Τι θα σημάνει για τον πολιτισμό το Brexit;

Τι θα γίνει με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στον τομέα του κινηματογράφου, του θεάτρου, των εκθέσεων και πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις με τη γηραιά ήπειρο σε περίπτωση αποχώρησης;
Τα ερωτήματα αυτά έθεσαν 300 Βρετανοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και σκηνοθέτες σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian του Λονδίνου.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες ήταν ο σκηνοθέτης Στηβ Μακ Κουίν, οι συγγραφείς Τζον Λε Καρέ και Ίαν Μακ Γιούαν, ο αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ καθώς και ο γλύπτης Ανίς Καπούρ.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο Brexit εκφράζει στη Deutsche Welle ο Έκαρτ Κένε, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Μουσείων. «Οι συνεργασίες που υπερβαίνουν τα σύνορα έπαιζαν πάντα ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα του πολιτισμού. Εάν τώρα περιοριστούν δεν είναι ένα καλό σημάδι. Ένα Brexit θα ήταν ένα μήνυμα κατά του πολιτισμού» τονίζει.
Παρόμοια είναι και η άποψη των Χάρτβιγκ Φίσερ, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και του Μάρτιν Ροτ, διευθυντή του μουσείου Victoria & Albert στο Λονδίνο «Για μένα η Ευρώπη ήταν πάντα ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον με αλληλεγγύη και ανεκτικότητα». Για τον Μάρτιν Ροτ είναι αδιανόητη η συζήτηση περί εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Θα παραμείνει βεβαίως, όπως λέει, πολιτιστικά ένα κομμάτι της Ευρώπης αφού ιστορικά άλλωστε έτσι είναι, αλλά η πολιτική θα δυσκολέψει τις συνεργασίες. «Και τότε τι θα γίνει; Ένας Βρετανός καλλιτέχνης θα πρέπει να φύγει από το Βερολίνο γιατί δεν έχει βίζα;» διερωτάται.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Πύλου – Νέστορος: πρόστιμο ακόμα και για ένα αποτσίγαρο!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ