Απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

/

Το θέμα της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση της θέσης, επι του ζητήματος, του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του κυβερνόντος κόμματος.

Το κυβερνόν κόμμα, οι θέσεις του οποίου θα συζητηθούν αρχικά το Σάββατο και την Κυριακή στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, τάσσεται, με σαφήνεια, υπέρ της απλής αναλογικής σε δήμους και περιφέρειες. «Σταθερός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται στο σχέδιο θέσεων του κυβερνόντος κόμματος «είναι να θεσμοθετηθεί για όλα τα αιρετά όργανα του κράτους, το Κοινοβούλιο, τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Πρόκειται για μία διαδικασία, που όσον αφορά το κόμμα μας, περιέχει, εκτός από νομοθετικές παρεμβάσεις και την προετοιμασία για πολιτικές συνεργασίες. Η απλή αναλογική –περισσότερο από κάθε άλλο σύστημα- προϋποθέτει τη σοβαρή και έγκυρη επεξεργασία μιας πολιτικής συμμαχιών άξιας του ονόματός της και όχι της τελευταίας στιγμής. Αυτό είναι ανεξάρτητο από την αυτονόητη επιδίωξη του μεγαλύτερου δυνατού εκλογικού ποσοστού μέχρι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, αλλά και την επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης κοινωνικών δυνάμεων γύρω από το πρόγραμμα της αριστεράς».

Αλλαγή συσχετισμών

Επιπλέον πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι επιδίωξη του κόμματος είναι να ισχύσει σύστημα απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες, ακόμα και αν χρειαστεί αυτό το ζήτημα να διαχωριστεί από τις όποιες αποφάσεις ληφθούν σε σχέση με το εκλογικό σύστημα που θα ισχύει για τις βουλευτικές εκλογές.

Πρακτικά, αν τελικά περάσει η άποψη για απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, θα αλλάξουν άρδην οι συσχετισμοί δυνάμεων στους δήμους και τις περιφέρειες, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί μέχρι σήμερα. Η ισχύς της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα αναδείξει ως κυρίαρχη ανάγκη αυτή των συνεργασιών και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ξαναδούμε «παντοδύναμους» δημάρχους που θα πριμοδοτούνται από τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να κυβερνούν με άνεση δήμους και περιφέρειες.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την αναθεώρηση

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Κίνημα» Σαμαρικών στον δήμο Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ