Η Μεσσηνία στην απομόνωση

Ελάχιστοι Μεσσήνιοι παρακολούθησαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, με θέμα την αγροτική ανάπτυξη, η οποία διοργανώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην εκδήλωση, η οποία διήρκησε περισσότερο από 6 ώρες, συμμετείχαν πλήθος αγροτικών, συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, εκτός από τη Μεσσηνία!

Η απουσία, μάλιστα, των φορέων του νομού από την εκδήλωση ήταν τόσο έντονη ώστε επι έξι ώρες, σε μια διαβούλευση για τα αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου, η λέξη «ελαιόλαδο» ή «ελιές» ακούστηκε ελάχιστες φορές! Μάλιστα η απουσία φορέων από τη Μεσσηνία σχολιάστηκε αρνητικά τόσο από τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που συμμετείχαν στη διαβούλευση, όσο και από παράγοντες του υπουργείου. Εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους αγρότες της Μεσσηνίας, στην εκδήλωση δεν παρέστησαν ούτε θεσμικοί παράγοντες του Νομού. Δήμαρχοι, βουλευτές (πλήν της κας Κοζομπόλη του ΣΥΡΙΖΑ), πολιτευτές, κομματικά στελέχη …έλαμψαν δια της απουσίας τους, θεωρώντας ότι, μάλλον, μια διαβούλευση με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για το θέμα της αγροτικής ανάπτυξης είναι περιττή! Σημειώνεται ότι οι μόνοι, εκ Μεσσηνίας, που παρακολούθησαν την εκδήλωση και κατέθεσαν τις απόψεις τους, ήταν (εκτός της κας Κοζομπόλη), η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελ. Αλειφέρη, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Π.Σ. Ν. Πατσαρίνος, ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Αλευράς, ο επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Πύλου – Νέστορος, Ηλ. Κανάκης καθώς και ορισμένοι (ελάχιστοι) αγρότες από την Τριφυλία.

Οι άλλοι ήταν εκεί!

Κατά τα άλλα, οι αγρότες όλων των περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου – πλην Μεσσηνίας- είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι τους, σε μια εξαντλητική διαδικασία διαλόγου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο επίπεδο της παραγωγής, στο επίπεδο της τυποποίησης και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, καθώς και προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως αυτό με το ΠΟΠ Φέτας και τις επιστροφές στην ΕΕ των αποζημιώσεων που είχαν δοθεί σε αγρότες κατά την περίοδο της υπουργίας Κ. Χατζηδάκη. Από τον διάλογο, βεβαίως, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και ζητήματα που σχετίζονται με το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών.

Υπουργείο υπό διάλυση!

Στους προβληματισμούς και στα θέματα που τέθηκαν, απάντησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θανάσης Ζανιάς.

Η εικόνα που έδωσε, αρχικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την κατάσταση, την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον Ιανουάριο του 2015, είναι αποκαρδιωτική. Οι περιγραφές κατατείνουν στην εικόνα ενός υπουργείου υπό διάλυση! Όπως σημειώθηκε, η τότε πολιτική ηγεσία δεν είχε μπει καν στη διαδικασία να απαντήσει στις επιστολές της ΕΕ για τις αποζημιώσεις Χατζηδάκη, είχαν συναινέσει σε συμφωνίες που σήμερα θέτουν σε κίνδυνο το ΠΟΠ φέτας, ενώ δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για τη θέση της Ελλάδας έναντι της νέας ΚΑΠ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προχωρώντας ένα βήμα πιο κάτω και μιλώντας για το μέλλον, τόνισε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα σημειωθούν μεγάλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον αγροτικό τομέα σε όλα τα επίπεδα με στόχο τον εκσυγχρονισμό του. Παράλληλα, ειδική αναφορά έγινε στους προβληματισμούς των αγροτών για το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό, με την ηγεσία του υπουργείου να υπερασπίζεται τις πολιτικές που ακολούθησε, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται αφορολόγητο για τους αγρότες και επισημαίνοντας ότι τα νέα μέτρα δεν αγγίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σφοδρή επίθεση σε Σαμαρά για το ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ