Φεστιβάλ Χορού: “Πρεμιέρα” με την παράσταση “Links”

/

Ξεκίνησε χθες το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με την παραγωγή Links του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που συγκέντρωσε εξαιρετικά θετικές κριτικές όταν παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2016. Η παράσταση θα επαναληφθεί το Σάββατο στις 22:00.

«Είναι μία μεγάλη μέρα για την πόλη μας και το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ, το 22o, λαμπρύνει με την παρουσία της η Εθνική Λυρική Σκηνή», επεσήμανε χθες ο Δήμαρχος, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους και προσθέτοντας ότι «η Καλαμάτα θα είναι το κέντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος της Ελλάδος».
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανανεώνει και πάλι το καλοκαιρινό του ραντεβού με τον κόσμο του σύγχρονου χορού. Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016 και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στα 2 σεμινάρια και το εργαστήριό του, όπως και στις 17 παράλληλες εκδηλώσεις του (οι 16 με ελεύθερη είσοδο).
Περισσότερες πληροφορίες: www.kalamatadancefestival.gr

Τα εισιτήρια προπωλούνται ως εξής:
• Στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά
(εκτός Kυριακής & απογεύματος Σαββάτου)
• Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard)
Tηλ.: 27210 83088 & 27210 98025 / Φαξ: 27210 98063
(τις παραπάνω ημέρες & ώρες)
• Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά: www.kalamatadancefestival.gr

τιμές εισιτηρίων
– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Κεντρική Αίθουσα
15 € & 12 € (φοιτητικό/μειωμένο)*
– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Στούντιο
12 € (Γενική είσοδος)
– Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Σεμινάρια του Φεστιβάλ: 10 €
– Η είσοδος είναι ελεύθερη στις παράλληλες εκδηλώσεις εκτός από το Gala Όπερας στις 26.7.2016, στο οποίο οι τιμές εισιτηρίων 15 € & 12 € (φοιτητικό/μειωμένο)*
– Η είσοδος είναι ελεύθερη και στην παράσταση Drops of Peace
* H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στις παραστάσεις γίνονται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).

Οι παραστάσεις
Παρασκευή 15 & Σάββατο 16.7 | 22:00 | Links
Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής | Αντώνης Φωνιαδάκης
Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα
Σάββατο 16.7 | 19:00 | 10,000 Litres | Me on Top
ΝΕΟΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ Ευαγγελία Κολύρα, Άρτεμις Λαμπίρη
Συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Μέγαρο Χορού – Στούντιο
Κυριακή 17 & Δευτέρα 18.7 | 20:00 | Opus
Λέων και Λύκος | Χρήστος Παπαδόπουλος
Μέγαρο Χορού – Στούντιο
Τρίτη 19 & Τετάρτη 20.7 | 20:00 | Στην άκρη του βατήρα
Αμάλγαμα | Μαρία Γοργία
Μέγαρο Χορού – Στούντιο
Τρίτη 19.7 | 22:00 | Drops of Peace
Dk-Bel | Sophie Bulbulyan, Pelma | Λία Χαράκη
Quasi Stellar | Αποστολία Παπαδαμάκη
Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, Είσοδος Ελεύθερη
Παρασκευή 22 & Σάββατο 23.7 | 20:00 | Beheld & Notturnino
Candoco Dance Company | Alexander Whitley & Thomas Hauert
Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα
Κυριακή 24.7 | 22:00 | Europium
RootlessRoot | Λίντα Καπετανέα και Jozef Fruček
Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα
Παράλληλη εκδήλωση με εισιτήριο
Τρίτη 26.7 | 22:00 | Γκαλά όπερας
Δημήτρης Πλατανιάς, Γιάννης Χριστόπουλος,
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Μίλτος Λογιάδης
Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει δύο σεμινάρια διαφορετικών αισθητικών και τεχνικών, που επανασυνδέουν το σήμερα του χορού με βασικές ιδέες και πρακτικές, που πηγάζουν από ιστορικές στιγμές του σύγχρονου χορού: τις απαρχές του μοντέρνου χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν και τον αμερικανικό μεταμοντέρνο χορό. Επίσης περιλαμβάνει ένα Εργαστήρι, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη τεχνική του χορού.

Σεμινάρια

Η Νεοϋορκέζα χορογράφος Πατ Κάττερσον (Pat Catterson) έρχεται για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, αυτή τη φορά για να διδάξει ένα σεμινάριο χορού βασισμένο στη διαδικασία δημιουργίας που χρησιμοποιεί στα πρόσφατα έργα, μέρος των οποίων είναι το 108ο έργο της με τίτλο NOW. Πρόκειται για μια εγκατάσταση/παράσταση/δρώμενο, στο οποίο οκτώ Νεοϋορκέζοι χορευτές ερμήνευσαν τη χορογραφία, μαζί με εννέα χορευτές άλλων χωρών, σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype. Την παράσταση παρακολούθησαν θεατές στη Νέα Υόρκη μέσα από τρία διαφορετικά sites ,καθώς και θεατές σε άλλες 29 χώρες με τη βοήθεια του live streaming.
Η Πατ Κάττερσον ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τρόπο που κάθε χορευτής αντιλαμβάνεται την κίνηση, πώς τη βιώνει σωματικά και τι σημαίνει γι’ αυτόν, ενώ στη συνέχεια δίνει μορφή στις ερμηνείες των συμμετεχόντων δημιουργώντας σόλο και ντουέτα. Με τη βοήθεια της Σάνιας Στριμπάκου, χορεύτριας με καταγωγή από την Καλαμάτα, που συμμετείχε στο έργο NOW, θα διδάξει συγκεκριμένο αλλά και αυτοσχεδιαστικό υλικό που αποτελούσε μέρος του έργου.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές χορού και σε επαγγελματίες χορευτές (Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας – Κλειστό Γήπεδο, 15-25.7.2016, 10:00-12:00) και το αποτέλεσμά του θα παρουσιαστεί στο κοινό.
(Μέγαρο Χορού – Στούντιο, Δευτέρα 25.7.2016, 22:00)
Επίσης, η Πατ Κάττερσον θα δώσει ανοιχτή διάλεξη, σε χώρο, ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθούν αργότερα.
Η Μπάρμπαρα Κέιν (Barbara Kane), από τις πιο σημαντικές δασκάλες του ύφους της Ισιδώρας Ντάνκαν, διδάσκει την τεχνική που δημιούργησε η πρωτοπόρος του σύγχρονου χορού. Το σεμινάριο με τίτλο «Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, η μουσική του Glück και ο χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν» παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της χορευτικής κληρονομιάς της Ντάνκαν, δηλαδή την ιδιαίτερη αίσθηση και αισθητική που βασίζεται στη ροή της κίνησης της φύσης και στην ιστορία του παρελθόντος, κυρίως της Αρχαίας Ελλάδας.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές σχολών χορού (παιδιά 7 ετών και άνω), σπουδαστές χορού, επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες, καθώς και άτομα χωρίς χορευτική εμπειρία, και γίνεται σε συνεργασία με τη Γαλλίδα χορεύτρια και καθηγήτρια Φρανσουάζ Ραζώ (Françoise Rageau).
(15-25.7.2016, Ζουμπούλειο Μέγαρο, 10:00 -12:00)
Θα καταλήξει σε ανοιχτή παρουσίαση των συμμετεχόντων (Κυριακή 24.7.2016, Μέγαρο Χορού – Στούντιο, 20:00)

ανοιχτό εργαστήρι
H κορυφαία ομάδα σύγχρονου χορού Candoco Dance Company (Can-do-Co[mpany], Καντούκο Ντανς Κόμπανυ), με άτομα με ή χωρίς αναπηρία, προσφέρει ένα εργαστήρι δύο ωρών με αφορμή τα έργα Beheld του Aλεξάντερ Γουίτλυ (Alexander Whitley) και Notturnino του Τόμας Χάουερτ (Thomas Hauert), τα οποία παρουσιάζονται στο 22ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Οι χορευτές της ομάδας θα εισαγάγουν τους συμμετέχοντες στη σύγχρονη τεχνική του χορού μέσω δημιουργικών ασκήσεων.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία (18 χρονών και άνω). Δεν απαιτείται γνώση χορού, μόνο το ενδιαφέρον και η επιθυμία για κίνηση!
Συμμετοχή ελεύθερη, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
(Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας – Κλειστό Γήπεδο, Πέμπτη 21.7.2016, 12:00-14:00)

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στις 3/12 στο Camp Nou το πρώτο Clasico

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμαρχος παρά τω …Σαμαρά ο Δημήτρης Καφαντάρης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ