Φόβοι για την οικονομία της Βρετανίας

Ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος ο οποίος στοιχημάτισε έναντι της στερλίνας το 1992, δηλώνει ότι μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πυροδοτούσε μια μεγαλύτερη υποτίμηση της λίρας και θα προκαλούσε μεγαλύτερη αναταραχή από την πτώση της “Μαύρης Τετάρτης”, όταν ο τότε πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμισμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισ?ό Συναλλαγ?ατικών Ισοτι?ιών (ERM).

Σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Guardian, ο Σόρος αναφέρει ότι στην περίπτωση ενός Brexit η λίρα θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 15%, και ενδεχομένως κατά περισσότερο από 20%, κάτω από το 1,15 δολάριο συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα που βρίσκονται περίπου στο 1,46 δολάριο.

«Η αξία της λίρας θα υποχωρήσει απότομα. Θα έχει επίσης άμεσο και δραματικό αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές αγορές, τις επενδύσεις, τις τιμές και τις θέσεις εργασίας», αναφέρει ο 85χρονος Σόρος στην Guardian, προσθέτοντας ότι αναμένει την υποτίμηση αυτή να είναι μεγαλύτερη και να προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή από την πτώση κατά 15% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1992.

Ο Σόρος, που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes κατατάσσεται 23ος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 24,9 δισεκ. δολαρίων, δηλώνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα μειώσει τα επιτόκια ύστερα από ένα Brexit και ότι θα υπάρχουν λίγα ακόμα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η ύφεση ή η πτώση των τιμών των ακινήτων στη Βρετανία.

Επίσης καταδεικνύει το «πολύ μεγάλο» έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στη Βρετανία και λέει ότι μια υποτιμήση μετά το Brexit δεν αναμένεται να βελτιώσει τη μεταποίηση καθώς θα επικρατεί τόση αβεβαιότητα στην αγορά που θα αποτρέπει τις νέες επενδύσεις ή τις προσλήψεις.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΕΒ: Ζητά πάταξη της φοροδιαφυγής και άλλο μείγμα πολιτική

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο επίκεντρο τα εργασιακά ζητήματα της Χώρας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ OIKONOMIA