Οι αυτοδιοικητικοί οδηγούν την Πελοπόννησο σε τραγωδία

/

Πολιτικές κόντρες, μια άβουλη τοπική αυτοδιοίκηση, μελέτες που πάνε και έρχονται από γραφείο σε γραφείο και μια ολόκληρη περιοχή που κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της Πελοποννήσου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για τη Δευτέρα δόθηκε το νέο ραντεβού, των δυο στρατοπέδων που έχουν σχηματιστεί στο εσωτερικό των δημάρχων της Πελοποννήσου, προκειμένου να λύσουν τους λογαριασμούς τους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για να γίνει αντιληπτό το κλίμα που υπάρχει στους κόλπους των δημάρχων αρκεί μόνο να δει κάποιος το πως μεταφράζουν, οι δύο πλευρές, την αναβολή λήψης απόφασης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Από τη μια πλευρά, αυτοί που υποστήριξαν την αναβολή, σημειώνουν ότι κερδήθηκε μια πολιτική μάχη, καθώς τέθηκε το ζήτημα αλλαγών της μελέτης και από την άλλη, αυτοί που ήταν κατά της αναβολής του θέματος, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγών. Χαρακτηριστικές για το θέμα ήταν οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Π. Νίκα: «Ο ΦοΣΔΑ έχει παραγγείλει μια μελέτη» σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας «η μελέτη υποβλήθηκε στον Φορέα και πρέπει να παραλειφθεί. Μια μελέτη υπάρχει και είναι αυτή. Ενδεχομένως να προταθούν τροποποιήσεις της μελέτης, τις οποίες όμως πρέπει να αποδεχθεί το σώμα. Η αναβολή δόθηκε χθες γιατί υπήρχε ισοδυναμία. Επομένως, θα πάμε τη Δευτέρα για να λάβουμε απόφαση επι της μελέτης η οποία υποβλήθηκε».

Πολιτικό και κομματικό παρασκήνιο

Είναι εμφανές, ακόμα και στους πιο αδαής, ότι πλέον η Πελοπόννησος οδηγείται σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Άλλωστε αυτό το παραδέχθηκε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, αποκαλύπτοντας και το πολιτικό και κομματικό παρασκήνιο.  «Φοβάμαι» υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλαμάτας «ότι τα σκουπίδια εξελίσσονται σε μια τραγωδία. Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα, τελευταία έχουμε και τις κομματικές αντιπαραθέσεις και τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Επίσης έχουμε διενέξεις μεταξύ δημάρχων, οι οποίες έχουν υπόβαθρο. Σε μια εξόχως κρίσιμη εποχή, λοιπόν, φοβάμαι ότι τα σκουπίδια εξελίσσονται σε τραγωδία, την στιγμή που η Πελοπόννησος κινδυνεύει να γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος».

Μοιραία η τοπική αυτοδιοίκηση

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης για το ζήτημα των σκουπιδιών είναι τεράστια. Όχι μόνο γιατί κατά το παρελθόν έπραξαν ελάχιστα, αλλά γιατί δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις ούτε τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η σχετική παραδοχή άλλωστε του δημάρχου Καλαμάτας ότι «η Πελοπόννησος είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν έχει σχεδιασμό για τα σκουπίδια» και ότι η Πελοπόννησος έχει δημάρχους που προτιμούν να ρίχνουν τζάμπα τα σκουπίδια σε παράνομες χωματερές, επιβεβαιώνει την τραγική ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Συναλλαγές»

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι στο θέμα των απορριμμάτων γίνονται συναλλαγές, προκειμένου να προωθηθεί η μία ή η άλλη λύση. «Εγώ φωνάζω από το 2012 για την διαδικασία που ακολουθήθηκε όταν κάποιοι άλλοι ξεσκόνιζαν για να παίρνουν έργα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας εννοώντας ότι υπήρξε συμφωνία «σιωπής» μεταξύ Περιφέρειας και συγκεκριμένων δήμων με αντάλλαγμα οι δεύτεροι να παίρνουν έργα!

Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης

Ο κ. Νίκας τέλος αναφέρθηκε και στην πίεση που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε οι δήμαρχοι να λάβουν σχετική απόφαση, ζήτημα στο οποίο το messiniapress είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες. «Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα από την κυβέρνηση, να δώσει η περιφέρεια Πελοποννήσου τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που να είναι συμβατός με τον Εθνικό σχεδιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας. Το τελευταίο σκέλος των δηλώσεων του κ. Νίκα είναι και το μοναδικό που μπορεί να δώσει μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Το γεγονός δηλαδή ότι η κυβέρνηση πιέζει προκειμένου να βρεθεί λύση, δίνει μια ελπίδα ότι θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, έστω και αν χρειαστεί να παρέμβει η ίδια η κυβέρνηση.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αλλαγή φρουράς στο στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Βγαίνουν μπροστά” βουλευτές για τη διαχείριση των σκουπιδιών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Τριγμοί στη «γαλάζια πολυκατοικία»: Ρουκέτες του δημάρχου Άργους εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου – Τι …διαμηνύει από το Facebook ο Καμπόσος στον Νίκα

Ευθεία επίθεση εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, και του πρώην αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας και νυν προέδρου

Αλαλούμ με τη διαχείριση των απορριμμάτων: Η ΤΕΡΝΑ ζητάει αποζημίωση για την καθυστέρηση των έργων – Μπάχαλο σε περιφέρεια και δήμους της Πελοποννήσου

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Πρόκειται