Προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις για την επιστημονική επάρκεια ελέγχων που έγιναν σε παραλίες της Καλαμάτας και δείχνουν ότι 4 είναι ακατάλληλες για κολύμπι. Υπεραμύνεται της έρευνας το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, επιφυλάξεις και αιχμές από την Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας και το δήμο Καλαμάτας που διαβεβαιώνουν για την ποιότητα των υδάτων.
4 παραλίες, κάποιες από αυτές πολυσύχναστες, κρίνονται ως ακατάλληλες για κολύμπι από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών. Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν και δημοσιοποιήθηκε η έρευνα και έχει προκαλέσει ανησυχία σε κατοίκους και επισκέπτες της Καλαμάτας. Αν κανείς, δε, σκεφτεί ότι βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου αντιλαμβάνεται ότι κάθε θέμα που έχει να κάνει με την ποιότητα των νερών των παραλιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς κάθε σχετική πληροφορία μπορεί να αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό. Πόσο μάλλον που η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε από πολλά ΜΜΕ ως θέσφατο με τίτλους του στυλ “αυτές είναι οι επικίνδυνες παραλίες της Μεσσηνίας”.
Ανακοίνωση της ΠΕ Μεσσηνίας
Για το θέμα σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι “αρμόδια για τη διενέργεια μετρήσεων και δειγματοληψιών είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, τις οποίες και διενεργεί κατά την θερινή περίοδο σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Νομού μας. Οι δειγματοληψίες διενεργούνται από αρμόδιους υπαλλήλους και οι αναλύσεις γίνονται από πιστοποιημένο εργαστήριο (Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ). Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μετρήσεων της υπηρεσίας μας δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες ως προς την ακαταλληλότητα των νερών των ακτών κολύμβησης του Νομού μας”.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στελέχη της ΔΕΥΑΚ, υπηρεσίας που πραγματοποιεί ελέγχους για λογαριασμό του δήμου στις παραλίες της Καλαμάτας.
Επιμένει το ΠΑΚΟΕ
Πάντως, το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, παρά τις αντιδράσεις, επιμένει στην ορθότητα των στοιχείων της έρευνάς του. Σε επικοινωνία που είχαμε με στελέχη του μας τόνισαν ότι δεν τους ξενίζουν οι αντιδράσεις που παρατηρούνται και προσέθεσαν ότι συνήθως ορισμένοι “προτιμούν να κρύβουν τα προβλήματα παρά να τα αντιμετωπίζουν”.
Το αμφιλεγόμενο Κέντρο
Το ΠΑΚΟΕ συχνά δημοσιεύει έρευνες για την ποιότητα των υδάτων που αφορούν πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πολλές φορές μάλιστα έχει βρεθεί στο στόχαστρο θιγόμενων δήμων και σχετικές υποθέσεις έχουν φτάσει μέχρι και τις δικαστικές αίθουσες. Αιρετοί των δήμων μάλιστα δεν έχουν διστάσει να καταγγείλουν τις μεθόδους του Κέντρου, αλλά και να υποστηρίξουν ότι δεν είναι πιστοποιημένος φορέας για να πραγματοποιεί τέτοιους είδους έρευνες.
Από την άλλη πλευρά τα μέλη του Κέντρου υπεραμύνονται των στοιχείων των ερευνών τους υποστηρίζοντας ότι κανένας δήμαρχος δεν θέλει να παραδεχθεί ότι η περιοχή του έχει πρόβλημα. Παράλληλα σημειώνουν ότι η πολύχρονη παρουσία του Κέντρου στην Χώρα μας, αλλά και οι μέθοδοι που ακολουθεί αποδεικνύουν και την επιστημονική κατάρτιση και την εγκυρότητα των ερευνών. Σημειώνεται επίσης ότι το ΠΑΚΟΕ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με δημόσιους φορείς, το υπουργείο εργασίας ή δήμους, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την φερεγγυότητά του.