Δήμος Πύλου – Νέστορος: Απευθείας αναθέσεις 204.000 ευρώ σε 2 μήνες

/

 Κατά κόρον φαίνεται ότι χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή Πύλου – Νέστορος τις απευθείας αναθέσεις καθώς μόνο μέσα στους τελευταίους δύο μήνες προχώρησε σε χρήση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου για 12, τουλάχιστον, έργα με συνολική δαπάνη που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Η χρήση του εργαλείου των απευθείας αναθέσεων είναι νόμιμο, ωστόσο εγείρει πολιτικά ερωτήματα για το κατά πόσο είναι και θεμιτό.

Ο δήμος Πύλου – Νέστορος από τον Μάιο μέχρι σήμερα, με σχετικές αποφάσεις του δημάρχου της περιοχής, Δημήτρη Καφαντάρη, έχει προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση 6 έργων που αφορούν τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας του δήμου, 3 έργα που αφορούν στη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού και 3 έργα που αφορούν αποφράξεις αποχέτευσης Δημοτικών Ενοτήτων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα έργα συντήρησης αγροτικής οδοποιίας έχουν γίνει 6 απευθείας αναθέσεις σε 5 διαφορετικούς εργολάβους. Οι αναθέσεις αφορούν παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο των δημοτικών ενοτήτων Νέστορος, Κορώνης, Πύλου, Χιλιοχωρίων, Μεθώνης και Παπαφλέσσα.  Το κόστος κάθε ξεχωριστής ανάθεσης είναι ακριβώς το ίδιο, 24.433 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 146.598 ευρώ).

Όσον αφορά στο έργο της συντήρησης του δημοτικού φωτισμού έχουν γίνει τρεις απευθείας αναθέσεις, για τις δημοτικές ενότητες Πύλου, Νέστορος και Κορώνης, της τάξεως των 5.691 ευρώ, 12.000 ευρώ και 12.000 ευρώ (σύνολο 29.691 ευρώ).

Σχετικά με το έργο των αποφράξεων αποχέτευσης έχουν γίνει 3 απευθείας αναθέσεις που αφορούν τις δημοτικές ενότητες Νέστορος, Κορώνης και Μεθώνης. Το κόστος κάθε μιας ανάθεσης είναι ακριβώς το ίδιο, δηλαδή 14.760 ευρώ (σύνολο 30.996 ευρώ).  

Αν σε όλες αυτές τις απευθείας αναθέσεις προσθέσει κανείς και τις τρεις αναθέσεις που έχουν προταθεί από την οικονομική επιτροπή και αφορούν την «Συντήρηση ασφαλτοτάπητα οικισμού Παλιού Νερού», προϋπολογισμού δαπάνης  ποσού 12.000,00 ευρώ, την «Αποκατάσταση οδού Υάμεια – Χαρακοπιό», προϋπολογισμού δαπάνης ποσού 12.000,00 ευρώ και την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση βατότητας οδού Χανδρινού- Πλατανόβρυσης» προϋπολογισμού δαπάνης ποσού 12.000,00 ευρώ, τότε το ποσό των απευθείας αναθέσεων, συνολικά, για τους τελευταίους δύο μήνες ξεπερνά τις 240.000 ευρώ.

Νόμιμες οι αναθέσεις, αλλά…

Σημειώνεται ότι οι απευθείας αναθέσεις είναι μια πρακτική που ακολουθούν πολλοί δήμοι, καθώς πρόκειται για μια πρακτική που είναι νόμιμη. Ωστόσο και κατά το παρελθόν, αλλά και τώρα, έχει ανοίξει μια κουβέντα σχετικά με την πολιτική ορθότητα της χρήσης της συγκεκριμένης δυνατότητας. Αυτό, γιατί ναι μεν η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων είναι πιο σύντομη και επιτρέπει στους δήμους να ολοκληρώνουν πιο γρήγορα έργα μέχρι ενός ποσού, ωστόσο από την άλλη εγείρουν ερωτήματα πολιτικής φύσεως, όπως κατά πόσο με αυτόν τον τρόπο, προστατεύονται συνολικά τα συμφέροντα των αυτοδιοικητικών οργανισμών ή των κρατικών φορέων που προσφεύγουν σε αυτή τη διαδικασία.

Βολές για τον προγραμματισμό

Όσον αφορά στο δήμο Πύλου – Νέστορος, από την πλευρά τις αντιπολίτευσης εκφράζονται ενστάσεις σε σχέση με την πρακτική του δήμου. Το πρώτο θέμα που εντοπίζουν σχετίζεται με το αν και κατά πόσο αυτές οι απευθείας αναθέσεις αφορούν πάγιες ή έκτακτες ανάγκες του δήμου. Όπως σημειώνουν, μέλη των αντιπολιτεύσεων, «αν οι ανάγκες είναι έκτακτες τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στη λογική των απευθείας αναθέσεων, αν όμως δεν είναι τότε η πρακτική αυτή καλύπτει την έλλειψη οργάνωσης του δήμου παρά κάποια πραγματική ανάγκη». Παράλληλα ερωτήματα θέτουν και για το ίδιο κόστος των απευθείας αναθέσεων, καθώς παρά το γεγονός ότι αφορούν διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες του δήμου κοστίζουν ακριβώς τα ίδια χρήματα. «Πως γίνεται όλες οι αναθέσεις που αφορούν της αγροτική οδοποιία να είναι ακριβώς το ίδιο ποσό; Πως γίνεται για διαφορετικές δημοτικές ενότητες, για δίκτυο αγροτικής οδοποιίας με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά (χιλιομετρικά, γεωγραφικά) να απαιτείται ακριβώς το ίδιο ποσό;» σημειώνουν μέλη των αντιπολιτεύσεων του δήμου Πύλου – Νέστορος.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τέλος, σημειώνεται ότι το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα αποτυπωθεί στα ρεπορτάζ του messiniapress η ανάλογη έρευνα και για τους υπόλοιπους δήμους της Μεσσηνίας.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πολιτι(στι)κή πρωτεύουσα: Ένα στοίχημα του Π. Νίκα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στη Μεσσηνία την Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κυνική ομολογία από την περιφέρεια Πελοποννήσου: Η δομή της Κιβωτού της Καλαμάτας δεν έχει άδεια λειτουργίας – Τσιμουδιά για την έλλειψη Κοινωνικού Συμβούλου και ελέγχου

Με απόλυτη …φυσικότητα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Βασίλης Καπέλιος, παραδέχθηκε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι