Βραβεύθηκε πρωτοπόρος ερευνητής από την Καλαμάτα

/

Το βραβείο “Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award” απονεμήθηκε στον καθηγητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (M.I.T.) δρ. Γεώργιο Στεφανόπουλο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθές στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στο πλαίσιο του 4ου Ελληνικού Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (Hellenic Forum for Science, Excellence and Innovation). Το βραβείο στον κ. Στεφανόπουλο απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, αφού αρχικά τον συνεχάρη, στη συνέχεια μίλησε για το έργο του. Τον χαρακτήρισε ως έναν χαρισματικό άνθρωπο σε επίπεδο έρευνας, ο οποίος έχει δημιουργήσει γενιές νέων επιστημόνων, ωστόσο δεν έχασε ποτέ την επαφή με τον τόπο του, την Ελλάδα.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης, την αναγκαιότητα να δοθεί στη νέα γενιά η δυνατότητα να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της, ώστε να διαπρέψει σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας, ότι, ο ελληνικός λαός έχει τεράστια αποθέματα δυνάμεων.

Ο Γεώργιος Στεφανόπουλος είναι καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γεννήθηκε την 1 Ιουνίου το 1947 στην Καλαμάτα. Ο κ. Στεφανόπουλος έλαβε το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1970, το μεταπτυχιακό του στην Εφαρμοσμένη Μηχανική από το Πανεπιστήμιο McMaster το 1971 και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα το 1974.

Προτού ενταχθεί στο δυναμικό του MIT ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Από το 2000 έως και το 2005 διετέλεσε σε διάφορες θέσεις στη Mitsubishi Chemical Corporation, συμπεριλαμβανομένου εκείνης του Τεχνικού Διευθυντή από το 2000 έως το 2002.

Ο κ. Στεφανόπουλος έχει συγγράψει και επιμεληθεί περισσότερα από 10 βιβλία, μονογραφίες και συλλογές, ενώ το βιβλίο του σχετικά με το χημικό έλεγχο της διαδικασίας είναι διαθέσιμο στα αγγλικά, τα ελληνικά, και τα κινέζικα.

Έχει υπάρξει: Πρόεδρος σε Πρόγραμμα πολλών συστημάτων και συναντήσεις ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων του IFAC Symposium on Fault Diagnosis and Supervision, του IFAC Symposium on Intelligent Systems and Process Engineering και του IFAC Symposium on Dynamics and Control of Process Systems, Εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Automatic Control Council και Διευθυντής, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Συστημάτων στο AIChE.

Επίσης, έχει διατελέσει ως σύμβουλος και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, έχει τιμηθεί με πληθώρα βραβείων και διακρίσεων για το έργο του στον τομέα της έρευνας και της διδασκαλίας. Μερικά από τα βραβεία που έχει λάβει είναι τα εξής: το Camille and Henry Dreyfus Teacher and Scholar Award, το Curtis W. McGraw Research Award από το American Society for Engineering Education, το βραβείο AIChE Allan Βραβείο Π Colburn για τον τρόπο που διδάσκει, το AIChE William H. Walker για την συνεισφορά του στη βιβλιογραφία της Χημικής Μηχανικής.

Ο Έλληνας καθηγητής είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΡΙΖΑ: Εξαφάνιση του προέδρου της ΝΔ, μπορείτε να βοηθήσετε;

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πάνω από 1000 πτωχεύσεις ανα έτος στην Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ