Στήριξη Γιούνκερ για εργασιακά

Ταύτιση απόψεων σε μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την ΕΕ καταγράφηκε σήμερα κατά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ αξιοσημείωτα ήταν και τα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής για τη νέα αξιολόγηση με επίκεντρο τα εργασιακά, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες. Ο κ. Τσίπρας, είπε για το ίδιο θέμα ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στην συντριβή της εργασίας και την κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Εμφανώς προβληματισμένοι ήταν οι δύο άνδρες ενόψει του δημοψηφίσματος στην Αγγλία με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την ανάγκη για μια καλύτερη Ευρώπη, προτείνοντας και την σχετική έναρξη ενός διαλόγου για την αλλαγή πορείας. Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του αναφέρθηκε πολλές φορές στο λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί να δρομολογήσει μια πολιτική ανάπτυξης για όλη την ΕΕ, ενώ σημείωσε και την στήριξη προς την Ελλάδα και την χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος αυτού.

Ο κ. Τσίπρας στην δήλωσή του εξήρε την προσωπικότητα του κ Γιούνκερ, που όπως είπε σε οριακές στιγμές απέδειξε την στενή σχέση του με την Ελλάδα και την πίστη του στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης πέρασε έναν σημαντικό κάβο και τώρα μπορεί να μπει σε σωστό δρόμο.

Οι δύο άνδρες είχαν την ίδια άποψη και για την στάση ορισμένων χωρών που ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, καθώς και ο πρωθυπουργός και ο κ. Γιούνκερ έκαναν λόγο για ανόητη επιθυμία. Γι αυτό, είπε ο κ. Γιούνκερ «δεν ήμουν ποτέ σύμφωνος με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και να γίνει κατανοητό, προσέθεσε, ότι δεν είναι προϊόν προστάγματος από τις Βρυξέλλες, αλλά είναι προς όφελος της χώρας και των επόμενων γενεών στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιταχυνθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ενώ σημείωσε και τη στάση της κυβέρνησης ότι πρέπει να αρχίσει χωρίς καθυστερήσεις η διαπραγμάτευση για τη νέα αξιολόγηση.

Για το δημοψήφισμα στη Βρετανία, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας αυτής στην ΕΕ, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι η ΕΕ βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η ΕΕ, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, πρέπει να επαναπροσδιορίσει το όραμά της, να δώσει προοπτική και να πείθει τους λαούς. Το θέμα είπε, δεν είναι λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν επικέντρωσε τον προβληματισμό του στις πολιτικές λιτότητας, επισημαίνοντας ότι το πακέτο Γιούνκερ, σε συνδυασμό με την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας, μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε αναπτυξιακή τροχιά.

Το Κυπριακό και το προσφυγικό ήταν δύο ακόμη θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό που να εμπεδώνει την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη σε όλον τον κυπριακό λαό, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.

Ο κ. Γιούνκερ εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Επιτροπής προς τη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Λιγότερους φόρους υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ