Ο σχεδιασμός Κωνσταντακόπουλου για τη Μεσσηνία

Σε μια νέα φάση περνά ο σχεδιασμός της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, η οποία ήδη «τρέχει» το επενδυτικό της πλάνο στη Μεσσηνία με καταληκτικό ορίζοντα το 2020.

Στον βασικό προγραμματισμό της οικογένειας υπάρχουν δυο βασικοί άξονες: Πρώτον το «άνοιγμα» της υφιστάμενης επένδυσης (costa navarino) σε νέες μορφές τουρισμού και δεύτερον η υλοποίηση της επόμενης φάσης της επένδυσης, που αφορά στην ανέγερση δύο ξενοδοχειακών μονάδων στην Πύλο, με την ονομασία Navarino Bay και με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.

Ωστόσο, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου εκτός από τον πιο πάνω βασικό σχεδιασμό, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την υλοποίηση του οδικού άξονα που θα συνδέει την Καλαμάτα με την Πύλο, τις εξελίξεις που αφορούν την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν στην ανάπτυξη της Μαρίνας της Πύλου.

Η υφιστάμενη επένδυση

Όσον αφορά στη λειτουργία της costa navarino τα μηνύματα που υπάρχουν από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερά ανοδική πορεία της μονάδας. Παρά το γεγονός ότι στους ισολογισμούς καταγράφονται ζημιές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, υπάρχει αισιοδοξία από την πλευρά της οικογένειας, ότι αυτό τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει κάνοντας τη μονάδα επικερδή σε οικονομικό επίπεδο, καθώς κρίνεται ως επιτυχημένο το μοντέλο της προσέλκυσης τουρισμού υψηλού επιπέδου. Προκειμένου να συμβεί αυτό, η εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο (ΤΕΜΕΣ), έχει ρίξει το βάρος της στον συνεδριακό τουρισμό, αρχικά, και στον αθλητικό τουρισμό δευτερευόντως. Στόχος να δημιουργηθεί μια τουριστική ροή στη μονάδα, η οποία θα της επιτρέψει την επέκταση λειτουργίας σε υψηλούς ρυθμούς πολλούς περισσότερους μήνες από ότι τώρα.

Η νέα επένδυση

Την ίδια στιγμή μεγάλο στόχο της οικογένειας αποτελεί η υλοποίηση του δεύτερου σταδίου της επένδυσης που έχει ενταχθεί στον νόμο για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Το στάδιο αυτό αφορά στην κατασκευή και λειτουργεία δύο ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Πύλου με την ονομασία Navarino Bay. Τα δύο ξενοδοχεία θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 1400 στρεμμάτων και θα έχουν συνολική δυναμικότητα 900 κλίνες. Η επένδυση, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, θα έχει κόστος 240.000.000 ευρώ και στην πλήρη λειτουργία της αναμένεται να απασχολεί περίπου 900 εργαζόμενους. Η στόχευση της οικογένειας Κωνσταντάκοπουλου, όσον αφορά στη Νέα επένδυση, είναι να «ανοιχθεί» σε νέες τουριστικές αγορές που δεν περιορίζονται στα χαρακτηριστικά του λεγόμενου τουρισμού υψηλού επιπέδου. Η επένδυση σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό θα ξεκινήσεις τους επόμενους μήνες και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020.

Οι υποδομές

Παράλληλα η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν σημαντικές υποδομές του Νομού, καθώς αυτές συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη των επενδύσεων της. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο φέρει το όνομα του πατριάρχη της οικογένειας Β. Κωνσταντακόπουλου, πάντοτε απασχολεί σοβαρά την οικογένεια. Ιδίως τώρα που τρέχουν οι διαδικασίες παραχώρησής του σε ιδιώτη (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) η προσοχή στις εξελίξεις είναι αυξημένη.

Με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή παρακολουθεί η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, τις εξελίξεις που αφορούν τον οδικό άξονα που θα συνδέει την Καλαμάτα με την Πύλο. Στη Μεσσηνία είναι κοινό μυστικό ότι η οικογένεια «πιέζει» ώστε να τρέξουν οι εξελίξεις που αφορούν στον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος, αλλά και στον άξονα που θα συνδέει τον Ριζόμυλο με την Πύλο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Τρίτη φάση της επένδυσης της οικογένειας στη Μεσσηνία προβλέπει την ανάπτυξη μιας ακόμα μονάδας στην ευρύτερη περιοχή του Ριζόμυλου, το Navarino Blue. Τέλος με την ίδια προσοχή παρακολουθεί η οικογένεια και τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Μαρίνας της Πύλου, η οποία επίσης ιδιωτικοποιείται, καθώς θεωρείται σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης των τουριστικών ροών στην περιοχή.

Οι ενστάσεις

Προφανώς, όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι εξελίξεις που σχετίζονται με την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου θα αποτελέσουν και το μέτρο της συνολικής ανάπτυξης της τουριστικής αγοράς στη Μεσσηνία, ενώ παράλληλα θα δώσουν σημαντικές ανάσες στην απασχόληση.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζονται ενστάσεις για την συνολική φιλοσοφία του σχεδιασμού της οικογένειας. Σοβαροί παράγοντες της τουριστικής αγοράς σημειώνουν ότι η Μεσσηνία θα μπορούσε να έχει πολλαπλάσια οφέλη, από τις επενδύσεις της οικογένειας στο Νομό, αν αυτές συνοδεύονταν από ένα συνολικότερο όραμα τουριστικής ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, αυτό δεν έχει συμβεί καθώς η ανάπτυξη αφορά μικρές περιοχές (πχ Γιάλοβα) και δεν υπάρχει αντίστοιχη διάχυση σε άλλες περιοχές. Σε αυτό το επίπεδο σημαντική είναι η ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία – είτε σε επίπεδο δήμου είτε σε επίπεδο Μεσσηνίας – ποτέ δεν σχεδίασε μια συνολική πολιτική παράλληλης ανάπτυξης με μοχλό τις επενδύσεις της οικογένειας.

Παράλληλα πολλοί θεωρούν ότι η «εμμονή» στην υλοποίηση έργων, όπως οι οδικοί άξονες, μπορεί να εξυπηρετούν την ανάπτυξη των επενδύσεων της οικογένειας, την ίδια στιγμή όμως επιβαρύνουν το δημόσιο, καθώς πρόκειται για έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προφανώς στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης δεν περισσεύουν και δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Παράλληλα αναφέρεται ότι η πίεση που ασκείται στην υλοποίηση του έργου, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε υποβάθμιση ολόκληρες περιοχές που και εκείνες προσπαθούν να κρατήσουν «ανοιχτή την πόρτα» στην τουριστική ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα ο δήμος Μεσσήνης.

Τέλος, πάντοτε υπάρχει η κριτική για το αν και κατά πόσο το τουριστικό προϊόν που προσελκύουν οι επενδύσεις της οικογένειας διοχετεύεται ικανοποιητικά δευτερογενώς στις τοπικές τουριστικές δραστηριότητες. Πολλοί πιστεύουν ότι τα δείγματα από την επένδυση της costa navarino αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε η αναμενόμενη αλληλεπίδραση με τις τοπικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι φαινομενικά η ανάπτυξη ευνόησε αρκετές επιχειρήσεις στη Γιάλοβα, στην Πύλο και στη Μαραθούπολη. Μάλιστα, όσοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το συνολικό όραμα της οικογένειας για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού, αναφέρουν για παράδειγμα ότι το γεγονός της κατασκευής δύο νέων ξενοδοχείων στην Γιάλοβα δεν σημαίνει ότι θα αναπτυχθεί περεταίρω η περιοχή, καθώς εντός αυτών θα λειτουργήσουν καταστήματα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, που θα εντάσσονται στην συνολική επένδυση της οικογένειας.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γλιτώνουν το “πέναλτι” του 60% της σύνταξης οι ενεργοί αγρότες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Από σήμερα οι αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑ