Διαχείριση σκουπιδιών: Άλλος για Χίο τράβηξε, άλλος για Μυτιλήνη…

/

«Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ζήτημα που στην κυριολεξία καίει τη Μεσσηνία, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι του Νομού. Αντικρουόμενες πολιτικές ανάμεσα σε κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο, πληροφορίες που η μια αναιρεί την άλλη και δήμοι που εμφανίζονται να «τραβούν» ο καθένας το δικό του δρόμο, αποτελούν τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα αυτή τη στιγμή.

Και όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που οι δημότες πληρώνουν αδρά την διαχείριση που κάνουν οι δήμοι τους (μόνο για την Καλαμάτα το κόστος ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ το χρόνο), όλα αυτά σε μια στιγμή που κινδυνεύουν όλοι οι δήμοι του Νομού να βρεθούν με τα σκουπίδια στους δρόμους.

Η κυβέρνηση

Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής λένε ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως στην λύση που έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη σύμπραξη δηλαδή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η συγκεκριμένη λύση έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα υπάρχει και ανάδοχος του έργου (ΤΕΡΝΑ), η οποία θε πρέπει να υλοποιήσει τον κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων. Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει κάποιους όρους της σύμβασης, προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της. Ωστόσο, το θέμα των αλλαγών σημείων της σύμβασης είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς αλλαγές σε μια σύμβαση, ακόμα και αν το θέλει ο ανάδοχος, μπορούν να περιπλέξουν το ζήτημα σε νομικό επίπεδο και να τεθεί θέμα ακόμα και για τον ίδιο τον διαγωνισμό. Πάντως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, το θέμα αναμένεται να έχει λυθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το αρμόδιο υπουργείο

Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο δεν φαίνεται να έχει την ίδια άποψη, δεδομένου ακόμα και σήμερα γίνεται λόγος για τοπική διαχείριση των απορριμμάτων, διαδικασία εντελώς διαφορετική από τη λύση που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και η περιφέρεια Πελοποννήσου. Χαρακτηριστικό της στάσης του υπουργείου είναι σημερινή ανακοίνωση του δήμου Μεσσήνης, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο «τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών συνεργασιών στα πλαίσια εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, με δέσμευση εξασφάλισης χρηματοδότησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Για το λόγο αυτό τονίστηκε η αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών έγκρισης του ΠΕΣΔΑ από τους Δήμους». Ωστόσο η άποψη του υπουργείου εμπεριέχει δύο ασύμβατες θέσεις. Αρχικά μιλά για τοπική διαχείριση και στη συνέχεια αναφέρει την ανάγκη υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ από τους δήμους. Ο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων), στην αναθεωρημένη του μορφή όμως, δείχνει ως λύση την κεντρική διαχείριση και όχι την τοπική μέσα από διαδημοτικές συνεργασίες! Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, πριν από λίγες μέρες, άλλαξε τη θέση του και από εκεί που μιλούσε για τοπική διαχείριση προσχώρησε στη λύση της κεντρικής.

Οι δήμοι

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ακόμα μεγαλύτερο είναι το αλαλούμ που υπάρχει στους δήμους. Αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία υπάρχουν δήμοι που εκπόνησαν τοπικό σχέδιο διαχείρισης, αλλά το πήραν πίσω (βλέπε δήμος Καλαμάτας), υπάρχουν δήμοι που έχουν συντάξει τοπικό σχέδιο και το έχουν περάσει από τα δημοτικά τους συμβούλια (βλέπε Μεσσήνη), αλλά δεν έχουν συζητήσει τα δεδομένα του αναθεωρημένου σχεδιασμού και επίσης υπάρχουν δήμοι που τώρα ξεκινούν τη διαβούλευση για την τοπική διαχείριση (βλέπε δήμο Πύλου – Νέστορος).

Είναι σαφές ότι η εικόνα που αυτή τη στιγμή υπάρχει, τόσο στην κεντρική πολιτική εξουσία όσο και στην αυτοδιοίκηση, για το θέμα των απορριμμάτων συνοψίζεται στη γνωστή Ευαγγελική φράση «ποιει μη γνώτω η αριστερά τι ποιεί η δεξιά σου» κάτι που ταιριάζει στην περίσταση, καθώς είναι σαφές ότι για να λυθεί το πρόβλημα θα χρειαστεί …θεϊκή παρέμβαση.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δύο άνδρες νεκροί μέσα σε 24 ώρες στο λιμάνι της Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνάντηση για τα πυρηνελαιουργεία και τα σκουπίδια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Τριγμοί στη «γαλάζια πολυκατοικία»: Ρουκέτες του δημάρχου Άργους εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου – Τι …διαμηνύει από το Facebook ο Καμπόσος στον Νίκα

Ευθεία επίθεση εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, και του πρώην αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας και νυν προέδρου

Αλαλούμ με τη διαχείριση των απορριμμάτων: Η ΤΕΡΝΑ ζητάει αποζημίωση για την καθυστέρηση των έργων – Μπάχαλο σε περιφέρεια και δήμους της Πελοποννήσου

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Πρόκειται