Οι περιοχές που θα πάνε τα σκουπίδια της Μεσσηνίας (αναλυτικά τα σενάρια)

/

Ανάμεσα σε δύο σενάρια πρέπει να επιλέξουν οι δήμοι της Μεσσηνίας, προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το πρώτο (ΣΔΙΤ) προβλέπει τη λειτουργία δύο σταθμών μεταφόρτωσης και μιας μονάδας επεξεργασίας εντός του νομού και το δεύτερο (το τοπικό σχέδιο) την κατασκευή δύο τουλάχιστον Μονάδων Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας και ενός ΧΥΤΥ στο Νομό.

Σύμφωνα με την εν λόγω επικαιροποίηση, για την περιφέρεια υπάρχουν δύο βασικά σενάρια. Το σενάριο ΣΔΙΤ προβλέπει τη λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και την κατασκευή και λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Όσον αφορά στη Μεσσηνία ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης προβλέπει την κατασκευή ΜΕΑ στην περιοχή «Καλιρρόη» του δήμου Οιχαλίας και την Κατασκευή δύο ΣΜΑ, εκ των οποίων ο ένας θα εξυπηρετεί το δήμο Πύλου – Νέστορος και ο δεύτερος τους δήμους Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης και ενδεχομένως το δήμο Μεσσήνης. Οι δήμοι Οιχαλίας και Τριφυλίας θα εξυπηρετούνται από τη ΜΕΑ Καλιρρόης. Σύμφωνα με την ανάλυση του σεναρίου, εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος επένδυσης ανέρχεται στα 156,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 83,2 εκατ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη και το υπόλοιπο ποσό είναι ιδιωτική συμμετοχή. Εκτιμάται επίσης ότι το κόστος διαχείρισης ανά τόνο παραγόμενου αποβλήτου ανέρχεται στα 51,6 €/τόνο.

Στην επικαιροποίηση παράλληλα αναφέρεται ένα ακόμα σενάριο, εντός του σχεδιασμού του ΣΔΙΤ. Οι δύο περιπτώσεις διαφοροποιούνται γιατί στο δεύτερο σενάριο θεωρείται ότι η διαχείριση του προδιαλεγμένου βιοαποβλήτου γίνεται σε τοπικές μονάδες κομποστοποίησης που εξυπηρετούν ένα Δήμο ή μια ομάδα όμορων Δήμων. Σύμφωνα με την ανάλυση του σεναρίου, εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος επένδυσης ανέρχεται στα 174,1 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 97,5 εκατ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη και το υπόλοιπο ποσό είναι ιδιωτική συμμετοχή. Εκτιμάται επίσης ότι το κόστος διαχείρισης ανά τόνο παραγόμενου αποβλήτου ανέρχεται στα 51 €/τόνο.

Το τρίτο σενάριο αφορά στην τοπική διαχείριση και προβλέπει την υλοποίηση τοπικού σχεδιασμού από κάθε δήμο ξεχωριστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό το σενάριο στη Μεσσηνία προτείνεται η δημιουργία εγκαταστάσεων Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας στη Μαραθόλακκα (θα εξυπηρετεί Καλαμάτα και Δυτική Μάνη), στην περιοχή «Λιμενικά» του δήμου Μεσσήνης που θα εξυπηρετεί τον εν λόγω δήμο και τον δήμο Πύλου – Νέστορος, ενώ δεν υπάρχει ακόμα σχεδιασμός για τους δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο το υπόλειμμα θα διατεθεί σε ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστεί στην περιοχή «Παλιοροβούνι» του δήμου Οιχαλίας, καθώς εκτιμάται ότι είναι ώριμη η κατασκευή αυτού του έργου, λόγο του γεγονότος ότι έχουν υπάρξει σχετικές μελέτες στο παρελθόν. Σύμφωνα με την ανάλυση του σεναρίου, εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος κατασκευής ανέρχεται περίπου στα 152,8 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η δημόσια δαπάνη εκτιμάται σε 134,5 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμάται επίσης ότι το κόστος διαχείρισης ανά τόνο αποβλήτου θα είναι στο εύρος 51 – 61 €/τόνο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τον αναθεωρημένο σχεδιασμό, ως η καλύτερη λύση (κυρίως οικονομικά) φωτογραφίζεται η λύση του ΣΔΙΤ στην οποία έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς βίας το 2015 στη Γερμανία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τον ISIS δείχνει η Τουρκία για το μακελειό στο «Ατατούρκ»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ