Ζητούνται πρόσθετες επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ στον τουρισμό

28 Ιουνίου 2016

Πρόσθετες επενδύσεις σε ξενοδοχειακή δυναμικότητα και εξοπλισμό άνω των 5,5 δισ. ευρώ (3,1% του ΑΕΠ κατά το 2015) θα χρειαστούν τη χρονική περίοδο 2017-2023, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εξυπηρέτηση της ζήτησης από το εξωτερικό (+3% κατ’ έτος σύμφωνα με εκτιμήσεις του WTTC -Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού), σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις της ανάλυσης, ο ξενοδοχειακός, ειδικά, κλάδος θα αγγίξει τα όρια της δυναμικότητάς του κατά τους μήνες αιχμής το 2018 και θα τους υπερβεί σε συγκεκριμένους προορισμούς, καθιστώντας επιτακτική την έγκαιρη υλοποίηση νέων επενδύσεων, δεδομένου και του σημαντικού χρόνου που απαιτείται για την υλοποίησή τους.

Οι επενδύσεις αυτές, εκτός από την άμεση ώθηση στο ΑΕΠ από το σκέλος της δαπάνης, θα επαυξήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας νέας προστιθέμενης αξίας συνεισφέροντας περίπου 1,3% στο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της προηγούμενης δεκαετίας, εκτιμά η Εθνική Τράπεζα.

Η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας επιχειρεί μία διαφορετική προσέγγιση του μακροοικονομικού ρόλου του τουρισμού καθώς επικεντρώνεται στο σκέλος της προσφοράς και συγκεκριμένα στο παραγόμενο προϊόν και τη δημιουργία ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας από τον κλάδο παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης.

Αυτό επιτυγχάνεται συνδυάζοντας στοιχεία παραγωγής/ προσφοράς από τους εθνικούς λογαριασμούς για τη δραστηριότητα στο σύνολο του κλάδου με συγκρίσιμα στοιχεία δαπάνης από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών για τους κατοίκους της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Φ.Γεννηματά: Τολμηρές αποφάσεις για την Ευρώπη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κάλεσμα στη Βρετανία να σεβαστεί την φωνή των πολιτών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ OIKONOMIA

Δείτε επίσης