Γενικευμένη ανησυχία επικρατεί, σε σχέση με τις αλλαγές που θα επιφέρει σε διάφορους τομείς της οικονομίας, η χθεσινή απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διαθέτουν ένα μεγάλο πλέγμα σχέσεων με την Βρετανία, κάτι που εντείνει την ανησυχία αναφορικά με το πως θα επηρεαστούν αυτές οι σχέσεις από το Brexit. Τουρισμός, εξαγωγές, Έλληνες φοιτητές είναι μερικοί από τους σημαντικότερους τομείς που σχετίζεται η Ελλάδα με τη Βρετανία, τομείς στους οποίους επικρατεί αναστάτωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Οι επιπτώσεις στη Μεσσηνία
Όπως είναι φυσικό προβληματισμός επικρατεί και στους παράγοντες της Μεσσηνίας, κυρίως σε αυτούς της τουριστικής αγοράς. Αυτό, γιατί δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Μεσσηνία, δίνοντας πνοή στην τοπική αγορά. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το Brexit έρχεται σε μια στιγμή που η Μεσσηνία είχε αναβαθμίσει τις σχέσεις, σε τουριστικό επίπεδο, με την Βρετανία, καθώς πρόσφατα εγκαινιάστηκε η αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου της Καλαμάτας με το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου και με την αεροπορική εταιρία British Airways. Μόνο από αυτή την αεροπορική γραμμή, όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της εταιρείας από τη Μεσσηνία, αναμένονται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας περισσότεροι από 10.000 Βρετανοί τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν σε αυτούς προστεθούν και αυτοί που φτάνουν με πτήσεις τσάρτερ, καταλαβαίνει κανείς, ότι το διακίβευμα για τη Μεσσηνία είναι εξαιρετικά μεγάλο. Παράγοντες της τουριστικής αγοράς, πάντως, σημειώνουν ότι είναι νωρίς να εκτιμήσουν τις εξελίξεις, ωστόσο δεν κρύβουν ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός.
Οι εξαγωγές
Προβληματισμός επικρατεί και στον αγροτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές των περισσοτέρων Μεσσηνιακών προϊόντων προς τη Βρετανία είναι μικρές. Προβλήματα με τις εξελίξεις δεν αναμένεται να δημιουργηθούν στο Λάδι, τις βρώσιμες ελιές και τα σύκα, δεδομένου ότι η αγορά της Βρετανίας δεν αποτελεί μια από τις ονομαζόμενες «ισχυρές» αγορές. Έντονος προβληματισμός, ωστόσο, επικρατεί για το προϊόν της σταφίδας καθώς από τους 2.500 με 3.000 τόνους που παράγονται στη Μεσσηνία, πάνω από το 50% εξάγονται στη Βρετανία. Για το συγκεκριμένο προϊόν και τις εξελίξεις, τον προβληματισμό του εξέφρασε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης, μιλώντας στο «mp». «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αναμένουμε, όπως όλοι, να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, ωστόσο δεν σας κρύβω ότι υπάρχει ανησυχία, κυρίως για το προϊόν της σταφίδας, το οποίο εξάγουμε σε μεγάλες ποσότητες προς τη Βρετανία» σημείωσε σε σχετική του δήλωση ο κ. Κατσούλης.
Φοιτητές
Τέλος ανησυχία επικρατεί και στους χιλιάδες Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν σε Βρετανικά πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται και δεκάδες Μεσσήνιοι, ωστόσο και σε αυτόν τον τομέα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις αλλαγές που θα επιφέρει το Brexit. Οι πρώτες εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για αύξηση των διδάκτρων με ο,τι αυτό σημαίνει για τα οικονομικά των οικογενειών που πληρώνουν τα Βρετανικά πανεπιστήμια.