Πράσινο φως για τα προγράμματα για νέους αγρότες

Μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν οι πρώτες εκχωρήσεις των κονδυλίων στις Περιφέρειες για την εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης έκανε δεκτή την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας να εκχωρηθούν στις περιφέρειες το σύνολο του προϋπολογισμού τους για τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Στις περιφέρειες θα εκχωρηθεί το 37,4% των πόρων του νέου ΠΑΑ. Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η δημοσιοποίηση των πρώτων προκηρύξεων. Η πρώτη προκήρυξη για τους Νέους Αγρότες θα γίνει «οριζόντια» για να είναι την ίδια ημερομηνία για όλες τις Περιφέρειες. Οι επόμενες προκηρύξεις αν θα προκύψουν θα γίνουν από κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά. Η πρόοδος κάθε Περιφέρειας στο νέο ΠΑΑ θα αξιολογείται και θα προβλέπεται μπόνους επιβράβευσης στις «παραγωγικότερες» περιφέρειες. Επίσης σε κάποιες Περιφέρειες θα δοθεί και τεχνική βοήθεια από το ΥπΑΑΤ.

Σε πρώτη φάση θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες τα κονδύλια για τα εξής μέτρα:

4.1 Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις του ενεργητικού (Σχέδια Βελτίωσης)

4.2.3 Καθετοποίηση γεωργικών προϊόντων

4.3 Υποδομές που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογής της γεωργίας και της δασοπονίας (4.3.2 Αναδασμοί, 4.3.3 Δασική Οδοποιία, 4.3.4 Αγροτική Οδοποιία)

6.1 Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς (Νέοι Αγρότες)

6.2 Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές

6.3 Ενισχύσεις για την ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων

16.1 Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων και των συμπλεγμάτων φορέων (clusters)

16.2 Ενίσχυση οριζόντιας και κάθετης συνεργασίας μεταξύ φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού και των τοπικών αγορών, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων προώθησης σε τοπικό επίπεδο.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αποζημίωση ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μετά τον καύσωνα προβλέπονται βροχές στην Καλαμάτα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ