Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

Αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος, έως ότου το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος να είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό. Μέχρι τότε, το κοινό μπορεί να πάρει μία «γεύση» του χώρου, μέσα από τη σειρά εκδηλώσεων «Metamorphosis», που θα διαρκέσει ως την Κυριακή 26 Ιουνίου.

Το έργο, ως φυσικό αντικείμενο, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν οι τελικές δοκιμές, κυρίως δοκιμές λειτουργίας και συστημάτων. Επίσης, συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που, πλέον, γίνονται σε περιορισμένη έκταση ενάμισι στρέμματος, και τις έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού.

Έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να παραδώσει ο εργολάβος το έργο στο Ίδρυμα Νιάρχος, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης της μίας και μοναδικής μετοχής της εταιρείας «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ» από το Ίδρυμα στο ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια, το σύνολο του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας θα παραιτηθεί και θα διοριστεί νέο από το Δημόσιο. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στα νέα κτίρια, ενώ το Κέντρο Πολιτισμού αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Μια πρόγευση του ολοκληρωμένου πια έργου μπορεί να πάρει το κοινό μέσα από το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Metamorphosis», το οποίο ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως την Κυριακή. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει η γενική διευθύντρια συναυλιών και διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Λίμορ Τόμερ και προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος είναι η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Λόρι Άντερσον. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Όπως εξήγησε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον αρχιτέκτονα του έργου, Ρέντσο Πιάνο, ενώπιον δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των τετραήμερων εκδηλώσεων και μέχρι την παράδοση του έργου στο ελληνικό κράτος το πάρκο, η Όπερα και η Βιβλιοθήκη θα παραμείνουν κλειστά. Ωστόσο, το κοινό θα έχει πρόσβαση στις αθλητικές υποδομές που υπάρχουν στα δυτικά του συγκροτήματος, στην Αγορά και στην έκθεση «Φως και Χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση», που λειτουργεί μέχρι τις 31 Ιουλίου στο κτίριο υποδοχής της Αγοράς, τον χώρο, δηλαδή, που ενώνει τα κτίρια της όπερας και της βιβλιοθήκης. Επίσης, όλο τον Ιούλιο θα φιλοξενείται σειρά εκδηλώσεων στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού. Όπως επεσήμανε ο κ. Δρακόπουλος, υπάρχει η σκέψη να ανοίξει για το κοινό και το πάρκο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βραβείο καλύτερης ταινίας για το «Suntan» (trailer)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη ταξιδεύει στην Αμερική

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ