Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας ήταν το αντικείμενο του χθεσινοβραδυνού δείπνου εργασίας που παρέθεσε ο πρόεδρος της Πολωνίας στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ότι παρότι το ΝΑΤΟ ενδυνάμωσε την προκεχωρημένη παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, εάν επικεντρωθεί μόνο σε αυτό, τότε ο εγκλωβισμός σε φαύλους κύκλους κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορικής, είναι αναπόφευκτος.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί, τουλάχιστον μεσο-μακροπρόθεσμα, η συλλογική ασφάλεια στο ΝΑΤΟ χωρίς την επανέναρξη οικοδόμησης μιας νέας βιώσιμης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί εναντίον της Ρωσίας ή ακόμα και χωρίς τη Ρωσία, αλλά μαζί της. Ο κ. Τσίπρας, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εξήγησε ότι αυτό δεν το επιτάσσουν μόνο οι «εσωτερικές» ανάγκες της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά και η ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση σειράς διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων – την επίλυση του Συριακού, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν. Ο πρωθυπουργός, είπε, ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα και να στηρίξουμε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και ειρήνευση στην Ουκρανία.
Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα καλωσόρισε και υποστήριξε την απόφαση της Συμμαχίας για επανενεργοποίηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων και πρόσθεσε ότι αποτελεί πεποίθηση της Ελλάδας πως αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα, να αποφευχθούν δυνητικά επικίνδυνες κλιμακώσεις της έντασης και να γίνουν κατανοητές οι εκατέρωθεν θέσεις. Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι η επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει κατ’ αρχήν αποφασισθεί να διεξαχθεί αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε στην παρέμβασή του το μεγάλο βαθμό αποδόμησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας, όπως αυτό οικοδομήθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αναφέροντας ως ενδεικτικά σημεία της αποδόμησης αυτής την αμφισβήτηση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των συνόρων, η διάλυση της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και η αποδυνάμωση του Κειμένου της Βιέννης και η ουσιαστική ακύρωση του ρόλου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να προασπίσουμε τη συνολική, αδιαίρετη ασφάλειά μας. Κάθε Σύμμαχος έχει το δικαίωμα να εκφράσει και να προβάλλει τις ανάγκες του για λήψη διαβεβαιώσεων ασφαλείας και η Συμμαχία έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί αποφασιστικά στις ανάγκες αυτές, υπογράμμισε, τέλος ο πρωθυπουργός.
Στην σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, πρώτη θέση στην ατζέντα, από ελληνικής πλευράς, καταλαμβάνει η προγραμματισμένη για τις 14.30 (τοπική ώρα/15.30 ώρα Ελλάδος) συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.
Πηγή: ΑΠΕ