Αλ. Τσίπρας: Βαθιές δημοκρατικές τομές στην Ευρώπη

24 Ιουνίου 2016

«Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό μήνυμά του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ μετά από αυτή την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας την άμεση και επιτακτική ανάγκη για αλλαγή πορείας, μακριά από μονομερείς λογικές και επιμονή σε πολιτικές λιτότητας, πορεία στην κατεύθυνση προοδευτικών και δημοκρατικών επιλογών και επιστροφής στις ιδρυτικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό, είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας». Γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε, χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. «Χρειαζόμαστε», τόνισε, «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού που βρίσκει γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησαν η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών». Υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία και πως «τα μηνύματα είχαν έρθει προ πολλού και από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις»: «Η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνικιστικών δυνάμεων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη προοιωνίζονταν την αρνητική αυτή εξέλιξη, οι ακραίες επιλογές της λιτότητας που διεύρυναν τις ανισότητες, τόσο ανάμεσα σε χώρες του Βορά και του Νότου όσο και στο εσωτερικό των χωρών, η α λά καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες και οι μονομερείς ενέργειες, η άρνηση επιμερισμού της ευθύνης και των βαρών τόσο απέναντι στην κρίση χρέους όσο και στην προσφυγική, είχαν ήδη δώσει το σήμα μιας εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «τώρα οφείλουμε όλοι να προβληματιστούμε, πρώτα και κύρια να αναρωτηθούμε: ποια είναι η γενεσιουργός αιτία της ευρωπαϊκής κρίσης; Ποιος ευθύνεται για τη διάδοση του εθνικισμού και της ακροδεξιάς που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των απομονοτιστών;». Για να απαντήσει ο ίδιος: «Το έλλειμμα δημοκρατίας, η εκβιαστική επιβολή αντιλαϊκών και κατάφωρα άδικων επιλογών, τα διχαστικά στερεότυπα που χωρίζουν την Ευρώπη στον εργατικό και σώφρονα Βορά και στον δήθεν τεμπέλη και αχάριστο Νότο, είχαν ως αποτέλεσμα βαθύ πολιτικό και κοινωνικό διχασμό. Οι λαοί στις χώρες του Βορά να θεωρούν ότι πληρώνουν τα σπασμένα του Νότου, ενώ οι λαοί στις χώρες του Νότου να θεωρούν δικαίως ότι ο Βοράς δεν στέκεται αλληλέγγυος, αλλά τιμωρεί». «Κι έτσι», τόνισε, «το χάσμα διευρύνεται διαρκώς, η αίσθηση της κοινής προοπτικής και του κοινού μέλλοντος δίνουν τη θέση τους στην επιστροφή στη δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης, στον εθνικό απομονωτισμό». «Αλλά αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος», υπογράμμισε.

«Το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας», σημείωσε κατόπιν τούτων, για να τονίσει πως «γι’ αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, αλλαγές αντιλήψεων, νοοτροπιών, και τελικά αλλαγές πολιτικών, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά». «Για να επαναθεμελιώσουμε», συνέχισε, «την Ευρώπη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης». «Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ», τόνισε, «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού που βρίσκει γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησαν η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών». «Χρειαζόμαστε τελικά μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία για να ξαναβρεί η Ευρώπη τη χαμένη της ορμή και τις ιδρυτικές της αξίες που την έκαναν ξεχωριστή μέσα στον κόσμο. Την προστασία της εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

«Γιατί», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, «αυτές τις μέρες αποδείχτηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά αντίθετα εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς». Υπογράμμισε ότι «γι’ αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη». Νέο όραμα, όπως είπε, «όχι για λιγότερη Ευρώπη, ούτε όμως για περισσότερο αυταρχική και περισσότερο συγκεντρωτική Ευρώπη, αλλά ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική, όπου η πολιτική θα ξαναπάρει τα πρωτεία από την οικονομία και τους τεχνοκράτες, που οι λαοί της θα έχουν τον τελικό και κυρίαρχο λόγο». «Γι’ αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για το κοινό μας μέλλον», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μητσοτάκης: H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κρ. Λαγκάρντ: ΕΕ και Βρετανία να εξασφαλίσουν την μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Ψηφίσθηκε το ν/σ για φορολογικό κώδικα από την Επιτροπή – Σημαντικές αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών

Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Φορολογικής

Δείτε επίσης