Φ.Γεννηματά: Τολμηρές αποφάσεις για την Ευρώπη

Από τις Βρυξέλλες όπου μετέχει στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε, ότι «δεν θα επιτρέψουμε στο λαϊκισμό και τις συντηρητικές πολιτικές να διαλύσουν την Ευρώπη. Μετά το πρώτο σοκ από το Brexit, χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις και γενναίες δράσεις, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα τώρα, κοινωνική προστασία για όλους και χρηματοδότηση για ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Αν νοιαζόμαστε όμως πραγματικά για ένα ασφαλές μέλλον με προοπτική, να τολμήσουμε μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη. Να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες που οραματίστηκαν το κοινό μας σπίτι. Όσο για μας, τους σοσιαλιστές, έχουμε ευθύνη να προωθήσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις  για να εξασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, χωρίς κράτη-μέλη δύο ταχυτήτων».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι το Brexit δεν προέκυψε ως “κεραυνός εν αιθρία”, αλλά πως είναι το αποτέλεσμα συντηρητικών πολιτικών που δημιούργησαν ανασφάλεια, μεγάλωσαν τις ανισότητες μεταξύ χωρών και περιφερειών, όξυναν αντιθέσεις και απογοήτευσαν λαούς.«Οι ηγεσίες της Ευρώπης δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την κατάσταση. Είναι ώρα περίσκεψης και επαναξιολόγησης της συνολικής πορείας» σημείωσε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε χρειάζεται μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη με 4 κύριους άξονες:

-Ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντικατάσταση των πολιτικών λιτότητας.

-Ισχυρό αναπτυξιακό σοκ για την Ευρώπη με ολοκληρωμένες πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων.

-Ενίσχυση της δημοκρατίας, αποκέντρωση, ολοκλήρωση της ΟΝΕ, προώθηση της κοινής άμυνας και κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.

-Σύγκληση μιας νέας ευρύτερης σύνθεσης συνέλευσης (Convention) για να επεξεργαστεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τις σημερινές συνθήκες (με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών, των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο όμιλος Virgin έχασε το ένα τρίτο της αξίας του μετά το Brexit

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ζητούνται πρόσθετες επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ στον τουρισμό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ