί»
Σημειώνεται πάντως ότι, όπως είναι φυσιολογικό, οι θέσεις και η δράση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, δεν έχει αναδείξει μόνο τον σημαντικό του ρόλο στα εσωτερικά της εκκλησίας, αλλά έχει δημιουργήσει και «εχθρούς», κυρίως σε μια μερίδα εκκλησιαστικών παραγόντων που αντιδρούν σε κάθε «άνοιγμα» τόσο προς τις δυτικές εκκλησίες όσο και προς τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες. Μάλιστα συχνά, από τους πιο πάνω κύκλους, υπάρχει επίκληση – ως κάτι αρνητικό- των σχέσεων που έχει αναπτύξει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κυρίως κατά την διάρκεια των σπουδών του, με την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Σημειώνεται ότι, οι ίδιοι αυτοί εκκλησιαστικοί παράγοντες, «βλέπουν» με σκεπτικισμό, γενικότερα διάφορες τοποθετήσεις του κ. Χρυσόστομου, σε σχέση με κοινωνικά ζητήματα που κατά καιρούς απασχολούν την επικαιρότητα, ασκώντας με κάθε ευκαιρία κριτική στις θέσεις και τα λεγόμενα του Ιεράρχη της Μεσσηνίας.