Ανησυχία και στη Μεσσηνία για το μέλλον των s/m Μαρινόπουλος

26 Ιουνίου 2016

Πυρετώδεις διεργασίες γίνονται τις τελευταίες μέρες για να μην πτωχεύσει η εταιρεία Μαρινόπουλος και να διασωθούν χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και μικρομεσαίοι προμηθευτές προς τους οποίους ο Μαρινόπουλος έφτασε να χρωστά το ιλιγγιώδες ποσό του 1 δισ. ευρώ!

Όπως είναι φυσικό οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία σε δεκάδες εργαζόμενους στη Μεσσηνία, οι οποίοι απασχολούνται από την γνωστή αλυσίδα super market στο Νομό. Σημειώνεται ότι στη Μεσσηνία λειτουργούν, υπό την άμεση εποπτεία της εταιρείας 8 υποκαταστήματα, 5 στην Καλαμάτα, 2 στη Μεσσήνη και 1 στην Κυπαρισσία.

Τα ανοίγματα της Μαρινόπουλος, η οποία απασχολεί στα σούπερ μάρκετ περίπου 12.500 εργαζομένους, κυμαίνονται γύρω στα 600 εκατ. ευρώ αν και ορισμένοι -δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δημοσιευμένοι ισολογισμοί τα τελευταία χρόνια- ανεβάζουν τη… «μαύρη τρύπα» μέχρι και στο 1 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε από μερίδα προμηθευτών οι οποίοι δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους μετά το deal που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Υστερα από την πρώτη δόση που τους δόθηκε έναντι των οφειλομένων (ποσό που δεν ήταν παραπάνω από το 20% της συνολικής οφειλής), στη συνέχεια είτε έλαβαν μικρότερα ποσά απ’ ό,τι είχε συμφωνηθεί είτε δεν έλαβαν τίποτε.

Η «λύση – Σκλαβενίτης»

Η λύση στην συγκεκριμένη κρίση φαίνεται να είναι και πάλι ο Σκλαβενίτης, που ενώ είχε από μηνών αναγγελθεί ότι θα αναλάμβανε, τελικά ο αρραβώνας του με το Μαρινόπουλο πάγωσε. Τώρα προτείνεται να «ξεπαγώσει», όμως τίθενται προϋποθέσεις:

Πρέπει να «κουρευτούν» τουλάχιστον κατά 40% τα χρέη της εταιρείας.

Ενα μεγάλο μέρος των οφειλών αφορά στα ενοίκια που χρωστάει η εταιρεία για τα χίλια καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους της. Θα προταθεί να κουρευτεί ένα μέρος του χρέους, να αποπληρωθούν με δόσεις και σε βάθος τριετίας τα ενοίκια του 2016 και να γίνει μείωση τουλάχιστον της τάξης του 10% στα μισθώματα.

Μεγάλο κούρεμα όμως θα πρέπει να δεχτούν και οι προμηθευτές της αλυσίδας, καθώς και το ίδιο το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες που δάνειζαν την εταιρεία.

Παράλληλα ο Μαρινόπουλος θα μπει σε σχέδιο εξυγίανσης και θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει ενδοεταιρικά δάνεια. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίσει μακροχρόνια εξόφληση των οφειλών του στις τράπεζες -20ετή συμφωνα με πληροφορίες.

Αν όλα αυτά πάνε καλά, ο Σκλαβενίτης θα «μπει» μέσα και θα αναλάβει το 75% της επιχείρησης (ο Μαρινόπουλος θα κρατήσει το 25%). Η είσοδος του Σκλαβενίιτη δυναμικά ως στρατηγικού επενδυτή θα αποτρέψει την πτώχευση του Μαρινόπουλου και θα εξασφαλίσει τόσο τη δουλειά 13.000 εργαζομένων όσο και την επιβίωση 1.500 μικρών βιοτεχνιών που στήριξαν τον Μαρινόπουλο ως προμηθευτές και που τώρα είναι μετέωρες.

Τα περί ματαίωσης του deal

Προσπαθώντας να «διασκεδάσει» τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες και έκαναν λόγο για ματαίωση του deal με τον όμιλο Σκλαβενίτη, η Μαρινόπουλος έβγαλε ανακοίνωση που ανέφερε ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζές μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης».

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος καταλήγει ως εξής: «Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών. Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων».

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ερχεται στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό ο Ιβάνοφ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σειρά επαφών Κοτζιά λόγω Brexit

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης