Έχουν μετατρέψει σε “καφενείο” το δήμο Πύλου – Νέστορος

/

Ο όρος “καφενείο” είναι, μάλλον, απαξιωτικός για τους παραδοσιακούς χώρους μάζωξης των Ελλήνων σε σχέση με τη λειτουργία συγκεκριμένων …θεσμικών οργάνων του δήμου Πύλου – Νέστορος. Τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για την κατάντια οργάνων που, υποτίθεται, ότι λαμβάνουν σοβαρές αποφάσεις για το Δήμο.  

Δημοτικά συμβούλια που προκηρύσσονται κάθε μισή ώρα, προκειμένου να επιτευχθεί η νόμιμη απαρτία, ημερήσιες διατάξεις δημοτικών συμβουλίων που πηγαινοέρχονται από γραφείο σε γραφείο και αλλάζουν θέματα με “μαγικό” τρόπο και επιτροπές που λειτουργούν μόνο στα χαρτιά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της λειτουργίας του δήμου Πύλου – Νέστορος. Μια λειτουργία η οποία κάθε άλλα παρά σε οργανωμένο και σοβαρό δήμο παραπέμπει, δεδομένου ότι για σοβαρά θέματα της περιοχής οι αποφάσεις λαμβάνονται τυπικά και χωρίς ουσιαστικό διάλογο.  

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου η οποία κλήθηκε τα λάβει απόφαση για την διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου, ζήτημα που στην κυριολεξία “καίει” την περιοχή. Η Επιτροπή, αρχικά, συνήλθε στις 15 Ιουλίου, προκειμένου να διαβουλευθεί επι της προτάσεως για την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων. Στην συγκεκριμένη πρόσκληση από τα 50 μέλη της Επιτροπής ανταποκρίθηκαν περίπου 5 με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να αναβληθεί. Σε εκείνη τη συνεδρίαση δεν έκανε τον κόπο να παρευρεθεί ούτε καν ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης. Ακολούθησε νέα πρόσκληση στην οποία, μόλις και μετά βίας ανταποκρίθηκαν 11 μέλη της επιτροπής, αριθμός όμως που τυπικά οδηγεί σε απαρτία και σε δυνατότητα λήψης απόφασης. Έτσι και έγινε, με την απουσία των 39 μελών από τα 50, έγινε “συζήτηση” του ζητήματος και αποφασίστηκε, ομόφωνα, να τεθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με θετική εισήγηση. Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν, αν και δεν είναι μέλη της Επιτροπής, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Καραμπάτσος όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ηλ. Κανάκης.   

Ευθύνες της δημοτικής αρχής  

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο δήμο Πύλου – Νέστορος γνωρίζουν ότι περιστατικά σαν το παραπάνω είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η απαξίωση των θεσμικών οργάνων είναι συστηματική και, προφανώς, την ευθύνη την έχει η δημοτική αρχή της περιοχής. Αυτό γιατί η ίδια με τις μεθοδεύσεις της προσπαθεί κάθε φορά να μην υπάρχει ουσιαστική συζήτηση των θεμάτων και καμία διαβούλευση με κανέναν. Προσκολλημένη στην τυπολατρία της ευτελίζει καθημερινά κάθε έννοια διαλόγου, κάθε έννοια ενημέρωσης, κάθε έννοια συλλογικότητας, κάθε έννοια ορθής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων. Μια δημοτική αρχή που λειτουργεί ως καθεστώς και δεν επιτρέπει, είτε με τακτικισμούς είτε με την συστηματική υποβάθμιση των θεσμικών οργάνων, καμία  δυνατότητα διαλόγου και ενημέρωσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο δήμος να έχει μετατραπεί στην κυριολεξία σε “δήμος – καφενείο”, σε δήμο που δεν ακολουθεί καμία ουσιαστική διαδικασία.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ιστοσελίδα – συνεργάτης του δήμου “χτυπά” τον τουρισμό της Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Απίστευτη σπατάλη χρημάτων για την πολιτιστική πρωτεύουσα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ