Δεν πήραν απόφαση για τα σκουπίδια οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου

/

Για την επόμενη εβδομάδα μετατέθηκε η απόφαση των δημάρχων της Πελοποννήσου σχετικά με το θέμα της μελέτης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Ουσιαστικά η μελέτη αποσύρθηκε, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις!

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ως προς την κατεύθυνση διαχείρισης των απορριμμάτων, ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) όπου και παρουσιάστηκε στους δημάρχους της Πελοποννήσου ο αναθεωρημένος σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, υποτίθεται, ότι χθες θα ψήφιζαν επι της μελέτης και των προτάσεων που αυτή αποτυπώνει, επιλέγοντας μια από τις δύο βασικές λύσεις. Η πρώτη αφορά την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, δηλαδή τη λύση Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα, και η δεύτερη την αποκεντρωμένη διαχείριση, δηλαδή τη διαχείριση των σκουπιδιών από τους δήμους. Ωστόσο, απόφαση δεν υπήρξε καθώς η γενική συνέλευση του ΦοΔΣΑ αποφάσισε να ληφθεί οριστική απόφαση σε μια εβδομάδα, οπότε και το θέμα θα ξανατεθεί επι τάπητος.

Πήραν πίσω τη μελέτη!

Ουσιαστικά χθες ο ΦοΔΣΑ απέσυρε τη μελέτη του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ καθώς, μετά από τις αντιδράσεις πολλών δημάρχων της Πελοποννήσου, δέχθηκε να διορθωθεί σε ορισμένα σημεία που παρουσιάζει ασάφειες ή να διορθωθούν στοιχεία που αποτυπώνονται και θεωρούνται λάθος. Με αυτόν τον τρόπο ο ΦοΔΣΑ, ουσιαστικά, δέχθηκε ότι η μελέτη που τέθηκε στους δημάρχους παρουσίαζε ελλείψεις.

Θέμα αξιοπιστίας

Η εξέλιξη αυτή θέτει σημαντικά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία συνολικά του σχεδιασμού και των λύσεων που προτείνει η εν λόγω μελέτη και προφανώς, μετά την σχετική εξέλιξη, προκύπτει ευρύτερο ζήτημα σε σχέση με την αξιοπιστία των προτάσεων που παρουσιάστηκαν στους δήμους. Παράλληλα τίθεται και θέμα ως προς την ισχύ αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων, οι οποίες πάρθηκαν με γνώμονα τα στοιχεία μια μελέτης που χρήζει διορθώσεων.  

Πολιτικά εκτεθειμένοι

Την ίδια στιγμή πολιτικά εκτεθειμένοι έχουν βρεθεί και οι αυτοδιοικητικοί που στήριξαν μέχρι την τελευταία στιγμή την λήψη απόφασης επι της μελέτης που έχει ήδη παρουσιαστεί, μιας μελέτης δηλαδή που ουσιαστικά πρέπει να αναθεωρηθεί. Περισσότερο, δε, εκτεθειμένοι είναι εκείνοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, οι οποίοι μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπάθησαν λυσσαλέα να μην ληφθεί απόφαση αναβολής, επιμένοντας – για άγνωστους λόγους- να αποφασίσει το σώμα, για το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία, βασισμένο σε μια μελέτη που είχε ασάφειες και λάθη!

Παίζουν στην πλάτη των κατοίκων

Η χθεσινή εξέλιξη έδειξε, για μια ακόμα φορά, την ανεπάρκεια της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσχωρήσει με σοβαρά βήματα προς τη λύση ενός προβλήματος που αποτελεί βόμβα για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής της Πελοποννήσου και που στοιχίζει ακριβά στους κατοίκους της, οι οποίοι πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ για την τωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. Η πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών παραγόντων “παίζει’ με το θέμα, προκειμένου να βρεθούν λύσεις κατά τα δικά τους θέλω, ενώ παράλληλα το αρμόδιο όργανο των δήμων για το θέμα, εμφανίζεται να μην μπορεί να εγγυηθεί την εκπόνηση μιας αξιόπιστης μελέτης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Δεν μπορεί ο άνθρωπος του Σαμαρά να μιλάει εξ’ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αλλαγή φρουράς στο στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Τριγμοί στη «γαλάζια πολυκατοικία»: Ρουκέτες του δημάρχου Άργους εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου – Τι …διαμηνύει από το Facebook ο Καμπόσος στον Νίκα

Ευθεία επίθεση εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, και του πρώην αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας και νυν προέδρου

Αλαλούμ με τη διαχείριση των απορριμμάτων: Η ΤΕΡΝΑ ζητάει αποζημίωση για την καθυστέρηση των έργων – Μπάχαλο σε περιφέρεια και δήμους της Πελοποννήσου

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Πρόκειται