Κουτσούμπας: “ναι” στην απλή και άδολη αναλογική

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ, είπε ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή τους δεν του είπε τα σχέδια του για τον εκλογικό νόμο, παρά μόνο «κάποιες σκέψεις για προβληματισμό, για παραπέρα διαβούλευση και για συζήτηση με τα κόμματα», ενώ από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας απάντησε στον πρωθυπουργό «ξεκάθαρα την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική».

Προσέθεσε πως υπενθύμισε στον πρωθυπουργό «την τελευταία πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2012, μάλιστα με την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα και του σημερινού υπουργού Εσωτερικών του κ. Κουρουπλή και άλλων στελεχών, σημερινούς υπουργούς, αντιπροέδρους Βουλής, του αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κ. Παπαδημούλη κλπ, όπου μιλούσαν για ένα σύστημα πραγματικής άδολης απλής αναλογικής. Μάλιστα στο άρθρο 1 ρητά έλεγε ότι καταργείται η αποκλειστική ρήτρα του 3% που δεν συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτή είναι η διατύπωση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και για όλα αυτά τα ζητήματα και με βάση τις εξελίξεις δεν νομίζουμε ότι έχει αλλάξει τίποτε μέσα σε 3 χρόνια, έτσι ώστε να αλλάξουνε θέση για αυτό το ζήτημα».

Τόνισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει νόμο απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα τον στηρίξει.

Σε ό,τι αφορά το όριο του 3%, ο κ. Κουτσούμπας παρέθεσε διατυπωμένα αποσπάσματα της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (του 2012) με την υπογραφή του κ. Τσίπρα, ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε εθνικοί λόγοι τέθηκαν από τον κ. Τσίπρα στη συζήτηση που είχαμε μαζί. Οι πιέσεις που δέχεται από το συγκυβερνών του κόμμα, από τους ΑΝΕΛ, για τη θέσπιση, λόγω εθνικού προβλήματος, της ρήτρας-πλαφόν του 3%, αφορά τον κ. Τσίπρα».

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Όχι» του Στ. Θεοδωράκη στην απλή αναλογική

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χρηματιστήριο: Στις 519,33 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 2,89%

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ