Εκτός ορίων οι ρύποι των πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία

/

Πάνω από τα επιτρεπτά όρια είναι οι ρύποι που εκπέμπουν τα εργοστάσια των πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα όσα σημείωσε σήμερα ο ερευνητής του Δημόκριτου, Χρήστος Βασιλάκος, ο οποίος και παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα εργοστάσια του Νομου.

Οι σχετικές μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο και δείχνουν σημαντικές υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων των ρύπων στα εργοστάσια που βρίσκονται στην περιοχή του Μελιγαλά, τη Μεσσήνη και την Σκάλα. Η παρουσίαση των στοιχείων έγινε σήμερα στο διοικητήριο στην Καλαμάτα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του ίδιου του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Δημόκριτου υπήρξαν υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια και με βάση τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα, έγινε επιλογή με επιστημονικά κριτήρια, να προχωρήσουν σε μετρήσεις σε δύο συγκεκριμένες βιομηχανίες, οι οποίες εστιάστηκαν στην περιοχή του Μελιγαλά. «Διαπιστώθηκε» σημείωσε ο κ. Βασιλάκος «ότι όντως το πρόβλημα το οποίο εσείς εισπράττετε, τόσο της οπτικής όχλησης όσο και των οσμών, όντως υφίσταται. Υπήρξαν μεγάλες υπερβάσεις, πολύ μεγαλύτερες από τα όρια που τίθενται από τις συγκεκριμένες Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων».

Από την πλευρά του ο Π. Τατούλης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σημασία της έρευνας που πραγματοποιεί η περιφέρεια Πελοποννήσου για το θέμα και υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωσή της (υπολογίζεται τον Σεπτέμβριο), η περιφέρεια θα είναι σε θέση να έχει μια πλήρη εικόνα για τις επιπτώσεις της λειτουργίας των εν λόγω εργοστασίων. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλουμε για την Πελοπόννησο και φυσικά το περιβάλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης. Ο περιφερειάρχη Πελοποννήσου παράλληλα ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των μετρήσεων από τον Δημόκριτο, οι οποίες θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι, θα κριθεί αν θα χρειαστεί και περαιτέρω έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν οι όποιες υπερβάσεις έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. «Για εμάς το πρώτο είναι η δημόσια υγεία. Αν χρειαστεί θα λάβουμε όλα τα μέτρα εναντίον εκείνων που προκαλούν προβλήματα. Είτε αυτός είναι ιδιωτικός τομέας, είτε δημόσιος» υπογράμμισε ο κ. Τατούλης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ανέφερε ότι από την πλευρά της περιφέρειας μέχρι στιγμής έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. «Έχουν επιβληθεί πρόστιμα όπου έχει χρειαστεί» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Αλειφέρη

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Από 5/7 η προπώληση εισιτηρίων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δεκτές οι αιτήσεις του «Μαρινόπουλος ΑΕ» από το Πρωτοδικείο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ