Αυστηρό μήνυμα Βαρθολομαίου για τους απόντες

Η διχαστική εικόνα δεν τιμά την Εκκλησία, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών της Πανορθόδοξης Συνόδου, στο Κολυμπάρι Χανίων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για σημασία της ενότητας των Εκκλησιών, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα αυστηρό μήνυμα στους απόντες της Συνόδου (Ρωσία, Βουλγαρία, Γεωργία και Αντιόχεια), υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πως «απομονώθηκαν, όσοι δεν αποδέχθηκαν τις αποφάσεις των Συνόδων…».

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ύστερα από αποστολή προσκλήσεων στους τέσσερις προκαθημένους των Εκκλησιών που δεν προσήλθαν στη Σύνοδο, μόνον οι δύο απάντησαν (έστω και με άρνηση), ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Αντιοχείας Ιωάννης.

Για τους απόντες μίλησε και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σημειώνοντας πως οι εν λόγω απουσίες οφείλονται σε επικοινωνιακούς ή εσωτερικούς των συγκεκριμένων Εκκλησιών, λόγους. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «η απουσία κάποιων τοπικών Εκκλησιών δεν μειώνει τη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», η οποία «όσο και αν φαίνεται απίστευτο, είναι πραγματικότητα».  Έκανε ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος κατέστη «ο ιθύνων νους και οδηγών εγκέφαλος της όλης προσπάθειας».

Από την πλευρά του,  ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι η Σύνοδος αγωνίζεται να τονίσει την ανάγκη της ενότητας σε έναν κόσμο διασπασμένο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικρότησε τη θέση του Ιερωνύμου με αναφορά του στο παρελθόν, όταν και πάλι σε Συνόδους υπήρξαν απουσίες προκαθημένων, οι οποίοι ωστόσο εν συνεχεία προσυπέγραψαν τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να συμφωνήσουν και να υπογράψουν και εκείνοι που απουσιάζουν σήμερα.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αιτήσεις για επιδότηση μέχρι 11 Ιουλίου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ασέλγησε σε ανήλικες 7 και 9 ετών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ